Jens: ‘Bereik onder investeerders is onze bottleneck’

Jens: ‘Bereik onder investeerders is onze bottleneck’

Met familie- en vriendenhypotheken heeft Jens in 5 jaar al honderden huizenkopers geholpen. Sinds februari is het bedrijf ook actief met de Jens Netwerkhypotheek. Hierbij koppelt het hypotheken op woningen aan onbekende particuliere investeerders. De eerste drie zijn inmiddels gerealiseerd. Investeerders.nl ging in gesprek met het platform over de verdere ambities.

Investeren in de markt van particuliere hypotheken

Voor zakelijk vastgoed zijn er verschillende platforms voor particuliere investeerders. De hogere bedragen, vaste termijnen en het heldere onderpand maken het een gewilde investering en een markt van miljarden. Bij particuliere woningen is de zekerheid van het onderpand vaak nog beter, maar voor kleine investeerders zijn daar minder investeringskansen. Jens wil deze markt openbreken.

Volgens Bas de Bruin, medeoprichter van het platform, is ook hier de markt groot genoeg. “Veel ondernemers kunnen niet bij de bank terecht voor de eigen woning. Daarnaast is er nog een enorme groep mensen die geen reguliere hypotheek krijgt.” Toch is het platform vooralsnog al tevreden bij zo’n twaalf gerealiseerde Netwerkhypotheken in 2023.

“We hebben momenteel een rem op aanvragen, want we moeten eerst voldoende bereik onder investeerders creëren, zodat we zeker zijn dat de hypotheken ook werkelijk gerealiseerd worden.” Vergeleken met de markt lijken de rentes, vaak rond de 6 procent, een prima rendement. Zeker gezien de zekerheid van het onderpand. Toch zijn investeerders de bottleneck voor het platform.

‘Goed rendement en maximale zekerheden’

Investeren vanaf €20.000 en beperkte spreiding

“Misschien dat de investeringsdrempel van 20.000 euro wat afschrikt”, brainstormt De Bruin hardop. Bij andere platforms hebben administratie- en transactiekosten soms te veel invloed bij kleinere investeringen, zeker bij maandelijkse rentebetalingen. Maar de grootste reden voor Jens is dat het minder aansluit bij de werkwijze waarin het een directe relatie creëert tussen lener en financier.

Ook spelen regels vanuit toezichthouders een rol. Online kun je via diverse platforms zonder problemen tientallen zakelijke hypotheken (mee)financieren. Bij particuliere hypotheken werkt dat net wat anders. Even afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het slim zijn om daarom het aantal investeringen in particuliere hypotheken beperkt te houden tot maximaal een stuk of tien, om problemen op het vlak van regelgeving te voorkomen, geeft De Bruin aan.

‘Afhankelijk van je situatie kan het slim zijn om het aantal investeringen beperkt te houden tot een stuk of tien’

De beperkte spreiding motiveert het aspect van een hogere inleg per keer. Maar dat maakt de eerste stap, waarbij een investeerder het platform nog niet kent, relatief groot. De Bruin erkent dat. “We moeten het hebben van mond-tot-mondreclame, maar dat heeft tijd nodig.

We zijn al in gesprek met bijvoorbeeld vermogensbeheerders, die ons concept aan investeerders toelichten. Vaak is men dan wel snel overtuigd. Vandaar dat we het systeem al zo hebben gebouwd dat áls het vliegwiel eenmaal op gang is, we kunnen doorpakken.”

Financiering voor bekende sociale startups

Momenteel heeft het platform een financieringsaanvraag uitstaan voor de ondernemers achter The Good Roll, een bekende startup die de wereld van toiletpapier verduurzaamt. “Deze case spreekt investeerders misschien tot de verbeelding. Zo zie je direct dat je investeert in sociale ondernemers met een serieus miljoenenbedrijf. Hopelijk kunnen wij de financiering voor hun droomhuis snel verwezenlijken en daarmee gelijk onze eigen groei in een volgende versnelling brengen.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten