Geldvoorelkaar

Beleggen in goud

Als het over beleggen gaat spreekt met vaak over aandelen, opties of obligaties. Ervaren beleggers wedden niet op een paard en vaak beleggen ze in meerdere zaken, om het risico te spreiden. Beleggen in goud is zo’n spreidingsvorm. Waarom en hoe je belegt in goud leggen we in dit artikel uit.

Inhoud:

Let op: beleggen in goud gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarom beleggen in goud?

Beleggen in goudEen belegging in goud is een goed balansmiddel tegenover je andere beleggingen. De waarde van goud stijgt vaak wanneer de waarde van andere investeringen, zoals aandelen daalt.

Waar je bij beleggen in aandelen afhankelijk bent van de bedrijfsprestaties, ben je dit bij het handelen in goud niet. Dat maakt de waarde van goud minder afhankelijk. Natuurlijk is het wel afhankelijk van vraag- en aanbod maar die gaat niet altijd gelijk op met de economische groei in de wereld. Juist als bedrijven het wat minder doen, zoals tijdens een crisis of zwakkere economie, kiezen beleggers graag voor meer vaste waarden als goud.

Goud versus (staats)obligaties

Beleggers die hun portefeuille meer in evenwicht willen houden kiezen ook vaak voor staatsobligaties. Obligaties zijn een soort leningen, die je kunt verhandelen. De waarde van staatsobligaties is afhankelijk van de prestaties van een heel land, en historisch gezien blijkt dat vrij stabiel. De kans dat een stabiel en economisch gezond land zomaar failliet gaat is minimaal en dus kun je hiermee je beleggingsportefeuille meer waardevast maken.

Maar je beperkt dan meestal ook het rendement. Obligaties leveren vaak rente op en soms groeit de interesse in obligaties in economisch lastigere tijden, wat een koerswinst kan opleveren. Maar dat rendement is beperkt en goud wist in economisch sterke jaren soms ook in waarde te stijgen. Vooral als je dus belegt voor een zeer lange periode blijkt goud een interessante manier om risico’s te spreiden zonder al te veel in te leveren op rendement.

Beleggen in goud kan rendement opleveren, al kan de koers van goud ook dalen.

Natuurlijk is niets helemaal zeker, ook de goudkoers niet. De koers kan dalen, zelfs tegelijkertijd met andere koersen. Maar historisch gezien bleek goud regelmatig een mooi balansmiddel te zijn die zowel in goede als minder goede tijden toch een rendement kon brengen.

Beleggen in goud via fysieke gouden munten of goudbaren? Koop ze via de webshop van The Silver Mountain tegen scherpe tarieven online.

Hoe beleg je in goud?

Aangezien goud fysiek bestaat, kun je op een vrij simpele manier beleggen in goud: door goudbaren of munten te kopen en veilig ergens op te slaan. De waarde hiervan fluctueert, net als andere markten en grondstoffen. Wanneer de prijs van goud stijgt verkopen ze de staven of munten weer, maar dit is een vrij omslachtige manier. Het kost geld om je goud op te slaan en het verhandelen gaat langzamer dan wanneer je online belegt.

Je kunt beleggen in goud door het simpelweg te kopen en ergens veilig op te slaan.

Indirect beleggen in goud

Beleggen in goud zonder dit fysiek aan te schaffen noemen we ook wel indirect beleggen in goud. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen. Je kan bijvoorbeeld goud-derivaten kopen. Je koopt dan het recht op een lading goud, maar hoeft dit niet zelf op te slaan. Je bent alleen eigenaar op papier en kunt deze papieren in relatief korte tijd weer doorverkopen.

Naast derivaten kun je via een beleggingsplatform  ook beleggen in beursgenoteerde goudmijnen. Enkele bekende online brokers zijn:

DEGIRO

DEGIROBij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

BUX Zero

BuxVia het Nederlandse beleggingsplatform BUX Zero kun je handelen in aandelen, ETF's en 30 crypto's via een gebruiksvriendelijke app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers en met Zero-orders betaal je geen aankoopkosten.

eToro

eToroAls je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Beleggen in goudmijnen

Beleggen in goudmijnenGoudmijnen zijn bedrijven die goud verdienen met het mijnen van goud. Je kunt beleggen in enkele grote beursgenoteerde mijnen.

Eigenlijk beleg je zo dus in aandelen, waardoor je alsnog afhankelijk bent van de resultaten van die bedrijven, maar die zijn vaak zo sterk verbonden aan de goudprijs dat je indirect alsnog meelift op de koers van goud zelf.

Goudmijnen zijn afhankelijk van de waarde van goud. Door hierin te beleggen lift je hierop mee.

Grote beursgenoteerde goudmijnen

Bij een goudmijn denken veel mensen aan een kleine grot waarin enkele mannen stenen hakken op zoek naar goud. In de praktijk gaat het soms om enorme bedrijven. Bekende grote bedrijven zijn bijvoorbeeld Barrick uit Canada, of Newmont uit de Verenigde Staten. Sommige grote ondernemingen zoals deze vinden voor tientallen miljoenen euro’s aan goud per jaar.

Door in dit soort bedrijven te beleggen lift je mee op hun resultaten. Al is er geen zekerheid. Soms zijn de goudmijnen gevestigd in minder stabiele landen. Oorlog, plunderingen of ziektes kunnen veel invloed uitoefenen op het rendement. Ook kan het bedrijf zelf intern slecht functioneren. Mocht om wat voor reden dan ook de goudmijn failliet gaan, dan ben je je inleg kwijt.

Beleggen in grondstoffen? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk in derivaten over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

Op goud gerichte ETF’s

Bij ETF-beleggen volg je een index. Dit gebeurt meestal passief en je betaalt hier dus niet voor adviseurs maar belegt in feite in een vooraf bepaalde strategie. Een bekende Nederlandse goud-ETF is de Gold Miners ETF van VanEck. Met het kopen van zo’n ETF beleg je in feite in een hele grote groep bedrijven tegen relatief lage kosten. Dit is een meer veilige manier van beleggen, omdat je gespreid belegt.

Bij een Goud-ETF beleg je zo automatisch in goudmijnen in verschillende gebieden in de wereld. Vaak zijn er ook zilvermijnen of andere mijnbedrijven toegevoegd al is goud vaak wel een vrij dominante grondstof in deze ETF’s. Vaak zijn bedrijven zoals de twee eerder genoemde goudmijnen ook binnen deze ETF’s de grootste posities.

Beleggen in goud? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

Ook bij ETF’s loop je risico je inleg te verliezen. Bijvoorbeeld doordat de waarde van goud zelf daalt. Maar je belegging is hierbij meestal wel minder afhankelijk van gebeurtenissen in specifieke delen van de wereld of bij specifieke bedrijven. Een indexfonds biedt hiermee een goede vorm van spreiding.