Beleggen in goud

Beleggen in goud of andere edelmetalen kan een goed rendement opleveren, en met voldoende vermogen kunnen deze beleggingen kansen en risico’s spreiden. Een edelmetaal als fysiek goud is wereldwijd altijd vraag naar en het beperkte aanbod kan dienen als oplossing tegen inflatie of economische tegenslagen.

Inhoud:

Let op: beleggen in goud of andere edelmetalen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarom beleggen in goud?

waarop letten als je wilt beleggen in goudEen belegging in goud is een goed balansmiddel tegenover je andere beleggingen. De waarde van goud stijgt vaak wanneer de waarde van andere investeringen, zoals aandelen of vastgoed, daalt.

Waar je bij beleggen in aandelen afhankelijk bent van de bedrijfsprestaties, ben je dit bij het handelen in edelmetalen niet. Dat maakt de waarde van fysiek goud of fysiek zilver minder afhankelijk.

Vraag- en aanbod bepalen de goudprijs en die gaat niet altijd gelijk op met de economische groei in de wereld. Juist als bedrijven het wat minder doen, zoals tijdens een crisis of zwakkere economie, investeren ervaren beleggers vaak meer in vaste waarden als goud en andere edelmetalen.

Beleggen in goud via fysieke gouden munten of goudbaren? Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Thuisbezorgd, of inclusief opslag.

Investeren in een stukje fysiek goud

Omdat het een fysiek edelmetaal is, kun je op een vrij simpele manier investeren in goud: door goudbaren of gouden munten te kopen en veilig ergens op te slaan. Een investering kan ook uit gouden sieraden bestaan, zolang deze maar bestaan uit voldoende zuiver goud.

De onderliggende waarde van sieraden, munten of goudstaven fluctueert, net als andere markten en grondstoffen. Als je goud koopt kun je dit met winst verkopen bij een stijgende goudprijs, al is dit omslachtig. Het opslaan en verhandelen van fysiek goud kost meer geld en tijd dan als je online belegt.

Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Na een aankoop geeft het platform de order door aan een smederij, die een nieuwe baar maakt. je kunt deze thuis laten afleveren of je belegging door Gold Republic laten opslaan in een kluis.

De goud-shop The Silver Mountain bestaat sinds 2008. Je kunt op de website terecht voor de aankoop van de hoogste kwaliteit zilveren en gouden baren en munten tegen een scherpe, marktconforme prijs. Het heeft een real-time prijsgarantie en volgt de actuele koersen van zilver en goud.

Bij Holland Gold koop je goudbaren tegen de actuele koerswaarde. Het is leverancier van LBMA gecertificeerde baren met Good Delivery Status die wereldwijd verhandelbaar zijn. Tegen een vergoeding slaat het bedrijf de goudbaren voor je op, maar je kunt je bestelling ook thuis laten bezorgen.

Je kunt beleggen in goud door het simpelweg te kopen en ergens veilig op te slaan.

koers van goudprijzen

Indirect investeren in goud

Je kunt in goud investeren zonder het zelf te kopen. Indirect beleggen in goud kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld goud-derivaten kopen. Als je hierin investeert koop je het recht op een lading fysiek goud, maar hoef je dit niet zelf op te slaan. Je kunt dit recht weer doorverkopen.

Naast derivaten kun je via een beleggingsplatform ook beleggen in goud door aandelen van beursgenoteerde goudmijnen te kopen. Enkele bekende online brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Beleggen in goudmijnen

investeren in goudmijnenMijnen zijn bedrijven die geld verdienen met het vinden of handelen in fysiek goud. Je kunt aandelen kopen van beursgenoteerde mijnen.

Je bent dan afhankelijk van de resultaten van die bedrijven, maar die zijn vaak zo sterk verbonden aan de goudprijs dat je belegging indirect alsnog meelift op de koers van goud zelf.

Goudmijnen zijn afhankelijk van de waarde van goud. Door hierin te beleggen lift je mee op de goudprijs.

Grote beursgenoteerde goudmijnen

Goudmijnen zijn soms enorme ondernemingen. Bekende grote bedrijven zijn bijvoorbeeld Barrick Gold uit Canada, of Newmont uit de Verenigde Staten, die jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan fysiek goud vinden. Door in dit soort bedrijven te beleggen lift je mee op hun resultaten.

Bekende grote bedrijven zijn bijvoorbeeld Barrick uit Canada, of Newmont uit de Verenigde Staten.

Naast het risico dat de goudprijs daalt zijn mijnen soms ook gevestigd in minder stabiele landen. Oorlog, plunderingen of ziektes kunnen hier invloed uitoefenen op het rendement van goud. Ook kan de onderneming zelf intern slecht functioneren. Als een goudmijn failliet gaat ben je je inleg kwijt.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

edelmetalen zijn van nature bijzonder schaars

Op goud gerichte ETF’s

Bij ETF-beleggen volg je een index. Edelmetaal-info.nl beschrijft er verschillende in columns en overzichten. Een bekende Nederlandse goud-ETF is de Gold Miners ETF van VanEck. Hiermee beleg je in meerdere bedrijven tegen relatief lage kosten. Omdat je zo de inleg spreidt is dit een meer veilige belegging.

Bij een Goud-ETF beleg je zo automatisch in goudmijnen in verschillende gebieden in de wereld. Vaak zijn er ook zilvermijnen of andere mijnbedrijven toegevoegd maar is goud wel de dominante grondstof in  ETF’s. Zo hebben de twee eerder genoemde mijnen ook binnen deze ETF’s vaak de grootste posities.

Als de waarde van goud daalt loop je ook bij exchange traded funds loop het risico je inleg te verliezen.  Maar je belegging is hierbij minder afhankelijk van gebeurtenissen in specifieke delen van de wereld of bij specifieke bedrijven. Een indexfonds biedt hiervoor een goede vorm van spreiding.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in goud zijn:

Is beleggen in goud verstandig?

Goud kan een prima rendement bieden maar behoort op korte termijn meestal niet tot de best presterende beleggingen. Veel mensen beleggen er toch in omdat het risico’s kan spreiden. Als het economisch minder gaat hoeft dat niet te betekenen dat de vraag naar goud afneemt. Zuiver goud is een liquide belegging die zowel in goede als slechtere tijden veelal haar waarde behoudt.

Verschillen tussen beleggen in goud en (staats)obligaties

Als je al belegt in aandelen kan goud je risico’s beperken doordat de waarde hiervan kan stijgen in economisch slechtere tijden. Maar dat de goudkoers stijgt is allesbehalve zeker. De koers kan dalen, zelfs tegelijkertijd met andere koersen.

De waarde van staatsobligaties is afhankelijk van de prestaties van een heel land en historisch gezien blijkt dat vrij stabiel. Hiermee kun je een beleggingsportefeuille meer waardevast maken dan met goud. Maar dat beperkt ook het rendement. Goud weet in economisch sterke jaren soms ook in waarde te stijgen.

Een belegging in goud is een balansmiddel die zowel in goede als minder goede tijden een goed rendement kan bieden.