OPCstemaangeld

Management buy in

Als je begint met ondernemen door het overnemen van een bestaand bedrijf waarin je niet zelf werkzaam bent, dan wordt deze manier van beginnen een management buy in genoemd. Je koopt je letterlijk het management van het bestaande bedrijf in.

Als externe zomaar het management van een bedrijf opkopen klinkt als een riskante stap maar in veel gevallen is het minder vreemd dan je op het eerste gezicht zou denken. Natuurlijk koop je niet zomaar het management van een bedrijf dat op sneltreinvaart aan het groeien is. Meestal betreft het bedrijven die om de een of andere reden binnenkort te koop komen te staan en worden gekocht door mensen uit de branche.

Als je bijvoorbeeld in de horeca werkt en merkt dat er een oudere eigenaar van een horeca gelegenheid bij jou in de buurt graag met pensioen wil en zijn bedrijf graag wil verkopen, klinkt het beginnen van een eigen bedrijf al minder gek. Je hebt dan ervaring in het vak en wilt misschien wel graag een stapje omhoog. Een management buy in is dan de ideale oplossing om voor jezelf te beginnen!

Voordelen van een management buy in

Dat een management buy in voordelen kent mag duidelijk zijn. Het bedrijf staat er al en risico’s over de start zijn op deze manier voor een groot gedeelte niet meer van toepassing. Zo zal een ondernemer die een management buy in van een winstgevende onderneming overweegt zich niet direct druk maken of er wel een markt is voor zijn bedrijf of zaken zoals de locatie van het bedrijf.

Een nieuwe eigenaar kan een frisse wind in de onderneming brengen. De huidige eigenaar is toch gewend geraakt aan zijn eigen werkwijze en dienstverlening en een nieuwe eigenaar kan de boel weer een flinke oppepper geven. Natuurlijk kan het nadelig uitpakken maar meestal gebeuren veranderingen in overleg met de medewerkers of bestaan ze voornamelijk uit modernisering of uitbreiding van de dienstverlening.

Nadelen van een management buy in

Nadelen zijn er helaas ook. Het bedrijf heeft misschien al bepaalde inkomsten maar de huidige eigenaar zal juist bij een stabiel winstgevend bedrijf een aardige zak geld verwachten. Als je dit geld extern moet financieren zit je gelijk met een flinke extra rentelast. En dan maar hopen dat het gaat zoals de verwachtingen vooraf waren! Er schuilt altijd gevaar als een onderneming een nieuwe eigenaar krijgt. Klanten en medewerkers waren de oude eigenaar gewend en het is maar de vraag of de synergie ook bij een nieuwe eigenaar goed is.

Ervaring is de beste oplossing

De ondernemer moet direct bij de start volop gas geven. Hij kan niet eerst met vallen en opstaan het ondernemerschap leren kennen. Een management buy in heeft dan ook het meeste kans van slagen als de nieuwe baas al eerder ervaring heeft opgedaan met het ondernemerschap. Verreweg de meeste management buy in overnames zijn dan ook van familiebedrijven of in branches waarin het minder gek is als men vanuit loondienst in de ene stad ondernemer wordt in een andere stad. Zoals bij horeca gelegenheden of de detailhandel.