Crowdfunding advies

Wil je bij crowdfunding advies, of zet je een crowdfunding project liever zelf op? Vaak blijkt dat er nogal wat bij een succesvolle campagne komt kijken. Gelukkig geven steeds meer accountants en boekhouders hierbij financieel advies. Enkelen daarvan zijn zelfs al gespecialiseerd als crowdfunding-adviseur.

Crowdfunding als marktonderzoek

crowdfunding Crowdfunding als concept leent zich perfect voor de transparante en moderne manier van ondernemen. Door iedereen te laten weten welke investering jij met het geld gaat doen, kun je perfect testen of ‘de wereld’ dit een goed idee vindt.

Hierbij zet je je financieringsaanvraag online en kunnen vermogende particulieren hierin investeren. Meestal met een tegenprestatie als rente, maar soms ook in ruil voor je producten of diensten. Crowdfunding, waarbij je de financieringsbehoefte vervult met geld van het publiek, klinkt daarmee als de ultieme manier van marktwerking.

Wil je een zakelijk crowdfunding-project starten? Kijk dan eens bij Geldvoorelkaar.nl of Collincrowdfund.nl, of vergelijk zelf via ons overzicht van crowdfunding-platforms.

Platforms wijzen veel projecten af

Toch is een financiering via crowdfunding niet zo makkelijk als het lijkt. Zelf een crowdfunding-campagne opzetten kost veel tijd en platformen wijzen de meeste aanvragen af. Als reden geven ze dat ondernemers toekomstige financiële gevolgen onvoldoende in kaart kunnen brengen.

Ondernemers die een adviseur hebben ingeschakeld, die eerder al succesvolle projecten hebben begeleid, hebben procentueel gezien een veel grotere slagingskans. Jezelf goed op de hoogte laten brengen door middel van crowdfunding-advies is dus zeker geen overbodige luxe.

Gesprek over financiering

Advies bij de keuze voor het juiste platform

Het begint al bij het kiezen van de site waarop je jouw aanvraag wilt publiceren. Je kunt je hier natuurlijk zelf in verdiepen. Maar advies inwinnen voor het beste crowdfunding-platform kan je traject enorm versnellen.

Niet elk platform is even succesvol met zakelijke financieringen. Daar waar het ene platform vooral horeca-projecten financiert zijn andere platforms juist op innovatie, duurzaamheid of vastgoed gespecialiseerd. Welk platform is het meest geschikt voor jouw type bedrijf, financiering of tegenprestatie?

Een financiering via crowdfunding vraagt om expertise.

De juiste financieringsaanvraag

Er is een reden waarom je op zoek bent naar geld. Toch wil dan niet direct zeggen dat het gewenste bedrag ook de ideale financieringsaanvraag voor je crowdfunding-campagne is. Het succes van een crowdfunding-project hangt sterk af van je kredietscore, onderpand, tegenprestatie, rentelast en looptijd.

Al deze zaken moeten met elkaar in verhouding zijn. Een slechte crowdfunding-campagne heeft niet alleen een slechte rente, of moeite om investeerders te vinden maar gaat meestal niet eens van start. Diverse platformen geven aan dat ze veel aanvragen afwijzen. Soms zelfs nadat er al kosten zijn gemaakt.

Goed crowdfunding-advies kan je hiervoor behoeden. Een bijkomend voordeel van een adviseur is dat die je campagne kan optimaliseren. Deze kan je precies vertellen welke verhoudingen het meest kansrijk zijn. Als die je adviseert om een klein deel van de investering zelf te betalen omdat je hiermee een lage rente kunt krijgen, is dat bijvoorbeeld misschien iets dat je wilt overwegen?

Een goede pitch

Pitch voor crowdfundingJe verwacht misschien dat investeerders graag investeren in een solide en rendabele aanvraag zoals die van jou. Maar investeerders zijn sceptisch.

Zelfs als blijkt dat de kredietwaardigheid in orde is en de financiering via crowdfunding op alle vlakken betrouwbaar blijkt.  Soms gaat dat zelfs op onderbuikgevoel. Bijvoorbeeld als je op het filmpje slecht uit je woorden komt, of op een foto onzeker toont. Pitchen is een expertise op zich. Een goede crowdfunding-adviseur kan je hierbij helpen.

Deze experts geven over crowdfunding advies

Wil je een adviseur inschakelen voor je crowdfunding-project? Advies is er op verschillende plaatsen te vinden. Je kunt beginnen met je huidige accountant of boekhouder. Hoeveel ervaring heeft die er al mee?  Twijfel je of crowdfunding wel de geschikte financiering is? Er zijn diverse landelijke financiële adviseurs.

Bekende spelers zijn Credion, dat landelijk opereert en in vrijwel elke grote stad een vestiging heeft, en  Middenduin uit Nijkerk. Heb je zelf al een keuze voor een platform gemaakt? Dan hebben die ook vaak veel adviseurs waar ze graag naar doorverwijzen.

Wil je een zakelijk crowdfunding-project starten? Kijk dan eens bij Geldvoorelkaar.nl of Collincrowdfund.nl, of vergelijk zelf via ons overzicht van crowdfunding-platforms.