Fresh Dutch SME Fund richt zich op mkb-leningen

Fresh Dutch SME Fund richt zich op mkb-leningen

Ons land is een nieuw beleggingsfonds rijker. Fresh Dutch SME Fund richt zich op leningen aan Nederlandse midden- en kleinbedrijven. Het fonds is opgezet door Voordegroei, vermogensbeheerder OHV en verzekeraar De Goudse.

Naar eigen zeggen is het beleggingsfonds uniek in Nederland, want het zou het enige verhandelbare fonds zijn dat zich helemaal richt op mkb-leningen waarin particulieren en institutionele partijen, zoals verzekeraars en vermogensbeheerders, kunnen investeren.

Antwoord op oproep voor meer innovatie

Fresh Dutch SME Fund is een gezamenlijk initiatief van Voordegroei, OHV (dat in april 2019 haar belang in eerstgenoemde nog vergroot heeft) en De Goudse. Ook geen onbekende, want de verzekeraar nam in november 2019 een belang van 10 procent in Voordegroei. Met het fonds willen de drie antwoord geven op de oproep voor meer innovatie en diversiteit in het financieringslandschap.

Ronald Kleverlaan, expert in alternatieve financieringen, vindt het fonds dan ook innovatief. “Het is een goede ontwikkeling dat particuliere beleggers onder dezelfde condities als professionele fondsen kunnen investeren in het mkb.”

Particulieren beleggen onder dezelfde condities als professionele fondsen.

Volgens portfoliomanager Bart Vemer moest je, om in mkb-bedrijven te kunnen investeren, tot nu toe per onderneming een lening afsluiten. “Hierdoor was het voor grote partijen te bewerkelijk om in relatief kleine mkb-leningen te beleggen, waardoor zij dit marktsegment nog niet hebben betreden. Particulieren doen dit al wel, maar zitten aan de lening vast totdat die is afgelost.”

Het was voor grote partijen te bewerkelijk om in kleine mkb-leningen te beleggen.

Beleggen in gespreide portefeuille

Daarnaast is het ook nog zo dat particulieren zelf moeten zorgen voor voldoende spreiding in hun beleggingsportefeuille. Iets wat Fresh Dutch SME Fund hiermee wil oplossen. “Met ons fonds bieden we de mogelijkheid om te beleggen in een gespreide portefeuille met mkb-leningen, die verhandelbaar zijn en waar je maandelijks in en uit kunt stappen.”

De Goudse zelf belegt al langer in individuele mkb-leningen en heeft haar portefeuille ingebracht om het nieuwe fonds direct een goede start te kunnen geven. “Als eerste institutionele belegger blijven we ook een belangrijke rol houden bij de verdere groei van het fonds”, zo zegt bestuurslid Pieter de Frel. “Daarmee kunnen wij een stevige bijdrage leveren aan de financiering van het mkb in Nederland en onze beleggingen inzetten om economische groei en werkgelegenheid te bevorderen.”

50 miljoen euro plaatsen in 2021

Fresh Dutch SME Fund is een zogeheten open end fund, wat inhoudt dat in- en uitstappen onbeperkt mogelijk is. “We kunnen dus ongelimiteerd doorgroeien”, zo legt Vemer uit. “We verwachten in 2021 in ieder geval 50 miljoen euro te kunnen plaatsen. Er is belangstelling van zowel particulieren als professionele beleggers. Naast de bekende beleggingscategorieën hebben zij er nu een interessante mogelijkheid bij.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten