€9,4 miljard Nederlands spaargeld over de grens

€9,4 miljard Nederlands spaargeld over de grens

In de afgelopen 12 maanden is de hoeveelheid Nederlands spaargeld in het buitenland verdubbeld, tot 9,4 miljard euro. Dit is 1,8 procent van het totale spaargeld van Nederlanders. Dit heeft te maken met de lage spaarrentes van banken in ons land.

Sparen in het buitenland is in trek. Het is online eenvoudig om een buitenlandse spaarrekening te openen. Op het platform Raisin zijn er bijvoorbeeld buitenlandse banken die rentes bieden tot 3,05 procent. De Duitse online broker Trade Republic biedt zelfs 4 procent over onbelegd tegoed, tot 50.000 euro.

Veel buitenlandse aanbieders

Dit zorgt ervoor dat steeds meer spaarders uit ons land hun spaargeld over de grens onderbrengen. In de eerste negen maanden van 2023 nam de omvang van de via Raisin weggezette spaargeld toe met 66 procent, naar 50 miljard euro. Het Nederlandse spaargeld wordt via dit platform vaak ondergebracht op plekken als Zweden, Frankrijk of Letland. Zo lang het bedrag onder een ton blijft, valt het onder het depositogarantiestelsel van het Europese land.

Met die stijgende rentes is sparen niet alleen interessanter voor consumenten, maar ook voor financiële dienstverleners. Er zijn veel spelers bijgekomen. Brokers bieden spaarrekeningen aan, neobanken… zelfs grote Amerikaanse banken doen mee. Zo biedt JPMorgan Chase spaarrekeningen aan in het Verenigd Koninkrijk en binnenkort in Duitsland”, vertelt Tamaz Georgadze, CEO van Raisin.

‘Hogere rentes betekenen hogere potentiële winstmarges.’

“Hogere rentes betekenen hogere potentiële winstmarges, grotere onderlinge renteverschillen tussen aanbieders, meer aandacht van spaarders en dus betere cijfers voor ons bedrijf. Als de rente op nul ligt, beweegt helemaal niemand. Dat is met een ECB-rente van 4 procent wel anders. Geld dat bijvoorbeeld eerst in aandelen zat, stroomt nu naar spaarrekeningen.”

Spaargeld bij Nederlandse banken stijgt ook

Toch nam de hoeveelheid spaargeld van Nederlandse particulieren bij binnenlandse banken in het eerste halfjaar van 2023 ook toe. Bij ING steeg het spaargeld met 1,5 miljard euro en bij Rabobank met 5,6 miljard euro. Ook het spaartegoed van ABN Amro daalde in die periode niet. Er zijn dus genoeg particulieren in het land die het niet aandurven hun spaargeld te verplaatsen.

‘Banken verhogen rentes niet snel door de blootstelling aan hypotheken.’

Banken zijn hier trager in het verhogen van de rente door de grote blootstelling aan hypotheken. De rente daarop staat voor een langere termijn vast, waardoor een hogere spaarrente niet doorbelast kan worden aan de hypotheekklant. In landen waar banken geen grote portefeuille aan hypotheken hebben, verhogen ze de rente sneller. Zo krijgen Duitse ING-klanten 3,5 procent rente op hun spaartegoed, in Nederland is dat maar 1,25 procent.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten