Max Crowdfund doorbreekt mijlpaal van 10 miljoen
Krap anderhalf jaar na de oprichting doorbreekt Max Crowdfund de mijlpaal van tien miljoen euro aan verstrekte financiering. Om sneller op te schalen, gaf het platform onlangs voor ruim vier miljoen euro aan aandelen uit. Investeerders.nl sprak Business Development Manager Jan Angel over de (groei)plannen.
Max Crowdfund komt uit de koker van Max Property Group, dat in 2016 Nederlandse, Engelse en Duitse vastgoedfondsen lanceerde. Hoewel de fondsen goed liepen, waren er ook frustraties. “Het opstarten van een fonds is duur, er is een grote administratieve last en het werven van investeerders is tijdrovend, waardoor het idee ontstond om het beleggingsproces te automatiseren.”
Driekwart projecten komt uit Engeland
Na een ontwikkelperiode van zo’n twee jaar ontving Max Crowdfund in juli 2020 goedkeuring van de AFM. Omdat het bedrijf met de vastgoedfondsen de nodige ervaring heeft in Engeland en Duitsland, kreeg het ook meteen een ontheffing voor deze markten. Inmiddels heeft Max Crowdfund ruim veertig projecten gefinancierd, waarvan zo’n driekwart uit Engeland komt.
Vastgoedprojecten in Nederland, Engeland en Duitsland.
Max Crowdfund richt zich op kortlopende vastgoedprojecten, waarbij het geld wordt gebruikt als overbruggingsfinanciering. “Het zijn veelal panden die voor de verkoop eerst moeten worden gerenoveerd. Banken financieren dit steeds minder graag. En op de administratieve rompslomp die je krijgt als je werkt met particuliere investeerders zitten de meeste projectontwikkelaars niet te wachten.”
‘Tien procent is marktconform in ons segment’
Met een rentepercentage van tien procent is Max Crowdfund geen goedkope financier, maar naar eigen zeggen is het marktconform. In Engeland is een vergoeding van (minstens) een procent per maand volgens Angel gebruikelijk en de vastgoedmarkt is er nog niet zo verzadigd als hier.
Hij vertelt dat de winstmarges voor ondernemers in de vastgoedwereld soms tussen de dertig en veertig procent liggen. “Als zij dan moeten kiezen tussen tien procent financieringskosten of een project niet kunnen aannemen, is hun keuze snel gemaakt.”
‘Waarschijnlijk eind volgend jaar Europese licentie’
Om sneller op te kunnen schalen, haalde het platform onlangs ruim vier miljoen euro aan groeikapitaal op met een eigen aandelenuitgifte. Maar ook met de vijfhonderd actieve investeerders behaalt het bedrijf goede resultaten. Gemiddeld steken zij ruim 17.000 euro per persoon in het platform. Daarnaast investeert Max Crowdfund zelf tien tot twintig procent in elk crowdfunding-project.
Gemiddelde belegger investeert 17.000 euro
Hoewel het gros van de projecten uit Engeland komt, bestaat het investeerdersbestand voornamelijk uit Nederlandse beleggers. “Zonder een Europese licentie mogen we buiten Nederland geen actieve marketingcampagnes voeren. Onze buitenlandse investeerders komen dus uit ons warme netwerk”, verduidelijkt Angel, die in het derde kwartaal van 2022 de felbegeerde licentie verwacht.
‘We kijken uit naar de Europese wetgeving’
Waar sommige platforms huiverig zijn voor de Europese wetgeving kan Angel niet wachten tot het zover is. “We hebben ons platform gebouwd met het idee om een wereldwijde speler te worden. Hierdoor hebben we al rekening gehouden met mogelijkheden als een secundaire markt en auto-invest. In het buitenland is dit gangbaar, maar hier is het tot de komst van de Europese regels verboden.”
Kunnen niet wachten om in het buitenland los te gaan.
“We kunnen niet wachten om in het buitenland los te gaan en meer investeerders aan ons te verbinden”, zegt Angel. Met meer (marketing)mogelijkheden verwacht hij volgend jaar minimaal tweeduizend actieve investeerders te bedienen, waarmee Max Crowdfund 2022 wil afsluiten met minstens vijftig miljoen euro aan verstrekte financiering.
In Nieuw-Zeeland al live met zelfstandig platform
Om na het verkrijgen van de licentie meteen uit de startblokken te kunnen, is het platform druk bezig met het aantrekken van partners. “Uiteindelijk willen we heel Europa bedienen, maar we beginnen met West- en Noord-Europa omdat we daar de beste connecties hebben.”
Angel vertelt dat ook Australië, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika op het verlanglijstje staan.” In Nieuw-Zeeland zijn we zelfs al live met een zelfstandig platform. Kort samengevat zien we op termijn kansen in alle Engelstalige en Westerse landen. En wie weet volgt daarna de rest van de wereld.”
Reacties