5 jaar Voldaan: samenwerking met SNS en Knab hoogtepunten

5 jaar Voldaan: samenwerking met SNS en Knab hoogtepunten

Factoring bestaat bij de bank al jaren, maar Voldaan was een van de eerste die insprong op het gat dat in 2012 ontstond. Komende maand bestaan ze vijf jaar en Investeerders.nl ging daarom in gesprek over het bedrijf en de hoogtepunten van deze periode.

Bij Voldaan in Den Bosch werken nu zo’n twintig mensen, bijna een verdubbeling in vergelijking met twee jaar geleden. Je kunt hier je openstaande facturen aanbieden en na acceptatie worden deze – mits de aanvraag voor 14.00 uur is ingediend – nog op de (werk)dag van aanvraag aan jou overgemaakt.

‘Acceptatiegraad nieuwe debiteuren boven de 90 procent’

Hoe groot die kans is, hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld is die kans zo’n 95 procent, maar dat komt ook omdat klanten van bepaalde debiteuren telkens alle facturen indienen, en ze de facturen van afgewezen debiteuren niet nog eens proberen. Het percentage nieuwe debiteuren dat Voldaan accepteert, ligt iets lager maar is dus in ruim negen van de tien gevallen mogelijk.

Van het factuurbedrag wordt 4, 5 of 6 procent ingehouden, afhankelijk van of de betalingstermijn van de factuur dertig, zestig of negentig dagen is. Vervolgens zijn alle risico’s voor Voldaan. Jij als ondernemer bepaalt dus welke facturen je verkoopt, je krijgt direct je geld en je hebt geen abonnement, verborgen kosten of andere zorgen meer over de betaling. Wel geldt er een minimumfactuurbedrag van duizend euro.

‘We zagen direct het gat in de markt ontstaan’

Het blijkt een gat in de markt, geeft ook medeoprichter Tim Zoete aan. “Vooraf wisten we wel waar we aan begonnen. Medeoprichter Ad Buijs en ik komen beide bij een factoringafdeling van een bank vandaan. Toen we daar in 2012 zagen dat de minimumomzet voor het aanvragen van factoring van één naar vijf miljoen werd opgehoogd, zagen we welk gat er in de markt zou ontstaan.”

Tim had toen het idee dat er waarschijnlijk wel meer bankmensen dezelfde beslissing zouden maken, maar Voldaan is de enige factormaatschappij vanuit de discipline. “Iedereen binnen factoring moet hebben gezien dat er hier kansen lagen. Het verbaast me dat alle andere factormaatschappijen zijn opgericht door mensen van buiten het factorwereldje.”

Los van het zien van de kans, heeft het volgens Tim meer voordelen gebracht dat ze vanuit de discipline zijn gestart. “Omdat wij bij een bank bovenop de materie zaten, hadden we een goed idee van hoe ons algoritme eruit moest komen te zien. Eigenlijk is dat in vijf jaar tijd maar weinig veranderd.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het team van Voldaan Factoring voor het pand van het bedrijf.
Het team van Voldaan Factoring voor het pand van het bedrijf.

‘Het helpt dat we weten hoe banken werken’

Het feit dat de heren uit het bankwezen komen, heeft volgens Tim dan ook nog altijd voordelen. “Of je het wilt of niet, de banken zijn nog steeds enorm belangrijk in het financieringslandschap. Even los van dat wij ook voor een groot deel door een bank zijn gefinancierd, komen we ze ook op andere plekken tegen.”

Zo is Voldaan momenteel de enige zelfstandige factormaatschappij die is aangesloten bij de FAAN, een brancheorganisatie voor factormaatschappijen. Alle andere leden zijn banken. Daarnaast heeft Voldaan een samenwerking met de BNG Bank, de bank voor Nederlandse Gemeenten. Alle facturen waarbij een gemeente een debiteur is, kunnen via geld van de BNG Bank relatief goedkoop worden gefinancierd. “Dat is de uitzondering op ons eigen tarief, want die korting rekenen we direct door naar onze klanten.”

Hoeveel er op deze wijze wordt gefinancierd, deelt Tim liever niet. “Cijfers delen we eigenlijk nooit. Je zal bij ons niet snel een persbericht zien waarin staat dat we een mooie mijlpaal van zoveel miljoen hebben behaald. Misschien komt dat wel door onze achtergrond, want zoiets zien we ook niet als onze hoogtepunten.”

Samenwerking met Knab en SNS zijn de hoogtepunten

Als Tim hoogtepunten moet noemen uit vijf jaar Voldaan dan noemt hij de eerdere samenwerking met de BNG Bank en de recente samenwerking met Knab Bank. “We werken al met verschillende andere partijen zoals adviseurs of boekhoudprogramma’s, maar de samenwerking met Knab springt er voor ons wel uit. Dat is voor ons wel een duidelijke kwaliteitsstempel geweest.”

Daarnaast hebben we gelijk een primeur te pakken. “Naast Knab hebben we net ook te horen gekregen dat we een exclusieve samenwerking aan mogen gaan met SNS, daar kwam hier ook nog een culturele screening bij. SNS wil alleen samenwerken met bedrijven die maatschappelijk gezien goed bij hen passen.”

Vooral het screeningproces herinnert Tim zich nog goed. “Door zowel SNS Als Knab is onze hele compliance en legalafdeling serieus onder de loep genomen. Dat deze spelers met factoring exclusief met ons samenwerken is voor ons wel een bevestiging dat we het hier inmiddels goed voor elkaar hebben.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten