Matching Capital transformeert naar Capital Gain

Matching Capital transformeert naar Capital Gain

Matching Capital, een crowdfunding-platform voor vastgoed, heeft enige tijd geleden haar vergunningsaanvraag bij de AFM stopgezet. Dat betekent dat het per 1 november geen nieuwe crowdfunding-projecten zal presenteren. Daarvoor lanceert het nu Capital Gain, een platform voor investeerders vanaf 100.000 euro.

Het crowdfunding-platform is eind 2017 opgericht en in haar eerste 5 jaar heeft het verschillende toonaangevende projecten gerealiseerd. Al ging het eind 2022 even mis, toen een grote leningnemer omviel. Het proces dat volgde zette de oprichters flink aan het denken.

Faillissement van een grote leningnemer

Elk platform krijgt vroeg of laat te maken met defaults, maar deze was voor Matching Capital vrij groot en tijdrovend. Zo kreeg het de taak om het onderpand van verschillende verhuurde panden te verzilveren in een periode waarin de waarderingen van de panden juist onder druk stonden.

Matching Capital heeft professionaliteit na defaults kunnen tonen.

Inmiddels zijn we ruim een halfjaar verder en heeft het platform haar professionaliteit op dit vlak aan kunnen tonen. Veel panden zijn verkocht, waardoor investeerders hun inleg terug hebben ontvangen. Het platform kijkt vooruit. Deels verplicht: vanaf november moeten crowdfunding-platforms een nieuwe vergunning hebben voordat zij nieuwe projecten mogen aanbieden.

Platform ziet af van AFM-vergunning

Matching Capital heeft de juiste papieren voor de nieuwe vergunning, maar heeft enige tijd geleden besloten om dit niet door te zetten. Het blijft actief om lopende projecten goed af te ronden. Het platform wil zich nu volledig richten op investeerders die een ton of meer per keer kunnen investeren. Daarbij geldt er geen vergunningplicht.

‘We hebben graag persoonlijk contact met onze groep investeerders.’

Het zijn niet zo zeer de voorwaarden, geeft medeoprichter Douwe Westervaarder aan. “We kunnen er prima aan voldoen, maar een vergunningplicht brengt veel extra kosten met zich mee. Dat gaat ten koste van het rendement voor de investeerder. Daarnaast hebben wij graag persoonlijk contact met onze groep investeerders.”

Vastgoedinvesteringen vanaf €100.000

Matching Capital had met haar minimum van 5.000 euro al een flinke instap voor particuliere investeerders, maar de meeste investeerders belegden telkens voor een veelvoud van dat bedrag. Westervaarder: “Veel investeerders hebben geen moeite met een bedrag van 100.000 euro of meer. Met deze groep, die we uiteraard verder willen aanvullen, willen we onszelf opnieuw uitvinden.”

Hij lanceert een nieuwe organisatie onder de nieuwe naam: Capital Gain. Capital Gain laat investeringen direct via de notaris verwerken. Zo ontstaan er een-op-een-financieringen waarbij het de hypotheek direct op naam van de investeerder kan vastleggen. Hierbij blijven de kosten en het team beperkt, wat uiteindelijk ook in het voordeel is van (het rendement van) investeerders.

‘We hebben de eerste projecten al kunnen financieren.’

Capital Gain is begin dit jaar met de voorbereidingen gestart en mede dankzij het netwerk, de investeerders en het team van Matching Capital kan het nu snel officieel uit de startblokken. “We hebben de eerste projecten al kunnen financieren en voor de komende twaalf maanden zou het mooi zijn als we hiermee voor een totaal van 15 miljoen aan vastgoedprojecten kunnen financieren.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten