Kapitaal op Maat en Max Crowdfund willen fuseren

Kapitaal op Maat en Max Crowdfund willen fuseren

Crowdfunding-platforms Kapitaal op Maat en Max Crowdfund zijn in gesprek over een fusie. Eerder werd al bekend gemaakt dat Max Crowdfund tegen bezwaren aanloopt bij de aanvraag van de nieuwe Europese crowdfunding-vergunning. Kapitaal op Maat heeft deze vergunning al wel.

Via de nieuwsbrief laat Max Crowdfund aan investeerders weten dat ze met genoegen mededelen dat ze afgelopen donderdagavond een letter of intent (LOI) hebben ondertekend met Kapitaal op Maat. De AFM is al op de hoogte, en onderzoekt momenteel of het deze constructie kan goedkeuren.

Helemaal verrassend is het nieuws niet. Eerder liet Max Crowdfund al weten dat de AFM veel bezwaren had bij haar vergunningaanvraag en dat het deze daarom niet door ging zetten. Het liet toen direct weten dat de optie van een samenwerking met een ander platform werd onderzocht. Kapitaal op Maat komt uit dezelfde regio en heeft veel volume nodig om de kosten van haar nieuwe licentie te kunnen dragen.

Drie platforms onder één ECSPR-licentie

Vanaf november moeten crowdfunding-platforms werken onder een Europese vergunning. Afgelopen tijd hebben verschillende platforms deze aangevraagd. Kapitaal op Maat beschikt al over de nieuwe European Crowdfunding Service Provider Regulation (ECSPR)-licentie.

Eerder werd al bekend dat ook Capital Circle gebruikmaakt van de vergunning van Kapitaal op Maat. Als de Autoriteiten Financiële Markten (AFM) deze fusie goedkeuren, zijn er dus drie platforms die opereren onder de ECSPR-licentie van Kapitaal op Maat.

AFM onderzoekt de aanvraag

Afgelopen donderdag hebben beide platforms al gesproken met de AFM. Max Crowdfund geeft in haar nieuwsbrief aan dat het de bijeenkomst als prettig en informatief heeft ervaren. “De AFM heeft om aanvullende documentatie gevraagd. Deze zal in de komende weken worden verstrekt.”

Kapitaal op Maat heeft nog niet gereageerd op de fusie-berichten. Max Crowdfund geeft aan dat het al  twee lening-aanvragen voor vastgoedprojecten heeft geïntroduceerd bij Kapitaal op Maat. De beoordeling hiervan is aangepast aan de nieuwe marktomstandigheden.

Bij goedkeuring presenteert Max Crowdfund deze eerst aan bestaande gebruikers. Na een week kan het project worden opengesteld voor investeerders van Kapitaal op Maat, en eventueel die van Capital Circle.

Update 26 oktober: reactie Kapitaal op Maat
Kapitaal op Maat laat weten dat er gesprekken zijn met Max Crowdfund, maar dat er nog geen gezamenlijk gesprek bij de AFM is geweest. Verder geeft het platform aan dat Capital Circle formeel is overgenomen door KOM Group, dat straks als eigenaar actief is met de handelsnamen Kapitaal op Maat en Capital Circle.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten