Mogelijk bereikt grens van anderhalf miljard

Mogelijk bereikt grens van anderhalf miljard

Mogelijk heeft de mijlpaal van anderhalf miljard gefinancierd vermogen bereikt. En het einde is nog niet in zicht, vertelt algemeen directeur Folkert Eggink aan Investeerders.nl. “We zijn momenteel bezig met veel nieuwe ontwikkelingen. Van institutioneel geld tot kleinere crowdfunding-tickets.”

Mogelijk brengt private investeerders en zakelijke vastgoedfinancieringen bij elkaar. Het platform bestaat nu 7 jaar en waar andere platforms blij zijn met 30-40 miljoen per jaar, realiseert Mogelijk dit bedrag al meerdere maanden op rij. Waarbij er bij reguliere investeringsprojecten altijd een eerste hypotheekrecht is, is die bij probleemgevallen tot op heden altijd dekkend gebleken. Over behoudend investeren gesproken.

‘Nieuwe ECSP-vergunning was essentieel’

Mogelijk werkt met private investeerders, en heeft daarvoor recent de nieuwe ECSP-vergunning van de AFM ontvangen. Hiermee kan het platform nu ook kleinere investeringen mogelijk maken, al geeft Eggink aan dat ook de bestaande werkwijze zonder vergunning niet mogelijk was geweest. “Wij hebben geen grens van 100.000 euro gevonden en zien het daarom als essentiële stap voor het publiekelijk aanbieden van investeringskansen.”

De vergunning kwam kort voor de deadline, maar dat was wel zo gepland, geeft de directeur aan. “De eerste aanvraag was vorig jaar al ingediend, maar gepauzeerd om na te denken over de vereiste om aan te sluiten bij een betaalprovider, mede omdat de vergunningplicht een jaar was uitgesteld.”

‘We mogen nu tot 500 miljoen financieren.’

Het was dus duidelijk wat er nog moest gebeuren. Inmiddels is het alweer druk met een vergunning voor haar eigen zakelijke hypothekenfondsen. “We mogen daarmee nu tot 500 miljoen financieren. Daarna is daar ook een (Europese) vergunning voor nodig.”

Investeerders met kleinere budgetten bedienen

Vergunningen brengen ook weer nieuwe kansen mee. “We staan nu opeens in een lijstje met buitenlandse spelers als Raizers of Estateguru, die hier nu ook kunnen starten. Dan ga je automatisch zelf ook opeens denken over kansen die deze vergunning biedt in het buitenland.” Maar de eerste veranderingen die de vergunning biedt liggen vooral binnen de eigen landsgrenzen.

Zo ziet Eggink kansen om financieringen in delen te splitsen, en zo kleinere investeringskansen aan te bieden. Mogelijk gaat niet gelijk concurreren met platforms die investeringen vanaf een paar honderd euro aanbieden, maar de directeur geeft aan vanaf nu aanbod te hebben voor bedragen vanaf twintig duizend euro. Dit is een flinke verruiming van het aanbod voor nieuwe en bestaande investeerders.

Ook bovengrens vervalt

Ook de bovengrens past niet bij Mogelijk, is hij verder van mening. “Die markt weet ons al te vinden. Crowdfunding is op 5 miljoen gemaximaliseerd, dus daarboven is wel een andere oplossing nodig.” Institutioneel geld is een optie. Mogelijk heeft dit jaar al een traject met institutioneel geld gerealiseerd van 250 miljoen. Ook is het al in gesprek voor een financieringsproduct waarbij een overheidsorganisatie als investeerder is betrokken.

‘We zijn er voor en door ondernemers.’

Institutioneel geld of financiële ondersteuning vanuit gemeentes of provincies behoren dus zeker tot de mogelijkheden, voor uitzonderlijke trajecten. Al verzekert de directeur ons dat de bestaande oplossing, waarbij private investeerders ondernemers financieren in ruil voor zekerheden op commercieel vastgoed, de kern blijft van de organisatie. “We zijn er voor en door ondernemers.”

‘Komend jaar gaan we voor de 2 miljard’

“Los van die 250 miljoen institutionele funding is alles via private investeerders gefinancierd en de rek daarvan is er nog niet uit. Als we op deze manier doorgaan halen we wellicht volgend jaar de grens van 2 miljard.” Dat betekent dat de doelstelling met betrekking tot nieuwe financieringen voor komend jaar vergelijkbaar is met die van 2023.

Als uitdaging bij het verder versnellen van de groei geeft Eggink aan dat hij die vooral ziet in het vinden en vasthouden van de juiste medewerkers. Tijdens ons gesprek vinden in een andere ruimte de sollicitatiegesprekken plaats, zo laat de directeur weten. “Dat houdt ons team wel bezig. Zowel het vinden van de juiste mensen als de ontdekking dat onze eigen medewerkers bij anderen geliefd zijn. Natuurlijk zien we dat vooral als compliment, maar we zijn gegroeid naar een organisatie van 130 medewerkers, en dat brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten