83% van bedrijfsovernames gefinancierd met achtergestelde lening

83% van bedrijfsovernames gefinancierd met achtergestelde lening

In het tweede halfjaar van 2023 steeg het aantal verkooptransacties in de overnamemarkt 5 procent. De gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf was 4,75 keer de brutowinst. Dit was een stijging van 2 procent, vergeleken met een halfjaar eerder. De overnamemarkt in Nederland is dus aan het herstellen.

Dit blijkt uit de Overname Barometer, een onderzoek door de overnameplatforms Brookz en Dealsuite. Maar liefst 276 Nederlandse fusie en overnameadvieskantoren, die zich richten op bedrijven met een omzet tussen de 0,5 en 30 miljoen euro, deden mee.

Aantal transacties met grote dealwaarde steeg

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal aankoop- en verkooptransacties van overnameadvieskantoren is gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar in 2023. Dit ondanks het onrustige economische klimaat in ons land. Het aantal aankooptransacties was in het tweede halfjaar 321, een stijging van 12 procent. Het aantal verkooptransacties lag op 541.

Aandeel transacties met dealwaarde lager dan 2,5 miljoen daalde naar 43%.

Het vertrouwen bij investeerders en ondernemers lijkt ook weer gegroeid nu de rente afvlakt en de inflatie afneemt. Er werden in de afgelopen zes maanden vooral bedrijven met een grotere dealwaarde verkocht. Het aandeel transacties van bedrijven met een dealwaarde onder de 2,5 miljoen euro daalde van 63 naar 43 procent.

dealwaarde transacties
Bron: Brookz Overname Barometer H2-2023.

Achtergestelde lening populaire financiering

In de tweede helft van vorig jaar werd een meerderheid van de overnames gefinancierd met vreemd vermogen (51 procent). Door de hoge rentetarieven was vooral de achtergestelde lening een aantrekkelijke vorm van financiering. Bij 83 procent van de transacties die gefinancierd werden met vreemd vermogen werd dit toegepast. Vier jaar geleden lag dat aandeel nog op 75 procent.

‘Een vendor loan geeft een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar naar de bank.’

“Een vendor loan geeft naar de bank allereerst een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Daardoor wil de bank ook weer meer financieren en kan de deal doorgang vinden”, vertelt Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite, over de stijging.

“Daarnaast levert een achtergestelde lening tegen bijvoorbeeld 8 procent rente op dit moment drie keer meer op dan het geld op een spaarrekening zetten. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Een klassieke win/win situatie.”

Positieve verwachtingen voor komend halfjaar

Het aantal opdrachten steeg bij ruim 4 op de 10 overnameadvieskantoren met minimaal 10 procent. De vooruitzichten van de overnamemarkt voor de eerste helft van dit jaar zijn dus positief. Bovendien is 72 procent van de ondervraagde adviseurs optimistisch over de komende zes maanden. Zij beoordelen de markt gedurende die periode met een 7,3.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten