P2p-lening doet ’t vaak beter dan obligaties en vastgoed

P2p-lening doet ’t vaak beter dan obligaties en vastgoed

Meer dan 90 procent van Britse fondsen die beleggen in obligaties en onroerend goed hebben de afgelopen drie jaar minder gepresteerd dan de Britse P2P-kredietmarkt. Particulieren die geld lenen aan anderen worden goed beloond voor het risico dat ze nemen bij de peer-to-peer-platforms.

Dit blijkt uit onderzoek van AltFi. Hoewel er natuurlijk diverse grote verschillen zijn tussen beleggen in open-end beleggingsfondsen en direct investeren via p2p-platforms – zoals liquiditeitscriteria, snelheid van kapitaalinzet en dagelijkse prijsstellingen – zijn de cijfers grimmig.

Investeren in particuliere lening levert flink rendement op

Wanneer er wordt gekeken naar de cijfers tussen 30 juni 2015 en 30 juni van dit jaar, dan blijkt dat het gemiddeld netto rendement van investeerders die investeren in leningen op 18,92 procent uitkomt. Dit is het rendement nadat de kosten van de desbetreffende leningplatforms eraf zijn gehaald. AltFi keek hiervoor naar data van Funding Circle, Market Invoice, RateSetter en Zopa.

‘P2P heeft sterk gepresteerd voor veel investeerders’

“Als we het rendement van bijna 19 procent nemen en het vergelijken met het netto rendement – kapitaalgroei plus inkomstenuitkeringen na aftrekken fees – voor reguliere fondsen in obligaties– en vastgoedfondsen aangesloten bij de Investment Association, dan is het duidelijk dat p2p sterk heeft gepresteerd voor investeerders in een overgrote meerderheid van de gevallen.”

Een beleggingsportfolio zou meer dan 18,91 procent moeten opleveren om in de top van de best presterende fondsen terecht te kunnen komen. Zo heeft het bekende en grote fonds M&G Optimal Income in dezelfde gemeten periode ‘maar’ 12,26 procent aan rendement opgeleverd.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten