Beleggingsapps

Met een beleggingsapp handel je altijd en overal in aandelen, ETF’s of crypto. Niet zo gek dus dat miljoenen beleggers liever via een app beleggen dan via de bank. Het drempelbedrag van de meeste beleggingsapps is laag, dus wat houdt je nog tegen om ook te beginnen met beleggen?

Beleggen in een app

mobiel beleggen-app Wanneer je wilt beginnen met beleggen op je mobiel kun je via de appstores verschillende beleggingsapps downloaden. Met bekende apps van erkende Nederlandse brokers kun je goedkoop beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s, crypto of beleggingsfondsen.

Het gebruikersgemak van een app is eenvoudig en veilig, maar houd er wel rekening mee dat je ook verlies kunt maken. Beleggen kent risico’s en meestal geeft een app geen advies. Je geld spreiden en een lange(re) beleggingshorizon kunnen helpen om het risico te beperken.

Let op: beleggen via apps gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beste beleggingsapps vergelijken

Mobiel geld beleggen op de beurs is eenvoudig en afgelopen jaren zijn er flink wat apps in de appstores bijgekomen waarmee je aandelen of andere beleggingsproducten kunt kopen. Populaire brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Vaak tegen lage tarieven. Over niet belegd tegoed ontvang je 3,62 procent (EUR) tot maximaal 5,31 procent (USD) spaarrente.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 zijn de tarieven verlaagd.

Handel zelf in aandelen, obligaties of opties met Easybroker. Als je wilt kan dat in lokale valuta. Het biedt beleggers toegang tot ruim 100 beurzen en eigen Nederlandse klantenservice. Werkt alleen met transactiekosten en verder geen vaste tarieven.

Via BUX Zero kun je handelen in aandelen, obligaties en ETF's via een app op je telefoon. De beleggingsapp is gericht op nieuwe beleggers. Op niet-geïnvesteerd vermogen biedt het 2,5 procent rente. Bood ook 30 soorten crypto, maar stopte daarmee nadat het werd overgenomen door ABN Amro.

Deze broker is gericht op beginnende beleggers. Je kunt zelf je inleg bepalen, maar ook je wisselgeld laten beleggen. Betalingen via de gekoppelde rekening worden dan afgerond naar boven. Je belegt hier in grote indexfondsen. Rekent maandelijks 0,1 procent van het opgebouwde vermogen aan kosten.

Via Brand New Day kun je zelf beleggen of kiezen voor één van de vijf portefeuilles van experts waarbij elke is gespreid over zo'n 20.000 aandelen en obligaties. Dit kan ook voor een kinderrekening of een geblokkeerde beleggingsrekening voor je pensioen.

Voor- en nadelen van beleggen in een app

voordelen van beleggen in een app

De meeste beleggers handelen op de financiële markten via een beleggingsrekening bij hun bank maar die heeft meestal niet de beste beleggingsapp.

Soms kun je met de app van de bank aandelen op de beurs (ver)kopen. Bij Knab kun je alleen beheerd beleggen. Ook is de koers- of beleggingsinformatie op een mobiele app van de bank meestal beperkt.

Het voordeel van mobiele apps van nieuwe online brokers, ten opzichte van bestaande oplossingen van banken, is dat zij hun platform hebben ontwikkeld vanuit de mobiele gedachte. Zolang je jouw mobiel bij je hebt, kun je dus bij je aandelen en andere beleggingen.

Ondanks het kleine scherm zijn nieuwe apps voldoende overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Bovendien is beleggen via deze nieuwe aanbieders goedkoper dan wanneer je belegt via de bank en vaak is het aanbod groter.

Banken bieden meestal een combinatie aan van vermogensbeheer en beleggingsadvies. Door de kosten hiervan is beleggen via de bank vaak wat duurder. Een online broker geeft meestal geen persoonlijk advies. Wel bieden apps vaak dashboards die je helpen bij het beleggen.

Beleggen kan via je bank, maar een mobiele beleggingsapp is vaak goedkoper en completer.

overal beleggen met een beleggingsapp

Wat is de beste beleggingsapp?

Bovenstaande zijn enkele van de beste beleggingsapps, en daarnaast zijn er afgelopen jaren nog wel meer apps op de markt gekomen waarmee je eenvoudig mobiel kunt beleggen. Zowel apps van Nederlandse brokers als van buitenlandse spelers.

Welke beleggingsapp voor jou de beste is hangt af van wat voor type belegger je bent en hoe je jouw portefeuille wilt samenstellen. De beste aandelen-app voor actieve ervaren beleggers moet vooral voldoende mogelijkheden bieden tegen lage transactiekosten. Terwijl de beste beleggingsapp voor beginners, die nog moeten leren beleggen, juist voldoende gebruikersgemak of duidelijke instructies bevat.

Ook het aanbod met beleggingsproducten is niet bij alle brokers hetzelfde. Lang niet alle apps bieden cryptocurrencies en ook buitenlandse aandelen zijn soms beperkt beschikbaar.

Beginnende beleggers zoeken vooral een beleggingsapp met gebruikersgemak en duidelijke instructies.

Online brokers geven geen advies

beleggen op je telefoonHet beperkte advies kan een nadeel zijn van mobiel beleggen al is een beleggingsapp vaak redelijk gebruiksvriendelijk, zodat iedereen ermee overweg kan. Mobiel beleggen is hierdoor ook toegankelijk voor minder ervaren beleggers.

Al moet je natuurlijk altijd opletten: aandelen kopen met een beleggingsapp is eenvoudig en leuk maar beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over mobiel beleggen met een beleggingsapp zijn:

Wat is de beste beleggingsapp?

Welke app je het beste kunt gebruiken om te beleggen in aandelen, etf’s of andere beursgenoteerde producten, is afhankelijk van jouzelf. In dit artikel beschrijven we enkele populaire keuzes.

Zo heeft de app van DEGIRO een groot aanbod om in te beleggen, maar kan deze app voor een beginnende belegger wat overweldigend zijn. Voor beginners is de Bux Zero-app soms meer geschikt. Hiermee kun je ook handelen in een cryptocurrency.

Met welke app kan ik leren beleggen?

Als je er nog geen ervaring mee hebt kan beleggen in aandelen best spannend zijn. Gelukkig zijn er verschillende apps gericht op beleggen voor beginners. Via Peaks spreid je automatisch je inleg. Met een app van DEGIRO, Bux Zero of een andere online broker kun je ook gemakkelijk beleggen in ETF’s, waarbij ze veel informatie geven over hoe dit in zijn werk gaat.

Met voldoende spreiding kan online beleggen op termijn een goed rendement opleveren, al is het niet zonder risico. Ook met een beginners-app kun je jouw inleg verliezen.