41 miljard euro aan startupfinanciering in Europa

41 miljard euro aan startupfinanciering in Europa

De totale waarde van startupfinancieringen in Europa is aan het dalen. Naar verwachting halen tech startups dit jaar zo’n 41.2 miljard euro (45 miljard dollar) op. Dit is een daling van 38 procent in vergelijking met vorig jaar. In vergelijking met 2021 is het zelfs een daling van 55 procent.

In het derde kwartaal van dit jaar haalden Nederlandse startups nog zo’n 420 miljoen euro aan durfkapitaal op. In vergelijking met vorig jaar was dit een lichte daling. Uit onderzoek van Atomico blijkt nu dat deze daling op Europees niveau ook te zien is.

Economische veranderingen

In 2022 werd er door Europese techstartups nog 75 miljard euro (82 miljard dollar) opgehaald. Een jaar eerder bereikte het ecosysteem voor het eerste de 91.5 miljard euro (100 miljard dollar). Het verwachte totaal van 41 miljard euro dit jaar is dus aanzienlijk lager.

‘Veel bedrijven stellen financieringsrondes uit.’

Volgens het onderzoek is dit geen verrassende ontwikkeling, gezien de economische veranderingen binnen Europa. Als gevolg hiervan stellen veel bedrijven in een latere fase fondsenwervingen uit. Tegelijkertijd steken investeerders ook minder snel kapitaal in financieringsrondes. Samen leidt dit tot een daling van het aantal investeringsrondes in de groeifase.

geïnvesteerd kapitaal in Europa

Groei ten opzichte van 2020

Hoewel de startupfinancieringen dalen sinds 2021, blijft het totaal van 41 miljard euro wel hoger dan het niveau in 2020 (35 miljard euro) en eerder. Dit komt neer op een toename van 18 procent. Volgens het onderzoek is Europa de enige regio die een groei laat zien ten opzichte van 2020.

Europa is de enige regio die een groei laat zien ten opzichte van 2020.

Daarnaast zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Frankrijk, DACH en de Benelux goed voor 76 procent van de totale waarde in het gehele startup ecosysteem. De rest van Europa wist het marktaandeel te groeien van 17 procent in 2019 naar 24 procent dit jaar.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten