Dashboard Max Crowdfund kampt met problemen

Dashboard Max Crowdfund kampt met problemen

Waar Max Crowdfund vorig jaar nog projecten binnen minuten wist vol te krijgen, lijkt de snelheid er inmiddels uit. Momenteel staan er meerdere projecten open. Investeerders willen eerst zien of het platform de lopende leningen volgens schema incasseert. Felix Berkhout, CEO van het platform, laat aan Investeerders.nl weten dat dit lukt, maar dat het wel kampt met technische problemen.

Max Crowdfund is één van de jongste crowdfunding-platforms van ons land, maar allang de kleinste niet meer en de ambities zijn groot. Zo wil het graag over de landsgrenzen van start en mede dankzij nieuwe crowdfunding-regelgeving is dat goed mogelijk. Het bestaat sinds 2020 en afgelopen jaar maakte het snel faam met haar vastgoedfinancieringen tegen aantrekkelijke rentepercentages.

Hoge rentes én onderpand

Tegenover een hoge rente staat vaak ook een hoog risico, is de gedachte. Maar Max Crowdfund vertelde in een eerder gesprek al dat de rentes hoger zijn omdat het buitenlandse leningen betreft. Hoge percentages bij kortlopende leningen zijn daarbij gebruikelijk(er). Elke lening is (grotendeels) gedekt met onroerend goed als onderpand.

‘We zijn tegen IT-problemen aangelopen.’

Het communiceert nog geen achterstanden of defaults. Maar in het online dashboard van het platform missen investeerders verschillende betalingen. Felix Berkhout, algemeen directeur van Max Crowdfund erkent dit: “We zijn ook hier tegen IT-problemen aangelopen.”

Site en dashboard konden groei niet aan

Al sinds eind vorig jaar laat de techniek het soms afweten. In het begin bestond de overlast vooral uit een trage site bij overbelasting. Dat zijn bekende groeipijnen bij nieuwe platforms, maar inmiddels zijn de problemen verergerd. “We hebben dat onderschat”, geeft Berkhout aan. “We dachten dat het huidige platform onze groei aankon, maar elke aanpassing maakte de situatie alleen maar slechter.”

Max Crowdfund laat een nieuw platform ontwikkelen door een technische partner.

Begin dit jaar is daarom besloten om een nieuw platform te laten ontwikkelen door een nieuwe technische partner. Achter de schermen is er dus voortgang, maar een nieuwe technische partner die alles opnieuw opbouwt kost veel tijd. Eind april communiceerde het platform al dat een aantal rentebetalingen niet automatisch werd uitgekeerd, maar dat dit snel werd aangepakt.

“We ontwikkelen een systeem waarbij investeerders een berichtje ontvangen indien een rentebetaling te laat is”, gaf Max Crowdfund toen per e-mail aan. “Geldleners komen hun verplichtingen na en het geld staat al op de derdenrekening.” Investeerders zijn daarbij vooral bezorgd rond Corbelo Property Group Limited, een Engelse vastgoedontwikkelaar.

Sommige aflossingen nog niet zichtbaar in dashboard

Dat er bij één afnemer problemen ontstaan is niet vreemd. Elk succesvol platform krijgt te maken met achterstanden en defaults. Max Crowdfund heeft bij al haar leningen een onderpand. Maar Corbelo Property Group Ltd. heeft zo’n 35 leningen lopen, waarvan enkele al volledig moeten zijn afgelost. Dat is eind mei niet zichtbaar in het dashboard. Als deze partij in gebreke blijft, moet dus een groot aantal leningen juridisch worden geïncasseerd en dat maakt investeerders onrustig.

Max Crowdfund heeft bij al haar leningen onderpand.

Volgens Berkhout is de vastgoedontwikkelaar niet het probleem. Het aantal leningen is hoog, maar de bedragen zijn relatief laag en het is een goede debiteur. “Deze geldlener heeft afgelopen vrijdag nog twee leningen volledig afgelost en ook gisteren hebben we een aflossing ontvangen.” Volgens Berkhout zijn de banden goed en komen de geldnemers dus inderdaad de afspraken na. Doordat het platform niet goed werkt is dit veel handmatig werk, maar de voortgang is er wel.

Vertragingen leveren extra rente op

Niet alles loopt volgens schema. De oorzaken hiervan gaan verder dan alleen de technische beperkingen van de website. Oplopende vertragingen bij het Engelse Kadaster spelen mee en de geldnemer is soms echt laat met betalen. Volgens Berkhout worden investeerders hiervoor gecompenseerd. “De vertraging bij het Kadaster is in de betalingen meegenomen en investeerders ontvangen hierover dus ook rente.”

Komende week verwacht Berkhout dat er weer vier leningen volledig worden afgelost, maar hij twijfelt of hij die wel direct via het online dashboard naar investeerders kan communiceren. “We hebben meerdere problemen opgelost. Maar omdat aanpassingen aan het huidige systeem het soms alleen erger maakte, wil ik nu zeker zijn dat alles goed werkt.”

Financiële tegenvaller

Max Crowdfund heeft een stevige ambitie dit jaar en de eerste twee maanden liep het daarbij ruim boven schema. In hoeverre is de jaardoelstelling nu nog haalbaar? “Het laten ontwikkelen van een nieuw platform is een flinke kostenpost, maar financieel staan we er momenteel goed voor”, zegt Berkhout.

‘Financieel staan we er momenteel goed voor.’

Hij vervolgt: “Ik begrijp dat het even duurt voor we het vertrouwen van betrokken investeerders terug hebben gewonnen. Maar de echte groei is pas mogelijk met de nieuwe vergunning. Daar hebben we de aanvraag recent van ingediend. Door nu het nieuwe platform te ontwikkelen zijn we straks wel écht klaar om op het hoogste niveau mee te doen.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten