Stapelfinancieringen.nl: ‘Geld komt steeds vaker van investeerder’

Stapelfinancieringen.nl: ‘Geld komt steeds vaker van investeerder’

Stapelfinancieringen BV koppelt steeds vaker ondernemers aan een investeerder. In 2023 was 23 procent van alle gerealiseerde financieringen hiervan afkomstig. Dit percentage groeit, aldus Lisette van Breugel, financieringsspecialist bij de onderneming.

De financieringsspecialisten helpen bij alle type financieringen, dus ook bij kleine aanvragen vanuit het mkb. Als ondernemer heb je die vaak ook zelf in een halfuurtje online geregeld, maar volgens Van Breugel wisselen rentes sterk en is het voor ondernemers lastig om te zien wat daar de oorzaak van is. Zelf is ze vooral actief met vastgoedfinancieringen.

‘Investeerders vaak goedkoper dan de bank’

Voor het financieren van vastgoed werkt de organisatie veel samen met accountants, en momenteel is ze veel op pad om de ontwikkelingen in de markt daarmee te bespreken. Een van de punten is dat Stapelfinancieringen die bedrijfsleningen steeds vaker buiten de bank om financieren.

Stapelfinancieringen financiert vaak bedrijfsleningen buiten de bank om.

“Het komt steeds vaker voor dat de bank duurder is dan een non-bancaire geldverstrekker. Dit komt voort uit de renteontwikkelingen van de afgelopen tijd.” Het CBS kwam vorige week met cijfers waaruit bleek dat het marktaandeel van de bank voor het eerst geen meerderheid meer is.

Bij Stapelfinancieringen is het percentage ongeveer vergelijkbaar met het CBS, maar dat komt mede omdat het bedrijf vastgoedbanken, zoals bijvoorbeeld Domivest of Solidbriq, hier ook onder schaart. Puur traditionele banken verliezen in snel tempo marktaandeel. Investeerders nemen steeds vaker deze plek in.

stapelfinancieringen verdeling in 2023
Verdeling funding bij Stapelfinancieringen in 2023.

Eigen netwerk met investeerders

Stapelfinancieringen heeft inmiddels een aardig eigen netwerk met investeerders opgebouwd. “Vaak spreken we accountants vanwege een financieringsaanvraag van een ondernemer, maar hebben zij ook enkele vermogende klanten die geïnteresseerd zijn in het financieren van hypothecaire leningen.”

‘We hebben een netwerk aan investeerders die geïnteresseerd zijn in het financieren van hypotheken.’

Crowdfunding is goed voor zo’n 7 procent en in de markt snel groeiend. Van Breugel begrijpt die ontwikkeling, maar door het eigen netwerk met investeerders verwacht ze dat de groei van crowdfunding bij Stapelfinancieringen.nl wel wat lager uitvalt.

Al blijft het een belangrijk onderdeel in de totale financieringsmix. “Denk aan leningen waar bijvoorbeeld alleen een tweede hypotheek mogelijk is. Zo zijn er meer situaties denkbaar waarbij we toch kiezen voor crowdfunding. Al sluit Van Breugel niet uit dat investeerders daar (op termijn) ook interesse voor hebben.

Concurrentie onderling neemt toe

De onderlinge concurrentie neemt al toe, geeft Van Breugel aan. “Investeerders bepalen zelf hun voorwaarden, maar dat betekent ook dat we soms langere tijd geen aanbod meer hebben, omdat er anderen zijn die bijvoorbeeld genoegen nemen met een iets lagere rente, bijvoorbeeld.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten