Vastgoedplatforms vormen AREIP

Vastgoedplatforms vormen AREIP

Twaalf verschillende vastgoedfinancieringsplatforms maken deze week bekend dat ze samen een Europese handelsvereniging hebben gevormd, de AREIP. Het Nederlandse platform Max Crowdfund is een van zeven stichtende leden.

Naast Max Crowdfund is Association of Real Estate Investment Platforms (AREIP) is opgericht door zes andere vastgoedfinancieringsplatforms. Dit zijn Reinvest24 (uit Estland), BrikkApp en Occollo (uit Tsjechië), Shojin Property Partners, Simple Crowdfunding en British Pearl (uit het Verenigd Koninkrijk). Daarnaast zijn er nog vijf platforms die al lid zijn van de vereniging.

AREIP moet vertrouwen vergroten

“Investeringsplatforms in meerdere landen hebben gezamenlijk miljarden dollars aan investeringen in onroerend goed verwerkt via online applicaties, waaruit blijkt dat er een sterke vraag is naar digitale investeringen in onroerend goed”, aldus de vereniging. AREIP wil de acceptatie van digitale vastgoedinvesteringen versnellen door de juiste marktomstandigheden te creëren. Zo verwacht het meer vertrouwen in de markt te wekken en liquiditeit te genereren.

‘Er is een sterke vraag naar digitale investeringen in onroerend goed.’

Om dit te bereiken wil de vereniging platformen samenbrengen en gemeenschappelijke operationele normen opstellen. Hiermee zal het vastgoedfinancieringen standaardiseren en uiteindelijk een centrale marktplaats oprichten. Door het standaardiseren van beschrijvingen en risicoscores op de platforms die meedoen, verbetert de transparantie van investeringen en bouwt de investeerder meer vertrouwen op.

‘Standaardisatie biedt voordelen’

“Standaardisatie biedt voordelen voor alle marktdeelnemers, inclusief emittenten, projectontwikkelaars, investeringsplatforms en investeerders. Standaardisatie helpt ook bij de ontwikkeling van primaire uitgiftemarkten en de secundaire handelsmarkt.”

‘Standaardisatie helpt bij de ontwikkeling van de secundaire handelsmarkt.’

Door de nieuwe Europese wetgeving mogen crowdfunding-platforms in meerdere landen actief zijn. Max Crowdfund gaf in december 2021 al aan dat het een wereldwijde speler wil worden. De oprichting van gemeenschappelijke operationele normen lijkt te zorgen dat de platforms een gelijk speelveld krijgen binnen Europa.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten