Investeerders

Meer kredietruimte mkb door schrappen verpandingsverboden

Meer kredietruimte mkb door schrappen verpandingsverboden

Deze week heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Opheffing Verpandingsverboden aangenomen. Voor de factoringmarkt kan dit een extra kredietruimte van 400 tot 600 miljoen euro opleveren. Dit betekent dus meer kredietruimte voor het mkb in ons land.

Een verpandingsverbod is een bepaling in de algemene inkoopvoorwaarden, waardoor leveranciers uitstaande vorderingen niet mogen overdragen of als onderpand gebruiken voor financiering. Hierdoor kan een bank of factormaatschappij deze vordering niet financieren, en ook alternatieve financieringsvormen worden zo belemmerd.

1 miljard euro extra kredietruimte

Brancheorganisaties die het mkb vertegenwoordigen klaagden hier al langer over, omdat dit een drempel veroorzaakte in het krijgen van krediet. Nu kunnen leveranciers dus meer vorderingen aanbieden aan factormaatschappijen als onderpand, of ze overdragen.

De wijziging kan 400 tot 600 miljoen euro aan extra kredietruimte opleveren in factoringmarkt

Volgens de koepelorganisatie van factoringmaatschappijen, FAAN, kan het opheffen van verpandingsverboden maar liefst 400 tot 600 miljoen euro aan extra kredietruimte opleveren in de factoringmarkt. De extra kredietruimte voor Nederlandse ondernemingen in het algemeen wordt zelfs op 1 miljard euro geschat.

Belangrijke stap financierbaarheid mkb

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is de opheffing van verpandingsverboden een belangrijke stap in de financierbaarheid van het mkb. “Ondernemers krijgen niet alleen sneller betaald, meer werkkapitaal en meer kredietruimte, een mogelijk bijkomend voordeel is dat nieuwe en alternatieve financieringsaanbieders sneller tot financiering kunnen overgaan. Ook draagt het bij aan vermindering van het risico op insolventie van bedrijven”, aldus de organisaties.

Deel dit artikel
Pleuni

Geschreven door

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Alle artikelen van Pleuni

Gerelateerde berichten