Buitenlandse spaarrekeningen versus p2p-platforms

Buitenlandse spaarrekeningen versus p2p-platforms

Door stijgende spaarrentes en veranderingen in de vermogensbelasting sparen steeds meer mensen bij een buitenlandse bank of platform. Online spaarrekeningen zijn populair, maar p2p-platforms geven hogere rentes. De voor- en nadelen op een rij.

Risicomijdende investeringen als mixfondsen, obligaties en crowdfunding-projecten met hypothecaire zekerheid halen het fictieve rendement in box-3 vaak niet. Spaarrentes stijgen, maar de belasting daarop is nog beperkt. Dat maakt sparen weer interessant. Al verschillen de rentes enorm.

Spaarrentes in het buitenland vaak hoger

De spaarrente bij Rabobank, ABN Amro en ING, stijgt langzaam. Beleggingsplatforms Saxo Bank en Bux Zero bieden al rentes boven de 2,5 procent. Buitenlandse banken zoals de Zweedse Nordax Bank of Norion Bank, of het Franse Renault Bank, bieden al spaarrentes richting de 4 procent.

Buitenlandse banken bieden al spaarrentes richting de 4%.

Crowdfunding en obligaties hebben vaak een hoger bruto-rendement. Maar als je daarmee boven de vrijstelling uitkomt is het netto-rendement soms beperkt, in vergelijking met een buitenlandse spaarrekening. Dat geld is vaak snel opneembaar en valt onder het Europese depositogarantiestelsel.

Buitenlandse rentes

Sommige buitenlandse platforms bieden nog hogere rentes. Denk aan Mintos.com, Debitum.com of Esketit.com. Deze platforms adverteren soms met rentes tot 15 procent. Hierbij leen je uit aan particulieren en bedrijven, vergelijkbaar met crowdfunding.

Met peer-to-peer-platforms maak je een goed rendement, maar dit wordt als belegging belast.

Op peer-to-peer-platforms kun je zeker een goed rendement maken, maar deze worden belast als belegging. Je betaalt hier het hogere tarief als je boven de vrijstelling in box-3 komt. Ook is het risico vaak hoger. Platforms helpen vaak met spreiding, maar als een leningnemer niet terugbetaalt zie jij dat terug in je rendement.

Doordat de rente-inkomsten stabieler zijn dan aandelen, en vaak beter zijn dan obligaties, blijven ze een interessante belegging. Sommige platforms bieden ook garanties, bijvoorbeeld dat het de lening overneemt bij een bepaalde achterstand. Dat helpt, maar is niet vergelijkbaar met de zekerheid van een spaarrekening. Het rendement is bij p2p-platforms dus een prognose.

Welke optie geeft het beste rendement?

De rente op buitenlandse spaarrekeningen is afgelopen jaar toegenomen, maar nog niet vergelijkbaar met p2p-leningen. Met de vrijstelling in box-3 zijn er voldoende opties om de rentes op spaarrekeningen te verslaan. Daarboven worden beleggingen als peer-to-peerleningen vrij stevig belast.

De kans is groot dat de belasting op spaargeld toeneemt.

Hoe de regelingen er in box-3 komende jaren uitzien is nog onzeker. Als rentes in Nederland stijgen, is de kans groot dat de belasting op spaargeld ook toeneemt. Goede beleggingen blijven lastig te verslaan met een spaarrekening, maar met de huidige belastingplannen is een spaarrekening bij een Europese bank voor veel mensen vooralsnog een prima oplossing voor de korte termijn.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten