Leenplatformen in VS creëren ruim 300.000 banen

Leenplatformen in VS creëren ruim 300.000 banen

Het is bekend dat het midden- en kleinbedrijf veel bijdraagt aan de economie van een land. Maar deze bedrijven hebben vaak te weinig kapitaal om hun business te runnen of uit te breiden. Online leningen helpen hierbij. En die leningen geven ook nog eens een extra boost aan de economie.

Dit blijkt uit een rapport met de voor zichzelf sprekende titel ‘The economic benefits of online lending to small businesses and the U.S. economy’. Het onderzoek behelst de periode 2015-2017 en daaruit kwam onder andere naar voren dat gedurende deze tijd bijna 360.000 banen werden gecreëerd dankzij online leenplatformen.

‘Online lenen vult traditionele financiering aan’

Het rapport onderstreept het belang van kleine bedrijven voor het economische welzijn van een land, waarbij online leningen zorgen voor het onderhoud en de uitbreiding van deze bedrijven. Dit zijn vaak juist de gebieden waar kleinere ondernemingen zelf niet voldoende kapitaal voor hebben. Ondanks deze belangrijke rol vermeldt het rapport dat online geld lenen een aanvulling vormt op traditionele financiering in plaats van deze te vervangen.

De economische opbrengst en de nieuwe banen uit het rapport werden gegenereerd door slechts vijf online leenplatformen: Kabbage, OnDeck, Lendio en twee bedrijven die liever niet in het rapport genoemd wilden worden. Deze vijf partijen leende 10 miljard dollar uit aan tal van kleine bedrijven, waaronder restaurants, dokters en fabrikanten. Gemiddeld werd er voor elke geleende dollar 2,31 dollar omgezet, wat resulteerde in 3,79 dollar dat naar lokale gemeenschappen ging.

Lening beïnvloedt ook degenen rondom het bedrijf

Volgens de onderzoekers is de impact die online leningen hebben op lokale gemeenschappen een belangrijk onderdeel van het rapport. “Wanneer deze bedrijven slagen, dan doen de gemeenschappen om hen heen dat ook. Kleine bedrijven wenden zich steeds meer tot online geldverstrekkers om geholpen te worden bij het inkopen van voorraad, het dekken van de personeelskosten en andere uitgaven op kritieke momenten in hun groei”, aldus mede-auteur Nam Pham. “De lening is niet alleen van invloed op de kredietnemer, maar ook op degenen die zich met dat bedrijf bezighouden.”

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ongeveer een derde van de kleine bedrijven die geld lenen van online leenplatform zich in gemeenschappen met lagere inkomens bevinden.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten