Mkb’er haakt vaak af bij zoektocht naar financiering
Nederlandse MKB-ondernemers haken vaker af tijdens hun zoektocht naar financiering dan collega’s in het buitenland. Onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgewezen dat de zoektocht hier ingewikkelder ligt, de leningen duurder zijn en de kans op financiering kleiner is.
Onderzoek Oliver Wyman
Onderzoeksbureau Oliver Wyman onderzocht hoe de financiering van het midden-en kleinbedrijf kan worden verbeterd. In vergelijking met het buitenland staakt de Nederlandse mkb’er zijn zoektocht naar financiering 40 procent vaker. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze een afwijzing verwachten. Het ministerie wil tot een mkb financieringsakkoord komen, zodat Nederland voorop loopt in Europa.
“Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer.”
Volgens Arnoud Rozendaal, partner bij Oliver Wyman, ontbreekt het aan een centraal ontwikkelingsinstituut voor het mkb, zoals Frankrijk bijvoorbeeld BpiFrance heeft en Duitsland Kfw. “Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Met name kleine mkb-bedrijven haken af, omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen of omdat de moed ze gaandeweg in de schoenen zakt.”
Gebrek aan financiële kennis
Volgens het onderzoek komt dit ook door een gebrek aan financiële kennis. Slechts 20 procent van de kleinste ondernemers in Nederland beschikt over voldoende financiële bagage. Dit tegen 28 procent elders in buurlanden. Worstelen ondernemers zich wel door het woud aan mogelijkheden, dan krijgen ze vaak nul op rekest.
“Worstelen ondernemers zich wel door het woud aan mogelijkheden, dan krijgen ze vaak nul op rekest.”
Nederlandse banken wijzen bijna de helft van de aanvragen voor kleinere leningen af. De hoeveelheid geld die banken bij mkb’ers hebben uitstaan, daalt volgens Oliver Wyman elk jaar met 12 procent. Dit vanwege de terughoudendheid van de banken en vanwege het feit dat mkb’ers minder lenen. Bovendien moeten banken zelf kosten maken om de risico’s van een lening aan het mkb te berekenen, doordat kleine ondernemers minder ‘harde’ cijfers kunnen aanleveren om de kredietwaardigheid aan te tonen.
Lening duur voor mkb in Nederland
Voor bankleningen betaalt een Nederlander meer dan buitenlandse collega’s. De rente op middelgrote leningen in ons land is zo’n 2,5 procent. In Duitsland is de rente 2.4 procent en in Frankrijk zelf 1.9 procent.
Bovendien betaalt het mkb meer voor een lening dan grotere bedrijven. Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank ligt het verschil tussen de 0.3 en 0.8 procentpunten. Het aantal banken dat zakendoet met mkb’ers is in Nederland het laagste in Europa. Er is weinig concurrentie, waardoor banken in ons land hoge rentes van mkb’ers kunnen eisen.
Reacties