Mogelijk haalt 100 miljoen en groeit stevig door

Mogelijk haalt 100 miljoen en groeit stevig door

Mogelijk koppelt zakelijk vastgoed één-op-één aan investeerders. Het blijkt een gat in de markt, want ondanks dat het dit jaar pas haar derde verjaardag viert, is de mijlpaal van honderd miljoen euro aan gefinancierde projecten al bereikt. “Dat is het totaalbedrag sinds de lancering. Maar als de huidige groei doorzet, kunnen we ook 100 miljoen in alleen 2019 realiseren.”

Het bedrijf is in maart 2016 ontstaan toen Maarten Rövekamp, één van de oprichters die actief is in de projectontwikkeling, ontdekte dat mooie projecten van succesvolle ondernemers niet meer door de bank werden gefinancierd. Hij lanceerde daarom samen met zijn medeoprichters een online platform waar investeerders zakelijk vastgoed kunnen financieren via het verstrekken van een hypothecaire lening.

‘Interesse was direct overweldigend’

Dat de interesse groot was, werd direct duidelijk. Toen Investeerders.nl in juni 2018 langskwam, bestond het bedrijf net twee jaar. Er werd gehoopt het jaar af te sluiten met een totaal van zestig miljoen euro aan gefinancierde projecten. En dat bleek zelfs nog voorzichtig geschat.

Dat de snelheid er nog altijd inzit, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf inmiddels de mijlpaal van honderd miljoen heeft kunnen realiseren. Volgens Annemieke Schoonderwoerd, medeoprichter en partner, groeit het bedrijf nog altijd in razend tempo door. “We werken keihard om aan de vraag in de markt te kunnen voldoen.”

Het product is nog altijd hetzelfde: Mogelijk faciliteert de financiering van zakelijke objecten van ondernemers. Het leenbedrag is mogelijk tussen de 50.000 en 500.000 euro. Er kan tot ongeveer zeventig procent van de pandwaarde worden gefinancierd. Die verhouding, weergegeven als LTV (loan to value), speelt een belangrijke rol.

De mijlpaal van 100 miljoen euro is bereikt.
De mijlpaal van 100 miljoen euro is bereikt.

‘Buiten onze niche ligt nog een enorme markt voor het oprapen’

Is er dan geen interesse bij hogere pandwaardes of bij een ander LTV-percentage, vragen wij ons dan af. “Zeker wel”, zeg Annemiek. “Daar is nog een enorm gat in de markt, maar dat is lastiger één-op-één te financieren. Ons aanbod is eigenlijk een niche, aangezien de vraag veel breder is. Maar onze markt is nu al dermate groot, groeiend en interessant dat wij ons volledig hierop focussen.”

Hoeveel het bedrijf dit jaar groeit, is volgens de oprichters lastig te voorspellen. “We zijn onlangs naar een nieuw pand verhuisd, waar we met achthonderd vierkante meter al wat meer ruimte hebben dan in ons vorige pand. Maar ik sluit niet uit dat we dit jaar er nog eens tweehonderd vierkante meter bij moeten nemen.”

De extra meters zijn nodig om de operatie, van het beoordelen van een aanvraag tot en met het contact met investeerders, nog beter te kunnen faciliteren. “We krijgen wekelijks zo’n honderdvijftig tot tweehonderd aanvragen binnen. Dat is nog meer dan vorig jaar, maar vooral de conversie is verbeterd.” Een hoger conversiepercentage zou kunnen betekenen dat je inboet op de kwaliteit, maar volgens Annemieke is dat niet geval: “De gemiddelde LTV is het afgelopen jaar juist wat lager geworden.”

‘Interne operatie laten groeien is nu de uitdaging’

Qua aantallen is de rek er volgens Annemieke nog lang niet uit. De uitdaging zit hem meer intern dan in de vraag uit de markt of het aanbod van kapitaal. “We maken wat reclame op billboards of de radio. Maar bewust beperkt, want we hechten er belang aan om de aanvragen van ondernemers heel zorgvuldig te behandelen.”

Voor het financieren zijn er nu zo’n vijfhonderd investeerders aangesloten, waarvan grofweg een derde ook een akte heeft lopen. “Veel van deze investeerders zouden nog meer via ons platform willen financieren. Ook zijn er fondsen die interesse hebben getoond om in te stappen, maar die houden we voorlopig even af omdat de particuliere investeerders alles nog prima kunnen financieren. Al met al is er dus voldoende kapitaal om zeer sterk door te groeien.”

‘Als je er tussentijds vanaf moet, kan dat’

Is het dan werkelijk zo interessant om te investeren via Mogelijk? Het rendement van zo’n zes procent klinkt niet verkeerd, zeker niet met een eerste hypotheekrecht. Maar dan zit al je geld wel in stenen. Het kan twintig jaar duren voordat dit weer is afgelost.

“Die reactie horen we uiteraard vaker. Maar, als een investeerder zijn geld weer liquide wil maken, dan kan dat altijd. We bieden het object dan opnieuw aan via ons platform. Ook kan een investeerder kiezen voor investeringsaanvragen met een kortere looptijd. Ook specifieke wensen zijn mogelijk. Als een investeerder specifieke wensen heeft omtrent de looptijd, gaan we na wat we hiermee kunnen.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten