Geldvoorelkaar toegelaten tot BMKB-C

Geldvoorelkaar toegelaten tot BMKB-C

Geldvoorelkaar is geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling van de overheid. Het crowdfundingplatform krijgt hiermee toegang tot overheidsgarantie bij het financieren van bedrijven die door het coronavirus extra steun nodig hebben.

Het accreditatieproces duurde enkele maanden, maar deze week kreeg Geldvoorelkaar eindelijk groen licht. Het is naar eigen zeggen hiermee het eerste Nederlandse crowdfundingplatform dat is toegelaten tot de regeling. BMKB-C staat voor Borgstellingskrediet MKB Corona en is in het leven geroepen na de uitbraak van het coronavirus in ons land.

“Om het mkb ook in deze tijd te kunnen helpen, is het van belang dat non-bancaire financiers toegang krijgen tot dergelijke garantieregelingen. Dat Geldvoorelkaar.nl is geaccrediteerd, toont vertrouwen in de professionaliteit van ons platform”, zo zegt directeur Edwin Adams.

Samenwerking met internationale investeerder

Overigens is het niet alleen een kwestie van vertrouwen geweest. Crowdfunding-platforms komen normaal niet in aanmerking voor de BMKB-C regeling omdat ze niet met eigen geld financieren. Geldvoorelkaar ging hiervoor een samenwerking aan met een grote internationale partij.

“Bij financieringen met de borgstellingsregeling wordt 40 percent door de institutionele partij ingebracht. De overige 60 percent wordt gefinancierd door de crowd, met staatsgarantie”, zo legt Edwin uit. “Bestaande en nieuwe crowdfunding-investeerders krijgen zo ook de mogelijkheid om in het mkb te investeren met garantie van de overheid.ā€

In het mkb investeren met garantie van de overheid.

Het coronavirus heeft natuurlijk ook de crowdfundmarkt niet ontzien. Toch zijn de eerste tekenen van herstel al goed zichtbaar. Volgens Edwin toont deze tijd juist de noodzaak van crowdfunding aan. Zo was voor deze vorm van financiering de impact van de lockdown heftig; over het hele eerste halfjaar was er een krimp van 37 procent.

Maar net als in andere sectoren is het met een inhaalslag bezig. Zo zag GeldvoorelkaarĀ een beter volume in mei en juni dan in dezelfde maanden in 2019. “Ondernemers hebben tijdens de lockdown plannen enkel uitgesteld”, aldus Edwin.

‘We zijn geraakt, maar jaar is nog op niveau’

Edwin is dan ook gematigd positief. “We zijn geraakt, de liquiditeit van veel bedrijven ligt lager dan voorheen, maar de economie trekt gelukkig weer aan. Als ik kijk naar de aanvragen dan wijzen we momenteel wat meer af, maar ik verwacht dat we uiteindelijk over het hele jaar weer projecten kunnen financieren voor een totaalbedrag van zo’n vijftig miljoen euro.”

Een mooi bedrag, al had het platform eerder ramingen liggen die hoger uitkwamen. “Ja, dat zullen we moeten uitstellen maar in feite is er niets veranderd: de banken willen bepaalde segmenten van het mkb niet meer financieren. Daardoor groeit het gat dat alternatieve financiers kunnen opvullen.”

Het gat dat alternatieve financiers kunnen opvullen groeit hierdoor.

‘Elke crisis biedt nieuwe kansen’

Zolang de banken posities binnen mkb-financieringen afbouwen, nemen de kansen voor crowdfunding toe. Elke onzekerheid in de markt zal dat alleen versnellen, is Edwin van mening. Of de huidige inhaalslag in combinatie met deze extra borgstelling-mogelijkheden zelfs het jaar goedmaakt, loopt hij liever niet te ver op vooruit. “Het is enorm afhankelijk of er nieuwe corona-uitbraken komen.”

In het meest negatieve scenario zijn er later dit jaar nieuwe maatregelen, met bedrijfsverliezen of zelfs faillissementen tot gevolg. Investeerders vrezen daarbij voor hun rendement op lopende leningen. Edwin begrijpt die zorg, maar geeft aan dat we het niet erger moeten maken dan het is. “We hebben onze kredietbeoordeling op orde en ook het onderpand is afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat een negatief jaarresultaat desondanks Ć©Ć©n van de scenario’s is, is inherent aan beleggen.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten