NewFunding vraagt eigen ECSP-vergunning aan

NewFunding vraagt eigen ECSP-vergunning aan

Het vastgoedplatform NewFunding maakt een nieuwe start. Het platform werd eerder overgenomen door Beleggingspanden-Financiering.nl. Christiaan de Mol, die met NewFunding een nieuwe aanvraag indient bij de AFM voor een ECSP-vergunning, sprak hierover met Investeerders.nl.

NewFunding heeft in de afgelopen jaren al verschillende vastgoedpanden gefinancierd, maar kon daarbij niet het benodigde volume maken. Beleggingspanden-Financiering.nl heeft het platform eind 2022 overgenomen. Die wil een doorstart maken en heeft daarvoor een aanvraag voor een eigen crowdfunding-vergunning ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten.

Kosten van een platform

Dat traject is al enige tijd geleden ingezet. Twee weken geleden zijn de laatste stukken naar de AFM verstuurd en de initiatiefnemers hebben nu vertrouwen in een positieve uitslag van de AFM. “Afgelopen tijd is er flink geïnvesteerd in het platform”, geeft De Mol telefonisch aan.

Een eigen platform brengt aardig kosten met zich mee. “Ik denk dat we zo’n 300.000 euro hebben geïnvesteerd in alleen al alles dat bij de vergunningaanvraag komt kijken. Dat staat nog los van de kosten van de betaalprovider of investeringen in de techniek van het platform zelf.”

‘Crowdfunding is de toekomst’

Volgens De Mol is het een slimme investering. “Over een paar jaar is crowdfunding dé manier om zakelijk vastgoed te financieren. Door regelgeving is het voor banken steeds minder interessant, crowdfunding neemt dat marktaandeel over en die ontwikkeling gaat supersnel.”

‘Met de huidige marktrentes hebben we geen platform nodig om aanvragen te financieren.’

Recent spraken we een andere financieringsadviseur die aangaf dat investeerders tegenwoordig steeds meer één-op-één financieren. De Mol: “Dat doen wij nu ook en met de huidige marktrentes hebben we dus geen platform nodig om de aanvragen te financieren. Maar rentes en de markt kunnen ook weer veranderen. De markt groeit zo snel, dat crowdfunding uiteindelijk de toekomst is.”

Maar door toenemende kosten moet een platform ook wel echt veel volume kunnen draaien om eigen kosten terug te verdienen. De Mol erkent dat, want bij Beleggingspanden-Financiering.nl werkt momenteel al een kleine 40 man. “Maar wij hebben nu zo’n 900 aanvragen per maand en dat aantal neemt alleen maar toe. Voor de komende jaren hebben we dus al ruim genoeg volume in aanvragen.”

‘Bij de start bepalen investeerders het tempo’

Het gaat spannend zijn hoe snel NewFunding weer bij de top kan aansluiten. De rem zit in het begin vooral in het opbouwen van de investeerdersdatabase. “We hebben een goed netwerk met investeerders. Elk project dat live gaat, kunnen we dus laten financieren. Maar het liefst bouw ik het organisch en stapsgewijs op.”

‘Door te starten met écht mooie projecten staan we weer snel op de kaart.’

De Mol denkt dat mond-tot-mondreclame snel kan gaan als ze een goed trackrecord neerzetten. “Door te starten met écht mooie projecten voor Nederlands vastgoed, altijd in combinatie met een eerste hypotheek, denk ik dat NewFunding weer snel op de kaart staat bij alle Nederlandse crowdfunding-investeerders.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten