Briqwise: ‘Dagelijks melden zich nieuwe investeerders aan’
Sinds de start tweeënhalf jaar geleden verstrekte Briqwise 150 vastgoedfinancieringen, met een totaalvolume van vijftig miljoen euro. Eind dit jaar verwacht de startup zo’n zeventig miljoen euro te hebben gefaciliteerd. Investeerders.nl sprak medeoprichters Pieter Porte en Frank van Dongen.
Briqwise is een peer-to-peer-platform waar ondernemers vastgoedfinanciering kunnen ophalen vanaf 100.000 euro. In de afgelopen tweeënhalf jaar hielp de startup bij de realisatie van 150 vastgoedprojecten. De vraag was echter vele malen groter. “De potentie is nog groter dan ik had verwacht”, zegt Frank, die jarenlang werkte bij ABN AMRO.
‘We wijzen 80 tot 90 procent af’
Dat Briqwise aanslaat komt volgens hem doordat alternatieve financiering een steeds grotere rol krijgt en door het platform zelf. “Onze groei van vijf miljoen euro in het eerste jaar en twintig miljoen euro in het tweede jaar bewijst dat er markt voor is.” In theorie had de startup harder kunnen groeien, maar net als bij vergelijkbare initiatieven zijn de toegangseisen streng.
Vorig jaar twintig miljoen euro gegroeid.
Naast dat de ondernemer zelf minimaal vijfentwintig procent van het financieringsbedrag moet inleggen, moet het vastgoed voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Bovendien moet er voldoende cashflow zijn om aan de maandelijkse terugbetaalverplichting te voldoen. “Tachtig tot negentig procent van de aanvragen wijzen we af, voor het overige deel gaan we door het vuur.”
Concreet houdt dit in dat Briqwise garant staat voor de maandelijkse betaling aan de investeerder. “We hebben nog geen defaults – en ook geen betalingsachterstanden – en dat willen we uiteraard zo houden.” Het bedrijf richt zich op een financieringsbehoefte van 100.000 tot 2,5 miljoen euro, al is een financiering tot vijf miljoen euro naar eigen zeggen ook geen probleem.
‘Bijna 40 procent is een clubdeal’
Investeren kan vanaf 100.000 euro. Investeerders kunnen kiezen voor een één-op-één-financiering of een clubdeal, waarbij een project door meerdere investeerders wordt gefinancierd. “Bijna veertig procent van de projecten is een clubdeal”, zegt Frank.
Briqwise werkt niet samen met institutionele beleggers. “We zeggen niet dat we dit nooit gaan doen – bij grotere leningen zullen we misschien wel moeten – maar voorlopig houden we het bij de peer-to-peer-markt.” Ook intern wordt (nog) niet gewerkt met investeringsmaatschappijen.
‘Binnen vijf jaar faciliteren we een miljard aan financiering’
Momenteel bedient Briqwise de Nederlandse en Australische markt, maar als het aan de oprichters ligt wordt het werkgebied snel uitgebreid. “Ons platform is zeer schaalbaar en leent zich goed voor de internationale markt”, vertelt Pieter, die als (oud-)ondernemer in het vastgoed en de IT verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten.
Binnen vijf jaar aanwezig in vijf landen.
Vorig jaar stelden de heren het doel om in 2025 aanwezig te zijn in vijf landen. “We mikken op een financiering van tweehonderd miljoen euro per land, waarmee we op een dealvolume van een miljard euro uitkomen”, zegt Pieter alsof het niets is. Om de doelstelling te halen, moet er aardig wat volume worden verzet. Maar dat is volgens de twee geen probleem.
‘Dagelijks melden zich nieuwe investeerders aan’
Naar eigen zeggen groeit het platform met de dag. Het aantal ondernemers dat op zoek is naar vastgoedfinanciering is sowieso groot genoeg, maar ook aan de investeerderskant is er volgens Pieter voldoende animo. “Dagelijks melden zich nieuwe investeerders aan. En als we wat reuring in de markt veroorzaken zien we de aanmeldingen vaak verviervoudigen.”
Net als voorgaande jaren mikken Pieter en Frank op een verdubbeling in dealvolume op de Nederlandse markt. In Australië, waar het bedrijf via een vermogensbeheerder drie maanden actief is, wordt een vergelijkbaar groeipad verwacht.
Reacties