Slechts één procent investeringen naar startups door vrouwen

Slechts één procent investeringen naar startups door vrouwen

Door vrouwen geleide bedrijven kregen het afgelopen jaar amper één procent van alle startup-investeringen. Dit terwijl 2021 een recordjaar was voor investeringen in de Nederlandse techwereld. Vrouwen haalden wel meer geld op dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit onderzoek van startup-analist Golden Egg Check en MT/Sprout. Het nieuws komt naar buiten in het kader van Internationale Vrouwendag. Eerder schreef deze website al over de investeringskloof tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers. In 2020 ging al een magere één procent van het durfkapitaal naar vrouwen. Dat is nu nog minder.

13% deals naar startups met minstens één vrouw

Van de ruim 5 miljard euro durfkapitaal die Nederlandse startups in 2021 ophaalden, ging minder dan 1 procent naar vrouwelijke teams. Zij kregen 28 miljoen euro. Het gaat daarbij om 4 procent van alle deals. Startups met vrouwelijke directeurs doen het overigens beter: zij haalden 25 procent van het kapitaal binnen.

Van ruim 5 miljard euro durfkapitaal ging minder dan 1% naar vrouwelijke teams.

Teams die uit zowel vrouwen als mannen bestaan, kregen 7 procent van het kapitaal. Al met al ging hierdoor 13 procent van de investeringen naar een startup met ten minste één vrouwelijke oprichter. In 2020 was dat nog 11 procent – een kleine vooruitgang dus.

Startups vrouwen krijgen minder investering
Bron: MT/Sprout

Meer geld naar vrouwen

Startups door vrouwen haalden wel meer geld op: 431 miljoen euro. Dat is bijna vier keer zoveel als het jaar ervoor. Dat klinkt als goed nieuws. Echter werd 80 procent van het bedrag opgehaald door één bedrijf: Mambu, een fintech. Die haalde in 2021 namelijk 345 miljoen euro op.

Weinig vrouwelijke founders in fintech

Met name in de branches fintech (financiële technologie), hightech (moderne technologie) en cleantech (duurzame technologie) trekken vrouwen aan het kortste eind. Vrouwelijke ondernemers zijn ondergerepresenteerd en 9 van de 10 deals gaat naar teams die alleen uit mannen bestaan.

Van de startups die minstens één vrouw tellen en afgelopen jaar een investering kregen, is de meerderheid actief in software of medtech (medische technologie).

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten