Max Crowdfund

Symbid overgenomen door Ilfa Group

Symbid overgenomen door Ilfa Group

Equity-crowdfundplatform Symbid is overgenomen. De nieuwe eigenaar is Ilfa Group, dat zich bezighoudt met groeifinanciering voor bedrijven en treasury-managementsoftware. Met de overname denkt de financieringsspecialist het hele spectrum aan beleggingen te kunnen bespelen.

Voor hoeveel geld Symbid is overgenomen, willen de directeuren van beide bedrijven niet kwijt. In het FD was te lezen dat de huidige aandeelhouders van Symbid deels in cash zijn betaald  maar Symbid-directeur Jeroen Bontje bevestigt aan investeerders.nl dat het puur gaat om een belang in Ilfa. Het geld gaat naar Symbid voor een deel aandelen en daarnaast heeft Ilfa een deel van de Symbid aandelen ingeruild voor Ilfa aandelen. Aandeelhouders hebben dus enkel Ilfa aandelen gekregen.

Symbid en Ilfa geen onbekenden van elkaar

Ilfa Group en Symbid zijn geen onbekenden van elkaar. Per november 2017 opereert Symbid onder de MiFID-regulering als verbonden agent van Ilfa. En de twee partijen werkten vorig jaar nog samen aan een nieuwe financieringsvorm voor Madaster (‘het materialenpaspoort voor vastgoed’).

Symbid werd in 2011 opgericht door als een van de eerste aandelen-crowdfundingplatforms ter wereld. Waar veel crowdfundingplatforms werken met leningen, werkt Symbid met aandelen in ruil voor een investering. In het begin ging het ’t bedrijf voor de wind, maar rond 2016 kampte het bedrijf met stelselmatige verliezen en een schuldenlast van meer dan twee miljoen euro, die uiteindelijk moest worden afgekocht door een groep investeerders.

Geen kleine financieringsrondes meer

Sindsdien probeert Symbid kleine financieringsrondes naast zich te laten liggen en meer te focussen op campagnes met een ondergrens van 100.000 euro. Volgens Bontje kan het platform ook alleen maar rendabel zijn als er grote volumes worden gedraaid.

Hoge verwachtingen van overname

Het FD meldt dat Ilfa en Symbid door de overname meer dan 30 miljoen euro verwachten op te halen bij investeerders. Dat is meer dan Symbid de afgelopen vijf jaar in zijn eentje wist te realiseren. Ook is de verwachting om in de tweede helft van dit jaar uit te breiden naar België.

Financiering via Symbid (in miljoenen euro's per jaar)

Gerelateerde berichten