Nog steeds weinig kapitaal naar vrouwelijke ondernemers

Nog steeds weinig kapitaal naar vrouwelijke ondernemers

Een oproep vorig jaar om meer te investeren in startups van vrouwen lijkt weinig zoden aan de dijk te hebben gezet. Nog steeds gaat slechts één procent van het durfkapitaal naar vrouwelijke ondernemers.

In juli vorig jaar schreef Investeerders.nl over het nieuwe initiatief #FundRight dat meer vrouwelijke ondernemers wil. De groep bestaande uit vijfentwintig investeerders in durfkapitaal en TechLeap ondertekende een diversiteitsstatement en riep andere venture capitalisten op om deze ook te onderschrijven.

Aandeel van investeringen in vrouwen alleen maar gezakt

Destijds kwam men met het schrikbarende feit dat in 2017 slechts 1,6 procent van alle venture capitalist-investeringen in Nederland ging naar bedrijven die waren opgericht en geleid door vrouwen.

Nu is dat aandeel zelfs nóg lager geworden, zo meldt NRC. Dit jaar staken Nederlandse investeerders namelijk slechts 1 procent van hun investeringen in vrouwelijke ondernemers. Het aantal investeringen in startups met een gemengd team is wel toegenomen: van 12 naar 13 procent. Ter vergelijking: in de periode tussen 2008 en 2018 ging het nog maar om 6 procent.

Nederlandse investeerders staken 1% van hun investeringen in vrouwelijke ondernemers.

Aangesloten fondsen maken progressie

#FundRight lijkt wel wat te hebben bereikt. Want onder de fondsen die zich aan hun doelstelling verbonden, steeg het percentage van investeringen in gemengde teams namelijk naar 18 procent. Volgens mede-initiatiefnemer Eva de Mol is dat positief nieuws. “Het maakt dus een verschil als je toezegt te investeren in diversiteit.”

Zeggen te investeren in diversiteit maakt verschil.

Dit jaar werd er ruim 517 miljoen euro in startups gestoken. Zoals gezegd, ging slechts een klein deel daarvan naar vrouwelijke ondernemers. Volgens De Mol komt dit omdat investeerders zelf vaak man zijn en sneller kiezen voor ‘wat ze kennen’.

30% van de starters is vrouw

Daarnaast zijn er volgens haar te weinig vrouwelijke ondernemers die de weg naar durfinvesteerders weten te vinden. #FundRight heeft geen goed zicht op hoe de route naar een investering er precies uitziet. Maar de 1 procent die naar vrouwen gaat is volgens haar in ieder geval uit verhouding. “Zo’n 30 procent van de ondernemers die vorig jaar een bedrijf begonnen, was vrouw. Dus er gaat wel iets mis.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten