‘Rente crowdfunding kan omlaag door Europese garantie’

‘Rente crowdfunding kan omlaag door Europese garantie’

Zakelijke crowdfundingprojecten zijn in het afgelopen jaar flink duurder geworden. Logisch, gezien de acties van de ECB. Volgens Lex van Teeffelen, financieringsspecialist bij de Hogeschool Utrecht, is er wel ruimte om de rente toch wat te beperken door garanties van het European Investment Fund (EIF).

Zaterdag kopte NOS dat crowdfunding voor ondernemers duurder is geworden. Dat zakelijke rentes stijgen doordat de Europese Centrale Bank rentes verhoogt is weinig verrassend, maar wel vervelend. Het mkb is goed voor 99 procent van de werkgelegenheid en hoe moeilijker het aan financiering komt, of hoe duurder deze is, hoe groter de kans dat Nederland in een recessie blijft hangen.

Investeerders.nl ging in gesprek met Lex van Teeffelen, lector bij Hogeschool Utrecht. Hij ziet een deel van de oplossing in Europese garanties. “Platforms met de ECSP-vergunning kunnen deze aanvragen bij het European Investment Fund (EIF). Meerdere platforms hebben al een succesvolle aanvraag gedaan”, geeft hij aan.

‘Platforms kunnen 50% van het risico afdekken’

Investeerders krijgen dan een deel van hun inleg terug als een project niet wordt terugbetaald. Dit komt bovenop eventuele zekerheden die een platform zelf regelt, zoals een hypotheek op vastgoed. Eventuele recovery wordt hierop in mindering gebracht. Je kunt dus nog steeds een deel van je inleg verliezen, maar dit verlies wordt wel stevig beperkt.

‘Bij risicokapitaal kan zelfs tot 80% afgedekt worden.’

De kosten voor de garantie zijn laag, zo’n 0,2 procent, bij een gecapte portfolio. Daarbij is vijftig procent van het risico voor investeerders afgedekt. “Bij risicokapitaal, duurzame of sociale investeringen kan dit oplopen tot tachtig procent. Afwikkelingskosten zijn standaard voor de investeerders, de aanvraagkosten zijn voor het platform.”

‘Meer zekerheid levert rendement op’

“Bij crowdfunding zorgen non-performing loans voor het grootste rendementsverlies. Vaak een factor 2-3 hoger dan de beheerskosten.” Als leningen voor de helft gedekt zijn door een Europees fonds kan de rente, door deze zekerheid, volgens Van Teeffelen dan ook wel wat omlaag.

‘Investeerders willen een minimaal rendement, los van risico.’

Elwin Groenevelt, CEO bij Qredits, denkt dat het niet zo lineair gaat. “Investeerders willen vaak een minimaal rendement, los van risico. En de exploitatiekosten van het platform blijven ook gelijk, met of zonder garantie. Garanties zorgen vooral voor hogere acceptaties, maar vrijwel nooit voor lagere kosten.”

‘Genoeg investeerders voor veilige investeringen’

Van Teeffelen betwijfelt dat. Zijn mening is dat er voor veiligere investeringen ook voldoende investeerders zijn die genoegen nemen met een lager bruto-rendement. Als inschatting denkt hij dat een project met een rente van 9 procent al gauw naar zo’n 7 procent kan.

Daarbij verwacht hij dat er nog voldoende interesse is vanuit investeerders, als de garanties goed geregeld zijn. “Bij een goed gespreide portfolio levert crowdfunding echt meer op dan sparen. Ook als rentes wat zakken. Er is een ruime vrijstelling voor de heffingen in box-3, zeker als je deze deelt met een partner.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten