Mogelijk: ‘We financieren nu een miljoen per week’
Sinds de oprichting in maart 2016 faciliteerde Mogelijk hypothecaire leningen voor ruim 300 zakelijke objecten, die een totale waarde vertegenwoordigen van 45 miljoen euro. En dit is pas het begin. “We groeien met een miljoen per week.”
Mogelijk begon als een hiaat in de veranderende markt van de projectontwikkeling, een branche waarin Maarten Rövekamp al ruim twintig jaar actief is. “In de crisisjaren hadden we heel mooie projecten, maar onze kopers werden steeds vaker niet gefinancierd. Bij bedragen boven de een à twee miljoen staan banken weer in de rij, maar kleinere bedragen, zeker onder de half miljoen, worden door de bancaire systemen regelmatig afgekeurd.”
Van hiaat in de markt naar corebusiness
Om ondernemers die wilden kopen toch een financiering te verstrekken, benaderden ze investeerders. Het bleek een schot in de roos. “We kwamen erachter dat investeerders juist graag beleggen in onroerend goed. Ze wilden de zakelijke panden graag financieren omdat het door het eerste hypotheekrecht relatief veilige investeringen zijn.”
Het idee van Mogelijk is ontstaan als ondersteuning voor eigen projectontwikkelingen, maar de markt is enorm en door regelgeving als Basel III en straks IV is de verwachting dat de vraag naar alternatieve vastgoedfinanciering verder door zal groeien. De ontwikkelpoot van medeoprichter Maarten Rövekamp ontwikkelt nog altijd, maar Mogelijk is inmiddels wel de corebusiness geworden.
Ruim 300 objecten gefinancierd
In de afgelopen twee jaar financierde Mogelijk ruim driehonderd zakelijke objecten, zoals bedrijfspanden, kantoorruimtes en winkels. Het bedrijf richt zich op een financieringsbehoefte van 50.000 tot 500.000 euro, al zijn er zo nu en dan wat uitschieters naar boven. “We krijgen zo’n honderdvijftig nieuwe aanvragen per week”, zegt medeoprichter Annemieke Schoonderwoerd, die hiervoor een mediabedrijf had.
Van al deze aanvragen komen er momenteel gemiddeld vijf tot acht door de selectie. “We zijn streng, maar het zorgt er wel voor dat we nog nooit met een aanvraag zijn blijven zitten.” Staat het object eenmaal online, dan kan het hard gaan. “Het gros van de panden heeft binnen enkele seconden een investeerder.” Daarbij werkt het platform uitsluitend met peer-to-peer-leningen, waardoor de aanvraag met één financier gefund is. “Dit houdt de doorlooptijd lekker kort.”
Al 230 investeerders aangesloten
Momenteel heeft het platform zo’n 230 investeerders in haar netwerk, waarvan er ongeveer 80 zijn met een akte. Enkelen hiervan hebben wel acht of negen financieringen op hun naam staan. Ondernemers, die zelf minimaal dertig procent van de hypotheek moeten inleggen, betalen een rentevergoeding tussen de 4,95 en 6,5 procent.
Komt de lener zijn verplichtingen niet na, dan mag de hypotheekhouder door het eerste hypotheekrecht het pand gedwongen verkopen. Gelukkig komt dit in de praktijk nauwelijks voor. In de afgelopen twee jaar gebeurde het één keer dat een bedrijf gedurende de looptijd failliet ging. Door onderhandse verkoop van het pand kon de ondernemer toch aan de verplichtingen voldoen en kreeg de investeerder de uitstaande leensom volledig terug.
Een investeerder krijgt iedere eerste werkdag van de maand de rente en aflossing op zijn rekening. “Als de debiteur niet betaalt, dan betalen wij. We regelen zelf de factoring, voeren de lening-administratie, nemen het risico van wanbetaling over en voeren alle eventueel benodigde juridische handelingen uit rondom een eventuele executie. Hiervoor betaalt de investeerder 0,5 procent van de maandelijkse rente.” Verder zijn alle scenario’s wel doorgenomen. Zo zijn ondernemers verplicht om het pand te verzekeren. Blijkt die dekking niet volledig, dan is Mogelijk ook nog eens collectief verzekerd tot 500 miljoen euro.
‘Vanaf januari kunnen we écht los’
In Amerika en Engeland is bankvrij vastgoed financieren al vrij gebruikelijk, maar in Nederland is Mogelijk nog geen vergelijkbare concurrenten tegengekomen. “De vraag vanuit de markt is overweldigend en ook bij investeerders zit het wel goed. Eigenlijk is onze eigen organisatie de bottleneck voor de groei. In theorie kunnen we nog sneller groeien, maar we willen rustig opschalen en hier een goed team neerzetten.”
Naast automatisering van de processen investeert Mogelijk dus fors in het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Onlangs werd het kantoor uitgebreid met een extra verdieping, maar ook hier groeit het bedrijf uit haar jasje. “Begin volgend jaar gaan we naar een pand waarin we 700 vierkante meter tot onze beschikking hebben en dat we eventueel met nog een paar honderd meter extra kunnen uitbreiden. Vanaf dan kunnen we opschalen tot ongelooflijke hoogtes en kunnen we écht los.”
Maar ook van dit jaar verwachten de oprichters veel. “Vergeleken met 2017 zijn we meer dan verdubbeld. Tijdens de zomermaanden en de feestdagen wordt er over het algemeen wat minder geïnvesteerd, maar het zal ons verbazen als we 2018 niet afsluiten met minimaal 60 miljoen euro.”
Reacties