Passief beleggen

Steeds meer mensen gaan passief beleggen. Ze investeren elke maand automatisch geld in populaire beleggingen als fondsen of ETF’s. Het is eenvoudig, goedkoop en je kunt er direct mee beginnen. Hier tref je een stappenplan, inclusief de voor- en nadelen op een rij.

Inhoud:

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt op een beleggingsplatform jouw inleg (deels) verliezen.

Passief beleggen stappenplan

Passief beleggen

Passief beleggen is eenvoudig, en je hebt er weinig kennis voor nodig. Het rendement is vaak zelfs beter dan actief beleggen. Niet alleen blijkt het lastig om de markt vooraf goed in te schatten, met passief beleggen heb je ook minder transactiekosten.

Die spelen een grote rol in het uiteindelijke rendement. Passief beleggen is vaak gericht op grote spreiding en zo min mogelijk transacties. Bijvoorbeeld door maandelijks automatisch te beleggen in fondsen of ETF’s.

Beleggingsrekening openen

Je kunt vandaag nog beginnen met beleggen met een vast maandelijks bedrag. Wel moet je er eerst een  beleggingsrekening voor openen. Enkele platforms waarmee je eenvoudig passief kunt beleggen zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 zijn de tarieven verlaagd.

Op Freedom24, Europees gevestigd en met NASDAQ-notering, kun je tegen lage tarieven handelen in ruim een miljoen wereldwijde aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Naast beleggen biedt het ook spaarproducten met 3,15% (EUR) of 4,6% (USD) spaarrente zonder looptijd of tot 7.59% op USD-deposito's.

Populaire producten voor passieve beleggers

Nadat je een beleggingsplatform hebt gekozen is het belangrijk om te bepalen waarin je gaat beleggen. De meeste passieve beleggers kiezen voor een grote spreiding. Ze beleggen in een of meerdere fondsen of ETF’s. Een ETF is een soort investering waarbij jouw inleg automatisch is gespreid over andere beleggingen.

Auto Invest-functie Saxo Investor.

ETF’s en indexbeleggen

Met ETF’s beleg je automatisch in een thema of index. Bijvoorbeeld in alle aandelen uit de AEX of S&P 500. Met één AEX-ETF beleg je dus automatisch een klein beetje in ING, Ahold maar ook in Philips of ASML. Je rendement is daarmee vergelijkbaar met het gemiddelde van alle bedrijven uit de AEX.

Het voordeel hiervan is dat je als passieve belegger niet zelf hoeft te bepalen welke aandelen je moet kopen of welke verdeling je aan moet houden. Het nadeel is dat je geen bedrijven kunt uitsluiten. Wil jij niet investeren in Shell omdat je dit bedrijf onvoldoende duurzaam vindt? Bij een AEX ETF beleg je hier automatisch in. Er zijn ook ETF’s die vooral beleggen in duurzame bedrijven, als je dat belangrijk vindt.

Een ander nadeel is dat beursgenoteerde indexfondsen zoals ETF’s veel wisselen in koers. Op korte termijn kun je veel geld verliezen. Veel beleggers kijken regelmatig even wat de koerswisselingen betekenen voor hun portfolio. Als dit je veel onrust of zelfs stress oplevert, zijn aandelen-ETF’s voor jou geen fijne oplossing.

Rendement 5 jaar VOO ETF

Populaire ETF’s

Ga je beleggen in ETF’s? Dan moet je op zoek naar de juiste. Er zijn veel verschillende soorten, waardoor het kiezen van de juiste ETF nog best een uitdaging kan zijn. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe gespreid of risicovol je wilt beleggen. Wil je alleen in aandelen of wil je liever dat de ETF ook spreidt over obligaties en vastgoed?

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen in welke regio je investeert. Wil je alleen Nederlandse producten, liever Amerikaanse, of zelfs wereldwijd beleggen? Een derde punt om te bepalen is: ga je themagericht beleggen of juist liever zo gespreid mogelijk?

Enkele bekende ETF’s die aansluiten bij bovenstaande voorbeelden zijn:

AEX-ETF die belegt in de aandelen van 25 bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-index. Indirect beleg je hiermee in ASML, Ahold, ING en Philips. Jaarlijkse kosten 0,3 procent. ISIN-code: NL0009272749.

Volgt de prestaties van de S&P 500-index. Deze index bevat de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven. Zoals bijvoorbeeld NVIDIA, Microsoft, Exxon Mobil en Tesla. Jaarlijkse kosten: 0,03 procent. ISIN-code: IE00B3XXRP09.

ETF gericht op beursgenoteerde aandelen van bedrijven wereldwijd. Aantal posities: 1.431 (juni 2024). Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Apple en NVIDIA zijn hierbij relatief dominant. Jaarlijkse kosten: 0,20 procent. ISIN-code: IE00B4L5Y983.

Een ETF met meerdere soorten beleggingen. Belegt o.a. in staatsobligaties, aandelen van een groot internationaal vastgoedfonds en obligaties van grote bedrijven. Van de multi-asset-ETF's van VanEck is de Growth-versie het meest groeigericht. Jaarlijkse kosten 0,32 procent. ISIN-code: NL0009272780.

ETF gericht op de top-100 van de NASDAQ. Deze Amerikaanse beurs staat bekend om haar technologie- en groeibedrijven. De top-3 bestaat wederom uit Microsoft, NVIDIA en Apple. Jaarlijkse kosten zijn 0,30 procent. ISIN-code: IE0032077012.

ETF gebaseerd op aandelen van beursgenoteerde bedrijven in Europa. Totaal aantal posities: 419 (21 juni 2024). O.a. in ASML, Nestlé, Shell en LVMH. Jaarlijkse kosten: 0,12 procent. ISIN-code: IE00B1YZSC51.

ETF gericht op opkomende markten zoals China, Taiwan, Zuid-Korea en India. Bevat o.a. aandelen van Taiwan Semiconductor Manufactoring, Samsung Electronics en Tencent. Jaarlijkse kosten: 0,70 procent. ISIN-code: IE00B0M63177.

ETF die een index met 20 grondstoffen volgt. Bevat o.a. futures van energie (olie/gas), edelmetalen (goud/zilver), industriële metalen, vee en landbouwproducten als mais of sojabonen. Elke sector is begrensd op 33%. Jaarlijkse kosten: 0,46 procent. ISIN: DE000A0H0728.

Deze ETF investeert wereldwijd in aandelen met een focus op dividendbetalingen. Belegt o.a. in Solvay SA, Highwoods Properties Inc. en Vanguard International Semiconductor Corp. De ETF keert het elk kwartaal dividend uit. Jaarlijkse kosten: 0,45 procent. ISIN: IE00B9CQXS71.

Dit fonds volgt een index van vastgoedondernemingen en Real Estate Investment Trusts (REIT's) uit ontwikkelde landen, zonder Griekenland. Aantal posities 336 (21/6/2024). Jaarlijkse kosten: 0,59 procent. ISIN: IE00B1FZS350.

Bovenstaande samenstellingen worden door bijna elke grote ETF-aanbieder aangeboden. Daarnaast zijn er aanbieders die ETF’s aanbieden op specifieke thema’s. Zoals een ETF met alleen defensiebedrijven, of een ETF met bedrijven die zich richten op de toekomst van voeding (VanEck Sustainable Future of Food UCITS ETF).

Passief beleggen in vastgoed en hypotheken

Er zijn ook ETF’s die zich richten op vastgoed en hypotheken. Dit kan ook buiten de beurs om. Het voordeel is dat de waarde van je belegging dan niet dagelijks wisselt, waardoor je er minder omkijken naar hebt. Als je belegt in hypotheken of fondsen verdien je vaak zelfs een vast rentepercentage of dividend.

Een vast rendement is ideaal als passieve belegging. Een ander voordeel is dat vastgoed een relatief veilig onderpand kent. Die kan in waarde dalen, maar er blijft altijd een bepaalde waarde over. Als je investeert in hypotheken waarbij de waarde van het pand altijd hoger is dan de hypotheek, is het risico beperkt.

Een nadeel is dat vastgoed erg eenzijdig is. Als de sector waarde verliest, heeft dat grote invloed op je portfolio. Bij een aandelen-ETF is dit anders, want je geld gespreid is over meerdere sectoren. Als de ETF zowel Ahold als KPN bevat, zit je zowel in voeding als in de telecomindustrie.

Je kunt dit risico deels oplossen door langere huurcontracten of in verschillende soorten vastgoed te investeren. Bijvoorbeeld in onroerend goed van supermarkten, ziekenhuizen of andere langlopende contracten.

Beleggen in vastgoed via fondsen: Bij SynVest beleg je in gezondheidscentra, supermarkten of kantoorpanden. Corum Investments beheert vastgoed in 17 landen, 6 sectoren en 4 valuta's.

Automatisch beleggingsplan via Bux Zero

Automatisch beleggen instellen

Voor het automatisch storten maak je meestal via je bank automatisch geld over naar je broker. Bij  officiële brokers heb je een eigen IBAN. Hiermee is dit vrij eenvoudig. Vervolgens koop je handmatig beleggingen met dit saldo. Bijvoorbeeld telkens aan het einde van de maand.

Als je nog minder handmatige handelingen wilt doen, zijn er meer automatische manieren om te beleggen. Saxo Bank, Trade Republic en Bux Zero bieden alle drie periodiek beleggen aan. Zolang je voldoende tegoed hebt op het platform, belegt die automatisch maandelijks in specifieke producten tegen minimale kosten.

Beleggen tegen minimale kosten

Passief beleggen draait voor een groot gedeelte om beleggen tegen lage kosten. Beleggingsadviseurs kunnen vaak redelijk inschatten welke bedrijven het beter of slechter dan de index doen. Maar als je al die adviezen volgt maak je veel meer transactiekosten. Bij actieve fondsen zijn die adviseurs ook niet gratis.

Met een passieve strategie beleg je tegen minimale kosten, aangezien jij (of het fonds waarin je investeert) maar één of enkele keren per jaar de samenstelling aanpast. Hierdoor zijn ETF’s vaak enorm goedkoop. Zeker in combinatie met een broker die ook lage tarieven hanteert.