Beleggen in goud

Ervaren beleggers met voldoende vermogen spreiden de kansen en risico’s door te beleggen in meerdere zaken. Beleggen in goud is ook zo’n spreidingsvorm. Een edelmetaal als fysiek goud is wereldwijd altijd vraag naar en het beperkte aanbod kan dienen als oplossing tegen inflatie of economische tegenslagen.

Inhoud:

Let op: beleggen in goud gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarom beleggen in goud?

Beleggen in goudEen belegging in goud is een goed balansmiddel tegenover je andere beleggingen. De waarde van goud stijgt vaak wanneer de waarde van andere investeringen, zoals aandelen of vastgoed, daalt.

Waar je bij beleggen in aandelen afhankelijk bent van de bedrijfsprestaties, ben je dit bij het handelen in edelmetalen niet. Dat maakt de waarde van fysiek goud minder afhankelijk.

Natuurlijk is het wel afhankelijk van vraag- en aanbod maar de goudprijs gaat niet altijd gelijk op met de economische groei in de wereld. Juist als bedrijven het wat minder doen, zoals tijdens een crisis of zwakkere economie, kiezen beleggers graag voor meer vaste waarden als goud en andere edelmetalen.

Beleggen in goud via fysieke gouden munten of goudbaren? Koop ze via de webshop van The Silver Mountain tegen scherpe tarieven online.

Hoe beleg je in goud?

Aangezien goud een fysiek edelmetaal is, kun je op een vrij simpele manier beleggen in goud: door goudbaren of munten te kopen en veilig ergens op te slaan. Ook gouden sieraden, zolang deze maar bestaan uit voldoende zuiver goud, zijn een mogelijkheid.

De onderliggende waarde van sieraden, munten of goudstaven fluctueert, net als andere markten en grondstoffen. Als je goud koopt kun je dit met winst verkopen bij een stijgende goudprijs, al is dit omslachtig. Het opslaan en verhandelen van goud kost meer geld en tijd dan wanneer je online belegt.

De goud-shop The Silver Mountain bestaat sinds 2008. Je kunt op de website terecht voor de aankoop van de hoogste kwaliteit zilveren en gouden baren en munten tegen een scherpe, marktconforme prijs. Het heeft een real-time prijsgarantie en volgt de actuele koersen van zilver en goud.

Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Na een aankoop geeft het platform de order door aan een smederij, die een nieuwe baar maakt. Gold Republic slaat de baar daarna op in een kluis, maar je kunt het ook thuis laten afleveren.

Bij Holland Gold koop je goudbaren tegen de actuele koerswaarde. Het is leverancier van LBMA gecertificeerde baren met Good Delivery Status die wereldwijd verhandelbaar zijn. Tegen een vergoeding slaat het bedrijf de goudbaren voor je op, maar je kunt je bestelling ook thuis laten bezorgen.

Je kunt beleggen in goud door het simpelweg te kopen en ergens veilig op te slaan.

koers van goud

Indirect beleggen in goud

In goud investeren zonder het te kopen noemen we ook wel indirect beleggen in goud. Dat kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld goud-derivaten kopen. Je koopt dan het recht op een lading fysiek goud, maar hoeft dit niet zelf op te slaan. Je bent alleen eigenaar op papier en kunt deze papieren in relatief korte tijd weer doorverkopen.

Naast derivaten kun je via een beleggingsplatform ook beleggen in goud door aandelen van beursgenoteerde goudmijnen te kopen. Enkele bekende online brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen de laagste tarieven, inclusief het voorgeselecteerde aanbod van de IPO-geprijsde aandelen. Over niet belegd tegoed ontvang je 2,5% spaarrente.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Beleggen in goudmijnen

investeren in aandelen van goudmijnenMijnen zijn bedrijven die geld verdienen met het mijnen of handelen van fysiek goud. Je kunt aandelen kopen van beursgenoteerde mijnen.

Je bent dan afhankelijk van de resultaten van die bedrijven, maar die zijn vaak zo sterk verbonden aan de goudprijs dat je indirect alsnog meelift op de koers van goud zelf.

Goudmijnen zijn afhankelijk van de waarde van goud. Door hierin te beleggen lift je mee op de goudprijs.

Grote beursgenoteerde goudmijnen

Goudmijnen zijn soms enorme ondernemingen. Bekende grote bedrijven zijn bijvoorbeeld Barrick uit Canada, of Newmont uit de Verenigde Staten, die jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan goud vinden. Door in dit soort bedrijven te beleggen lift je mee op hun resultaten al is dit geen veilige belegging.

Bekende grote bedrijven zijn bijvoorbeeld Barrick uit Canada, of Newmont uit de Verenigde Staten.

Naast het risico dat de goudprijs daalt zijn mijnen soms ook gevestigd in minder stabiele landen. Oorlog, plunderingen of ziektes kunnen hier veel invloed uitoefenen op het rendement van goud. Ook kan de onderneming zelf intern slecht functioneren. Als een goudmijn failliet gaan, dan ben je je inleg kwijt.

Beleggen in grondstoffen? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk in derivaten over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

Op goud gerichte ETF’s

Bij ETF-beleggen volg je een index. Een bekende Nederlandse goud-ETF is de Gold Miners ETF van VanEck. Met het kopen van deze beleggingsproducten beleg je in een grotere groep bedrijven tegen relatief lage kosten. Dit is een meer veilige manier van beleggen, omdat je de inleg spreidt.

Bij een Goud-ETF beleg je zo automatisch in goudmijnen in verschillende gebieden in de wereld. Vaak zijn er ook zilvermijnen of andere mijnbedrijven toegevoegd maar is goud wel de dominante grondstof in  ETF’s. Zo hebben de twee eerder genoemde mijnen ook binnen deze ETF’s vaak de grootste posities.

Beleggen in goud? Via een handelsplatform beleg je gemakkelijk over de hele wereld. DEGIRO staat bekend om lage tarieven, een groot aanbod en veel gebruikersgemak.

Ook bij exchange traded funds loop je risico je inleg te verliezen. Bijvoorbeeld doordat de waarde van goud zelf daalt. Maar je belegging is hierbij minder afhankelijk van gebeurtenissen in specifieke delen van de wereld of bij specifieke bedrijven. Een indexfonds biedt hiervoor een goede vorm van spreiding.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over beleggen in goud zijn:

Wat is het rendement op goud?

Op korte termijn behoort goud meestal niet tot de best presterende beleggingen. De reden dat toch veel mensen erin beleggen is omdat het risico’s kan spreiden. Als het economisch minder gaat hoeft dat niet te betekenen dat de vraag naar goud afneemt. Naast beleggen in aandelen is zuiver goud een liquide belegging die soms ook in slechtere tijden haar waarde behoudt.

Verschillen tussen beleggen in goud en (staats)obligaties

Als je al belegt in aandelen kan goud je risico’s beperken doordat de waarde hiervan kan stijgen in economisch slechtere tijden. Maar dat de goudkoers stijgt is allesbehalve zeker. De koers kan dalen, zelfs tegelijkertijd met andere koersen.

Obligaties zijn verhandelbare leningen. De waarde van staatsobligaties is afhankelijk van de prestaties van een heel land, en historisch gezien blijkt dat vrij stabiel. De kans dat een economisch gezond land zomaar failliet gaat is minimaal en dus kun je hiermee je beleggingsportefeuille meer waardevast maken, dan met goud.

Maar je beperkt dan meestal ook het rendement. Obligaties leveren rente op en soms groeit de interesse in obligaties in economisch lastigere tijden, wat een koerswinst kan opleveren. Maar dat rendement is beperkt. Goud weet in economisch sterke jaren soms ook in waarde te stijgen.

Historisch gezien is goud regelmatig een balansmiddel die zowel in goede als minder goede tijden een goed rendement biedt.