41% investeerders heeft spijt gehad

41% investeerders heeft spijt gehad

Bijna de helft (41 procent) van investeerders heeft ooit spijt gehad van een belegging of investering. Dit blijkt uit onderzoek van Investeerders.nl, in samenwerking met Mogelijk Vastgoedfinancieringen, onder vermogende Nederlanders. Deze spijt werd meestal veroorzaakt door een tegenvallend rendement.

Tegenvallend rendement

Dat de respondenten spijt kregen, kwam door verschillende redenen. Voor de meerderheid (72 procent) kwam dit door een tegenvallend rendement. Ruim een derde (36 procent) had spijt door te investeren in een verkeerd project of doel. En nog eens 16 procent gaf aan dat het veel stress opleverde. Ethische of morele redenen als oorzaak van spijt werd door een erg klein percentage genoemd (1 procent).

Van de groep die financieel advies kreeg, had maar 28% ooit spijt gehad van een investering.

Dat deze spijt ontstond kan te maken hebben met het feit dat 60 procent van de respondenten op eigen houtje investeringsbeslissingen maakt. Volgens het onderzoek heeft maar 14 procent ooit een adviseur in de arm genomen. Van deze groep had maar 28 procent ooit spijt gekregen van een investering. Advies inwinnen en je goed inlezen in de beleggingsoptie kan dus veel geld, stress en spijt besparen.

60% gaat uit van rendement van 6%

Rendement is volgens het onderzoek de belangrijkste factor tijdens het kiezen van een investeringsdoel, gevolgd door financieel risico en spreiding. Gemak en gunfactor spelen ook mee en hebben een iets grotere rol dan duurzaamheid, dat als minst belangrijk werd gezien.

Meer dan de helft (60 procent) van de respondenten gaat uit van een rendement van 6 procent of minder. Zij beleggen in verschillende activaklassen om hun portfolio te diversifiëren. De helft van de ondervraagden (50 procent) investeert in aandelen. En 35 procent belegt in fondsen. Beleggen in obligaties volgde met 21 procent. Ook ETF’s, eigen vastgoed, zakelijke leningen (via crowdfunding), opties, crypto en andere activa zoals goud waren gebruikte beleggingsopties.

Eigen vastgoed minder populair

Het onderzoek laat ook zien dat eigen vastgoed, al jaren een populaire investeringsvorm onder vermogende beleggers, nu minder populair wordt. Het financieren van zakelijke hypotheken lijkt deze plek in te nemen. Een logische ontwikkeling, volgens Folkert Eggink, algemeen directeur bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen.

‘Beleggen in een hypothekenfonds zorgt voor een aantrekkelijk rendement over een langere periode.’

“Wie belegt in een hypothekenfonds ontvangt een aantrekkelijk rendement over een langere periode. Een terugkerend rendement van bijvoorbeeld 6,25 procent op een gespreide portefeuille aan zakelijke hypotheken geeft de belegger rust, zeker ten opzichte van fluctuerende aandelen of de onrust van het hebben van eigen vastgoed.  Daarnaast bieden hypothekenfondsen de juiste mix van spreiding en zekerheden, zoals het recht van eerste hypotheek. Dit valt bij veel beleggers in de smaak”, vertelt hij.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is in februari dit jaar uitgevoerd door Multiscope, in opdracht van Investeerders.nl in samenwerking met Mogelijk Vastgoedfinancieringen. 551 vermogende Nederlanders die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen of meer dan 100.000 euro vermogen vrij hebben, werden ondervraagd. Tijdens het onderzoek waren 395 van het actief investeerder of belegger. En 465 hadden ooit geïnvesteerd of belegd.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten