Nederlandse banken financieren minder vastgoed
Banken in Nederland vinden het financieren van vastgoed steeds minder belangrijk. In vergelijking met andere landen in Europa zijn de banken hier minder happig op het steken van kapitaal in onroerend goed. Vastgoedfinanciering lijkt nu minder in trek door veranderde regels ten aanzien van kapitaalseisen.
‘Banken hebben meer dan voldoende vastgoed op de balans’
Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG naar het sentiment voor vastgoedfinanciering in veertien Europese landen. In vergelijking met andere landen is vastgoedfinanciering voor Nederlandse banken dus van steeds minder strategisch belang. “Dit is het gevolg van wijzigingen in de regelgeving ten aanzien van kapitaalseisen”, aldus Frank Mulders van KPMG Real Estate Advisory. “Daar komt bij dat banken in Nederland een relatief groot aandeel vastgoedfinancieringen op de balans hebben staan.”
De vastgoedinvesteringen in ons land zitten overigens wel gewoon in de lift. In de eerste helft van dit jaar werd 17 procent meer in vastgoed geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. KPMG gaat ervan uit dat de vraag naar financiering zal blijven groeien, waardoor de totale portefeuille aan vastgoedfinancieringen in ons land zal toenemen.
VK en Duitsland domineren vastgoedinvesteringen
In andere Europese landen is in de eerste helft van dit jaar minder geld gestoken in vastgoed. De investeringen bedroegen iets minder dan 110 miljard euro, wat 19 procent minder is dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. De twee grootste markten het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren ook nu goed voor de helft van die investeringen.
Ruimte voor alternatieve financiering
Dat er nu meer vraag is naar financiering, biedt natuurlijk ook ruimte voor alternatieve financiers. “De onderzochte banken in Europa verwachten dat zij steeds meer concurrentie zullen ondervinden van alternatieve financiers als het gaat om vastgoedfinanciering”, aldus Mulders. De banken zien als hun belangrijkste concurrenten de niet-lokale commerciële banken, maar ook private-equitypartijen en pensioenfondsen.
Reacties