Mogelijk tikt 1 miljard euro aan
Vastgoedfinancieringsplatform Mogelijk.nl tikt de 1 miljard euro aan financieringen aan. Een jaar geleden was dit nog een half miljard. Daarnaast wordt er een nieuw Zakelijke Hypotheken Fonds gelanceerd. Oprichter Annemieke Schoonderwoerd van Mogelijk: “We willen doorgroeien naar een miljard per jaar.”
Met 1 miljard euro aan zakelijke vastgoedfinancieringen zijn nu ruim 4.000 panden gefinancierd. Een jaar geleden bereikte Mogelijk nog de mijlpaal van 500 miljoen euro. Destijds zei algemeen directeur Folkert Eggink: “We verwachten jaarlijks een verdubbeling in het aantal aanvragers, investeerders en gefinancierde objecten.”
Financiering in een jaar verdubbeld
Mogelijk deed er vijf jaar over om 500 miljoen euro te financieren. Een jaar later is dit getal verdubbeld. In het afgelopen jaar is het aantal gefinancierde objecten eveneens gegroeid van ruim 2.500 naar meer dan 4.000. Hoe is het zo snel gegaan?
Met 1 miljard euro zijn ruim 4.000 objecten gefinancierd.
Volgens oprichter en mede-eigenaar Annemieke Schoonderwoerd komt dat ten eerste door de nieuwe directie. “Als oprichters kunnen we de dagelijkse leiding uit handen geven en ons focussen op ondernemen, zoals innovaties en klantcontact.” Als voorbeeld noemt ze het automatiseren van financieringsaanvragen. “De helft van onze aanvragen komt nu via het online portal voor intermediairs. Zij kunnen een aanvraag in gang zetten tot aan de indicatieve offerte en hoeven niet meer op ons te wachten.”
Verder is de groei te verklaren door de stijgende bankrentes, denkt de oprichter. “Voorheen werd alternatieve financiering als duur gezien. Nu kruipen de rentes van banken tegen die van ons aan. Hierdoor is de overstap naar een financieringsplatform kleiner geworden.”
‘We willen naar 3 á 4 fondsen per jaar’
Nu lanceert de vastgoedfinancier hun tweede fonds: Zakelijke Hypotheken Fonds II. Het eerste hypothekenfonds zag begin dit jaar het licht. Hier konden beleggers vanaf 100.000 euro inleggen met een looptijd van 3 jaar tegen 4,5 procent rendement. “Er is 20 miljoen euro in gestort,” zegt Schoonderwoerd. “Binnen drie maanden was het gevuld. Inmiddels zijn de eerste uitbetalingen gedaan.”
“Het tweede fonds heeft een iets hoger rendement.”
Nu komt de opvolger eraan. Het fonds werkt hetzelfde, maar er zijn een paar belangrijke verschillen, vertelt de mede-eigenaar. “De looptijd is 5 jaar in plaats van 3 jaar. Ook is het fonds deze keer groter, namelijk tussen 25 en 40 miljoen euro. Daarnaast ligt het verwachte rendement met 5 procent iets hoger.”
Schoonderwoerd heeft hoge verwachtingen: “We zien nu al dat beleggers sneller instappen na het succes van het eerste fonds. Uiteindelijk willen we naar 3 á 4 fondsen per jaar.”
‘Nog wekelijks 25 peer-to-peer proposities’
Fondsen zijn er dit jaar bijgekomen, maar de core business van Mogelijk ligt bij peer-to-peer lenen. Daarnaast biedt het platform hypotheken met een financieringsbehoefte tussen de 50.000 en 10 miljoen euro. “Hier zit de groei er ook nog goed in. Voor peer-to-peer-leningen publiceren we nog elke week 25 proposities.”
“De vraag naar hypotheken voor verhuur is wel lager.”
De hypotheken voor verhuur zien wel minder nieuwe aanwas, zegt Schoonderwoerd. “Dit heeft ermee te maken dat er meer beperkingen vanuit de gemeente komen.” Zo zijn er huurplafonds en mag niet elke woning door investeerders gekocht worden. “De vraag is hierdoor lager dan 2 jaar geleden.” Toch groeit ook deze tak nog steeds, aldus de mede-eigenaar, met name voor herfinancieringen.
‘Met een overname zijn we nog niet bezig’
Wat is de verwachting voor de toekomst? “We willen doorgroeien naar een miljard euro per jaar.” Dat is goed mogelijk volgens Schoonderwoerd. “In alledrie onze financieringsproducten, peer-to-peer, verhuurhypotheken en fondsen, zit nog steeds een stijgende lijn. Daarnaast willen we meer fondsen aanbieden.”
“We willen doorgroeien naar een miljard euro per jaar.”
Met een overname is de vastgoedreus naar eigen zeggen nog niet bezig: “We zijn druk met het aanbod van Mogelijk uitbreiden. Daar ligt nu onze focus.”
Reacties