Matching Capital mikt dit jaar op 30 miljoen

Matching Capital mikt dit jaar op 30 miljoen

Met een financiering van 1,7 miljoen euro voor een Amsterdams grachtenpand is vastgoedplatform Matching Capital het jaar goed begonnen. Investeerders.nl sprak oprichter Douwe Westervaarder over de markt en zijn ambities voor 2022.

Het afgelopen jaar wist het platform, dat alleen projecten met een eerste hypotheek faciliteert, te groeien naar een jaarresultaat van bijna 18 miljoen euro. Met een projectfinanciering van 1,7 miljoen euro heeft het afgelopen week haar vorige record van 1,1 miljoen ruimschoots verbroken. Douwe Westervaarder, oprichter en directeur van het platform, is blij met het snelle resultaat.

‘Zag deze financiering vooraf wel als uitdaging’

“Het project sluit goed aan bij onze doelgroep, maar omdat het ruim een half miljoen boven ons vorige record lag, was het wel spannend of we het snel konden faciliteren. Ik ben blij dat we er slechts een paar dagen voor nodig hadden. Dat is een mooi teken van vertrouwen”, laat een opgeluchte Westervaarder weten.

‘Ik zie 30 miljoen als een haalbare doelstelling in 2022.’

Los van het bedrag denkt hij dat er meer in het vat zit. “Ik kijk liever niet te ver vooruit, want we hebben te maken met een onzekere economie. Ook het aanvragen van de nieuwe vergunning zal tijd nodig hebben. Maar als indicatie zie ik 30 miljoen als een haalbare doelstelling in 2022.”

‘Vergunning kan markt verder professionaliseren’

Crowdfunding-platforms moeten voor november een vergunning aanvragen en daarvoor aan nieuwe strenge Europese regels voldoen. Dat kost veel geld en tijd, maar Westervaarder ziet er ook kansen in. “Die investering zat ik niet op te wachten. Maar wij kijken ook over landsgrenzen en een vergunning kan het vertrouwen en de professionaliteit van crowdfunding als fenomeen aanjagen.”

Financieringsexpert Lex van Teeffelen voorspelde eerder dit jaar dat de markt hierdoor consolideert. Hij verwacht dat de middelgrote spelers worden overgenomen door de grote jongens. Westervaarder is daar minder zeker van. “Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik zie naast de grote jongens voldoende kansen voor unieke spelers die hun eigen koers varen.”

‘Door een hoge minimuminleg blijft de communicatie te overzien’

Marktleiders pakken steeds meer marktaandeel dankzij sterke automatisering en een zeer schaalbaar businessmodel. Westervaarder heeft daar respect voor, maar heeft die ambities zelf niet. “Ik houd van een persoonlijke benadering. En omdat wij ons onderscheiden met een minimuminleg van 5.000 euro kunnen we investeerders korte lijntjes bieden.”

‘Ik houd van persoonlijke benadering.’

In zijn netwerk vindt hij momenteel voldoende mooie projecten uit binnen- en buitenland om de huidige groei vast te houden. Uiteindelijk moet ook het team daarvoor verder uitbreiden. “Hier hebben we al gesprekken voor. Maar zolang we met dit gemak projecten van anderhalf miljoen euro in enkele dagen realiseren, maken we ons nog weinig zorgen.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten