Svea Finans: ‘komend jaar factoren we ruim 200 miljoen’

Svea Finans: ‘komend jaar factoren we ruim 200 miljoen’

Svea Finans biedt al sinds haar oprichting in 2002 American factoring. Inmiddels is het bedrijf allang niet meer de enige, maar het omarmt de concurrentie. “Mede dankzij hen raken ondernemers steeds beter bekend met onze financieringsvorm.”

Bij factoring nemen bureaus jouw openstaande facturen over in ruil voor een klein percentage van het bedrag. Bij American factoring kun je per factuur besluiten of je deze uit handen geeft, of niet. De Nederlandse vestiging van Svea Finans was van oorsprong een Nederlands bedrijf met een Zweedse investeerder, maar sinds 2009 honderd procent onderdeel van een Zweedse financieringsorganisatie.

Marktleider met ruim één miljard gefinancierd via American factoring

Ondanks dat Svea Finans enkele jaren met een beperkt marketingbudget heeft geopereerd is het dus wel al zo’n zestien jaar actief in ons land, en dat heeft ze geen windeieren gelegd. In het voorjaar bereikte het zelfs al de mijlpaal van één miljard euro aan gefinancierd kapitaal, waardoor deze speler zich marktleider kan noemen op het gebied van American factoring in Nederland.

Nog altijd is de top niet bereikt, geeft Rutger van der Starre, operationeel directeur bij de Nederlandse tak van Svea Finans, aan. “Enkele jaren geleden wisten ondernemers amper dat er een alternatief voor de bank bestond. Maar ondanks dat we dit al zestien jaar doen groeien we dit jaar wel weer met zo’n 20 procent.”

‘Dankzij nieuwe toetreders groeit markt sterk’

Uit onderzoeken blijkt dat nog maar een klein percentage op zoek gaat naar alternatieve financieringsvormen zoals American factoring, maar dit percentage groeit volgens Rutger sterk. “Er zijn flink wat aanbieders bijgekomen, die veelvuldig ook de media hebben opgezocht. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat American factoring flink bekender is geworden.”

Bang voor deze nieuwe aanbieders is Rutger niet. Volgens hem is de markt groot genoeg voor meerdere partijen. “Dankzij nieuwe toetreders groeit ook het aantal ondernemers dat ernaar op zoek gaat, waardoor de vraag alleen nog maar harder groeit dan het aanbod.”

Voor komend jaar ziet Rutger het daarom rooskleurig in. “Of we dit jaar de 200 miljoen halen is nog maar de vraag, maar voor komend jaar weet ik dat zeker.” Op de vraag of dat niet afhankelijk is van de economie is hij wat voorzichtiger. “Of die blijft groeien, daar durf ik inderdaad niet zo stellig in te zijn.”

‘Komend jaar goede cijfers, met en zonder groeiende economie’

Dit jaar groeit Svea Finans mede omdat bestaande klanten door de groeiende economie steeds meer facturen kunnen factoren, maar ook tijdens de economische crisis wist het bedrijf goed te groeien. “We financieren facturen voor geleverde diensten of producten. Bij een faillissement is het dan alleen die specifieke factuur, waardoor ons risico redelijk te overzien is.”

Een crisis leidt wel tot lagere bedrijfsomzetten en dat is terug te zien in de hoogte of aantallen facturen, maar daarnaast biedt een slechtere economie volgens hem ook kansen. “De ervaring van de vorige crisis heeft ons geleerd dat het niet leidt tot krimp, maar dat ook in crisistijd factoring een gewilde financieringsvorm is. Juist dan kiezen ondernemers graag voor de zekerheid van betaling.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten