Deadline ECSP-vergunning verstreken: de gevolgen voor de crowdfundingmarkt
Na twee jaar voorbereidingstijd verstreek afgelopen vrijdag de deadline voor crowdfundingplatforms om een Europese Crowdfunding Service Provider (ECSP)-vergunning te hebben. Het is de grootste Nederlandse providers gelukt om de vergunning op tijd te bemachtigen.
Op basis van gegevens van de AFM, lijken in elk geval negen Nederlandse partijen de vergunning niet in orde te hebben. Het gevolg is dat deze crowdfunding-platforms moeten stoppen met hun dienstverlening, of alsnog een aanvraagtraject tot een goed einde moeten brengen.
Deze consolidatie maakt het speelveld een stuk overzichtelijker en zorgt voor een kwalitatief zeer hoge en veilige dienstverlening. “Het kaf wordt zo van het koren gescheiden”, zo gaf Ilse Nobel, CEO van Geldvoorelkaar al eerder aan.
Harmonisatie in een groeiende markt
Sinds november 2021 is de Europese Verordening Crowdfunding Service Provider van kracht, die moet zorgen voor harmonisatie en uniformiteit van de EU-kapitaalmarkten. De ECSP-vergunning werd hiermee verplicht en schrijft voor dat beleggers meer inzicht krijgen in projecten en zo minder risico lopen.
Andere vereisten zijn doeltreffende bedrijfsvoering, een betrouwbaar en geschikt bestuur, het voorkomen van belangenverstrengeling en zorgvuldig onderzoek doen bij klanten. Dat de markt strenger gereguleerd en geprofessionaliseerd wordt valt op zijn plek gezien de groei.
In 2022 werd er in Nederland 1,08 miljard euro opgehaald via crowdfunding. Dit was een toename van 48 procent ten opzichte van 2021, waarin 730 miljoen euro werd opgehaald.
Toetreden buitenlandse partijen
Opvallend is dat het aantal crowdfunding-projecten door de vergunningplicht niet kleiner lijkt te worden. Er vallen enkele platforms af, maar dat zijn vooral spelers die al klein of inactief waren. De grote spelers hebben uiteindelijk op de valreep alsnog vrijwel allemaal de vergunning binnen.
Daarnaast zijn er grote buitenlandse spelers die dankzij deze vergunning nu ook eenvoudig kunnen toetreden op de Nederlandse markt. Aangezien sommige daarvan al bekend zijn bij de AFM is de kans groot dat hier platforms tussen zitten die ook op de Nederlandse markt actief willen worden.
Vooral rond vastgoed, met spelers als Raizers of Estateguru, en durfkapitaal met spelers als Crowdcube en Seedrs, is de kans groot dat de concurrentie het komende jaar nog verder toeneemt.
De landsgrenzen over
Ook voor Nederlandse partijen kan het interessant zijn om te ontdekken of deze vergunning ruimte biedt om de landsgrenzen te overstijgen. Een eerste platform dat daar actief mee aan de slag gaat is Oneplanetcrowd. Afgelopen jaar fuseerde het met het Duitse Invesdor.
“Met deze Europese wet- en regelgeving is de markt volwassen en transparanter geworden.” zegt Maarten de Jong, Algemeen Directeur van Oneplanetcrowd. Het neemt de naam Invesdor aan zodra de fusie rond is en gaat dan verder als pan-Europees platform met kantoren in o.a. Berlijn, Helsinki, Wenen en Amsterdam.
Consolidatie in een groeiende markt
De KOM Group, waaronder Kapitaal op Maat valt dat inmiddels ook Capital Circle volledig over heeft genomen, zet ook het vizier op internationale groei. Het heeft al gesprekken met Max Crowdfund en die meldt zelf weer dat er ook gesprekken zijn met nog een Nederlands platform, en daarnaast ook met een platform in Oostenrijk en Spanje.
Daarmee kan de KOM Group in potentie ook snel uitgroeien van Nederlandse challenger, tot pan-Europese speler. Zelf geeft het aan dat de vergunning daarbij een grote rol speelt. Peter-Paul van Dijk, algemeen directeur van de KOM Group, vertelt aan investeerders dat die het afgelopen jaar al veel heeft gebracht: “Veel nieuwe beleggers en ook een toename in het aantal succesvol gefunde projecten.”
“Wij merken dat de vergunning het beoogde vertrouwen creëert bij de belegger en dat het enorm helpt om aan de kant de ondernemer als serieus non-bancair alternatief te worden gezien. Verder merken we een consolidatie binnen de branche. Zelf hebben we reeds Capital Circle succesvol onder de vergunning van Kapitaal op Maat gebracht en verwachten wij de komende 6 tot 12 maanden een verdere consolidatie.”
De KOM Group heeft met ruim 20 miljoen euro in investeringen en 100 projecten onder beide labels het beste jaar tot nu toe. Bovendien is het van plan ook internationaal te gaan opereren. De procedure om de vergunning te paspoorten loopt inmiddels.
Nederlandse markt kan verdubbelen
Andere grote Nederlandse platforms lijken momenteel vooral nog veel kansen te zien op de Nederlandse markt. Dit is terecht, aangezien crowdfunding op het gebied van vastgoed- of bedrijfsfinancieringen nog maar een zeer klein marktaandeel is. Als de markt mede dankzij deze vergunning verder professionaliseert, en bedrijven de weg beter weten te vinden naar crowdfunding-platforms, kan deze zeker nog een paar keer verdubbelen puur met alleen Nederlandse financieringen.
Eindrace
Begin deze maand was het nog even spannend, zelfs rond de grotere spelers. Toen stonden ook Duurzaaminvesteren.nl, October.eu en Sameningeld.nl op de AFM-lijst ook nog zonder vergunning. Inmiddels zijn deze allemaal binnen en afgelopen donderdag werd bekend dat ook Mogelijk BV deze heeft verkregen. Vanmorgen bevestigde Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund, aan Investeerders.nl dat het de vergunning sinds afgelopen vrijdag heeft.
Collin Crowdfund is dit jaar alleen al goed voor ruim 130 miljoen aan financieringen. Ter Huurne: “Wij zijn voorstander van het creëren van een gelijk speelveld voor crowdfundplatformen en een betere bescherming van investeerders. Wij zagen al langer dat niet bij alle andere partijen de bescherming van de investeerder centraal stond. En dit schaadt niet alleen de reputatie van die platformen zelf, maar ook de branche en dus ook Collin. Wij zijn dan ook blij dat deze wetgeving er eindelijk is.”
Reacties