IPO aandelen kopen

Wil je pre-IPO aandelen kopen maar biedt je eigen broker jouw gewenste IPO niet aan? Dan ben je niet de enige! Vaak gaan deze aandelen naar de grotere vermogensbeheerders, maar gelukkig zijn er ook voor particulieren mogelijkheden om te investeren in een beursgang.

Wat zijn IPO aandelen?

ipo aandelen kopenEen IPO is een eerste uitgifte van aandelen op de beurs. Het staat voor Initial Public Offering, wat in het kort een beursgang betekent.

Bedrijven die naar de beurs gaan stellen nieuwe aandelen publiekelijk beschikbaar. Particuliere beleggers kunnen deze dan dus kopen op de beurs. Soms wil je dat moment voor zijn maar particulier beleggen in een IPO is niet altijd even eenvoudig. Veel online brokers mikken meer op automatisering en schaalvoordeel dan dat ze werk maken van het speculeren in specifieke IPO’s.

Let op: beleggen in een beursgang gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Hoe kun je IPO aandelen kopen?

Er zijn verschillende brokers waar je nog voor die eerste handelsdag aandelen kunt kopen, door er vooraf in te schrijven op een aandeel. Vaak gelden hiervoor voorwaarden, zoals een minimuminleg. Freedom24, een bekende online broker om (Amerikaanse) IPO aandelen te kopen, hanteert bijvoorbeeld 2000 euro als minimum.

Wil je beleggen in een beursgang? Freedom24.com biedt regelmatig nieuwe aandelen tegen IPO-uitgifteprijzen.

De kans dat je daarmee daadwerkelijk voor 2000 euro in een IPO zit, is overigens klein. De vraag is vaak groter dan het aanbod. Het kan best zijn dat je uiteindelijk maar voor een paar tientjes aandelen weet te bemachtigen. De reden dat bedrijven graag overtekenen, is omdat het een gunstig effect heeft op de koerswaarde van het aandeel.

Een lock-uppperiode is gebruikelijk.

Wat goed is om te weten is dat veel aanbieders werken met een lock-upperiode waarbij aandeelhouders de aandelen tijdelijk niet op de beurs mogen verhandelen. Deze periode duurt vaak tussen de 90 en 180 dagen. De aandelen kunnen in deze periode (fors) in waarde stijgen, maar ook net zo hard kelderen. Zo was het aandeel van DiDi, de Chinese Uber, na de lock-upperiode 44 procent minder waard.

Beleggen in IPO aandelen: voor- en nadelen

beleggen op de beursWanneer bedrijven publiekelijk aandelen willen uitgeven, gaat het over het algemeen goed met deze ondernemingen. Naast dat (de voorbereidingen op) een beursgang behoorlijk wat kosten met zich meebrengen, besluiten de meeste bedrijven pas om naar de beurs te gaan  wanneer ze geloven dat ze er veel geld mee kunnen ophalen. Het opgehaalde geld wordt doorgaans gebruikt voor uitbreiding, bijvoorbeeld naar het buitenland.

Een IPO is niet altijd een goede investering.

Door in een vroeg stadium aandelen te kopen, kan het zijn dat je voor relatief weinig geld succesvolle aandelen in handen hebt. Een IPO is echter geen garantie voor succes. Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die voorafgaand aan de beursintroductie ontzettend werden gehypet, maar toch een teleurstellende beursnotering hadden. Als investeerder kun je dan in korte tijd veel geld kwijtraken.

handel in een beursgang

Hoe wordt de waarde van een aandeel bepaald?

Voordat er aandelen op de beurs worden uitgegeven moet eerst worden bepaald hoeveel aandelen er worden uitgegeven en wat de waarde hiervan is. Het is gebruikelijk dat een investeringsbank de initiële prijs van het aandeel bepaalt. Omdat er geen historische gegevens zijn is de waardering van deze introductieprijs geen eenvoudige opgave. Het gebeurt daarom vaak dat vermogensbeheerders bij de uitgifte van een IPO worden betrokken.

Naast dat de interesse kan worden gepeild en er bij voldoende interesse al een (flink) deel van de aandelen kan worden verkocht, helpt het bij het bepalen van de initiële koerswaarde. Wanneer blijkt dat grote partijen niet bereid zijn om de initiële prijs te betalen, kan een bedrijf besluiten om de IPO uit te stellen.

Wil je beleggen in een beursgang? Freedom24.com biedt regelmatig nieuwe aandelen tegen IPO-uitgifteprijzen.

Tips bij het kopen van IPO aandelen

Lees goed de prospectus doorVoordat je IPO aandelen gaat kopen, is het aan te raden om je goed in te lezen. Er is immers meestal maar een beperkte prijshistorie die je kunt analyseren. De prospectus, die bedrijven voorafgaand aan de beursgang moeten publiceren, kan je hierbij helpen. In dit document vind je onder meer de huidige resultaten, de prognoses en een overzicht van de risico’s die samenhangen met (de aard van) de onderneming.

Verder wordt duidelijk welke partijen er bij de aandelenuitgifte zijn betrokken en welke bedrijven een belang hebben bij de notering van de onderneming. Aan de hand van deze gegevens kun je moet bepalen of jij denkt dat het bedrijf toekomst heeft. Wil je juist snel profiteren van een IPO, dan is het belangrijk om het sentiment rondom de beursgang goed in de gaten te houden.

Aandachtspunten van IPO aandelen

Het rendement van IPO aandelen kan (erg) hoog zijn, waardoor sommige beleggers beursgangen zien als een manier om voor relatief weinig geld interessante aandelen in handen te krijgen. Anderen gaan ze vanwege de risico’s liever uit de weg, aangezien een IPO alles behalve een stabiele of gemakkelijk voorspelbare investering is. Voor beginnende beleggers worden IPO’s dan ook afgeraden.

IPO’s worden afgeraden voor beginnende investeerders

Een ander kritiekpunt is dat sommige critici vinden dat IPO aandelen soms hoog zijn geprijsd omdat de begeleidende banken – die een belangrijke rol spelen bij de beursintroductie – commissie krijgen over de waarde van de verkochte aandelen en er in hun ogen alles doen voor een hoge beurswaarde. Al kun je je afvragen of ze nog veel bedrijven naar de beurs kunnen brengen als blijkt dat ze te vaak de waarde te hoog inschatten.

Ook gebeurt het regelmatig dat er veel reuring ontstaat wanneer een bedrijf naar de beurs gaat. Soms is dit terecht, maar het komt ook voor dat de ophef voortkomt uit de media-aandacht, die wordt ingezet rond een beursnotering, om de belangstelling te stimuleren. De reden dat er toch volop IPO aandelen worden gekocht is omdat je er bij een positieve uitkomst een hoog rendement mee kunt behalen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over IPO aandelen zijn:

Wat is een IPO aandeel?

Een IPO is een eerste uitgifte van aandelen op de beurs, waarna het publiek hierin kan handelen. In het Engels wordt de beursgang omschreven als Initial Public Offering, vandaar de afkorting IPO.

Hoe beleg ik in IPO aandelen?

Als particuliere belegger kun je aandelen kopen via een broker. Al biedt niet elke broker het aan om te handelen in IPO aandelen. Investeren in IPO aandelen wordt afgeraden voor beginnende beleggers. Dit komt omdat de risico’s hoog zijn en de investering erg onvoorspelbaar kan zijn.

Wat is een lock-upperiode?

Tijdens een lock-upperiode kun je de aandelen niet verhandelen. Deze periode duurt vaak tussen de 90 en 180 dagen. De aandelen kunnen hierna zowel (flink) zijn gestegen als gedaald.