IPO aandelen kopen

Wil je pre-IPO aandelen kopen maar biedt je eigen broker jouw gewenste IPO niet aan? Dan ben je niet de enige! Vaak gaan deze aandelen naar de grotere vermogensbeheerders. Voor voor particulieren zijn de mogelijkheden om te investeren in een beursgang beperkt.

Wat zijn IPO aandelen?

ipo aandelen kopenEen IPO is een eerste uitgifte van aandelen op de beurs. Het staat voor Initial Public Offering, wat in het kort een beursgang betekent.

Bedrijven die naar de beurs gaan stellen nieuwe aandelen publiekelijk beschikbaar. Particuliere beleggers kunnen deze vanaf dat moment kopen op de beurs. Soms wil je dat moment voor zijn. Maar particulier beleggen voor de IPO is niet altijd even eenvoudig. Veel online brokers mikken meer op automatisering en schaalvoordeel dan dat ze werk maken van het speculeren in specifieke IPO’s.

Let op: beleggen in een beursgang gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Hoe kun je IPO aandelen kopen?

Meestal gaat het om aandelen die je koopt direct na de beursintroductie. Dan zijn deze dus al op de markt. In Nederland zijn er geen reguliere brokers die (regelmatig) aandelen verkopen voor de beursintroductie. Maar soms heeft een broker een (kleine) toewijzing van aandelen, die het aan haar klanten mag verkopen.

Als je al belegt via een broker kun je deze daarom benaderen. Soms maken ze het niet bekend, maar kunnen ze een selectief groepje klanten wel bedienen. Als je bij een specifieke IPO nog voor die eerste handelsdag aandelen tegen een vooraf besproken tarief kunt kopen, moet je daarvoor vooraf inschrijven.

Hiervoor gelden voorwaarden, zoals een minimuminleg. Verder is de beschikbaarheid meestal laag waardoor er geen enkele garantie is dat je werkelijk iets koopt.  De vraag is vaak groter dan het aanbod. Het kan best zijn dat je maar voor een paar tientjes aandelen weet te bemachtigen. Vaak lukt dat ook al niet. De reden dat bedrijven graag overtekenen, is omdat het een gunstig effect heeft op de koerswaarde van het aandeel.

Regelgeving rond IPO-beleggingen

Beleggen in een IPO geldt als risicovolle en speculatieve investering. Brokers moeten daarom nagaan of de belegging werkelijk bij je past. Bijvoorbeeld door na te gaan wat je inkomen en netto-vermogen is en of de aandelen aansluiten bij je beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie en andere bezittingen. Pas dan mag een broker ze verkopen. Deze regelgeving maakt het aanbieden van IPO-aandelen onrendabel voor brokers. 

Sommige brokers bieden IPO-aandelen alleen aan geselecteerde klanten. Bijvoorbeeld klanten waarvan de totale waarde van de beleggingsrekening structureel boven een bepaald bedrag is, die actief handelen in relatief nieuwe aandelen of die geabonneerd zijn op een van de duurdere “premium”-diensten.

IPO-aandelen verkopen

Vaak gelden er beperkingen voor beleggers zodat die de IPO-aandelen niet binnen een paar dagen of zelfs uren na de aankoop verkopen (flippen), in de hoop op een snelle financiële winst. Dit kan een negatief effect hebben op toekomstige introducties waardoor uitgevers dit willen beperken.

Vaak sluiten brokers klanten uit die eerder snel weer verkochten, of werken ze met ‘lock-up’-periodes waarbij aandeelhouders de aandelen tijdelijk niet op de beurs mogen verhandelen. Deze periode duurt vaak tussen de 90 en 180 dagen. De koersen van de aandelen kunnen in deze periode tot rust komen.

Een lock-uppperiode is gebruikelijk.

Beleggen in IPO aandelen: voor- en nadelen

beleggen op de beursWanneer bedrijven voor het eerst aandelen publiekelijk uitgeven, gaat het over het algemeen goed met deze ondernemingen. Dat maakt ze interessant voor beleggers die al in een vroeger stadium willen instappen bij bedrijven.

Naast dat (de voorbereidingen op) een beursgang behoorlijk wat kosten met zich meebrengen, besluiten de meeste bedrijven pas om naar de beurs te gaan wanneer ze denken dat ze er veel geld mee kunnen ophalen. Het opgehaalde geld wordt doorgaans gebruikt voor uitbreiding, bijvoorbeeld naar het buitenland.

Een IPO is niet altijd een goede investering.

Door in een vroeg stadium aandelen te kopen, kan het zijn dat je voor relatief weinig geld succesvolle aandelen in handen hebt. Een IPO is echter geen garantie voor succes. Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die voorafgaand aan de beursintroductie ontzettend werden gehypet, maar toch een teleurstellende beursnotering hadden. Als investeerder kun je dan in korte tijd veel geld kwijtraken.

handel in een beursgang

Hoe wordt de waarde van een aandeel bepaald?

Voordat een bedrijf aandelen op de beurs uit kan geven moet deze eerst laten bepalen wat de waarde hiervan is. Het is gebruikelijk dat een investeringsbank de initiële prijs van het aandeel bepaalt. Omdat er geen historische gegevens zijn is de waardering van deze introductieprijs niet eenvoudig.

Om toch tot een marktprijs te komen betrekt de bank vaak vermogensbeheerders bij de uitgifte van een IPO. Deze kan de interesse van beleggers peilen. Als beleggers toezeggen dat ze voor de introductieprijs al een deel van de aandelen willen kopen, kan dit bijdragen bij het vaststellen van de marktwaarde.

Andersom gebeurt ook: als blijkt dat deze beleggers niet instappen voor de indtroductieprijs, kan een bedrijf besluiten om met een lagere prijs te starten, of zelfs om de IPO uit te stellen.

Tips bij het kopen van IPO aandelen

Lees goed de prospectus doorVoordat je aandelen koopt is het belangrijk om je eerst in te lezen. Maar bij een IPO is dat lastiger. Er is geen of alleen een beperkte prijshistorie die je kunt analyseren.

De prospectus, die bedrijven voorafgaand aan de beursgang moeten publiceren, kan je hierbij helpen. In dit document vind je de huidige resultaten, de prognoses en een overzicht van de risico’s die samenhangen met (de aard van) de onderneming.

Verder wordt duidelijk welke partijen er bij de aandelenuitgifte zijn betrokken en wie er belang hebben bij de notering van de onderneming. Met deze gegevens kun je bepalen of het past bij jouw portefeuille.

Aandachtspunten van IPO aandelen

Het rendement van IPO aandelen kan (erg) hoog zijn, waardoor sommige beleggers beursgangen zien als een manier om voor relatief weinig geld interessante aandelen in handen te krijgen. Anderen gaan ze vanwege de risico’s liever uit de weg, aangezien een IPO alles behalve een stabiele of gemakkelijk voorspelbare investering is. Voor beginnende beleggers worden IPO’s dan ook afgeraden.

IPO’s worden afgeraden voor beginnende investeerders

Een ander kritiekpunt is dat sommige critici vinden dat IPO aandelen soms hoog zijn geprijsd omdat de begeleidende banken – die een belangrijke rol spelen bij de beursintroductie – commissie krijgen over de waarde van de verkochte aandelen. Ze hebben dan een belang bij een hoge beurswaarde. Al kun je je afvragen of ze nog veel bedrijven naar de beurs kunnen brengen als blijkt dat ze te vaak de waarde te hoog inschatten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over IPO aandelen zijn:

Wat is een IPO aandeel?

Een IPO is een eerste uitgifte van aandelen op de beurs, waarna het publiek hierin kan handelen. In het Engels wordt de beursgang omschreven als Initial Public Offering, vandaar de afkorting IPO.

Hoe beleg ik in IPO aandelen?

Als particuliere belegger kun je aandelen kopen via een broker. Al biedt niet elke broker het aan om te handelen in IPO aandelen. Investeren in IPO aandelen wordt afgeraden voor beginnende beleggers. Dit komt omdat de risico’s hoog zijn en de investering erg onvoorspelbaar kan zijn.