‘Instroom Europese Bitcoin ETN’s langzaam op gang’

‘Instroom Europese Bitcoin ETN’s langzaam op gang’

De Amerikaanse bitcoin ETF’s hebben nu bijna het eerste kwartaal erop zitten. Investeerders.nl blikt hierop terug met de CEO van VanEck Europa, Martijn Rozemuller. Met hem spraken wij over de voordelen van bitcoin, invloed van de Amerikaanse ETF’s in Europa en de Bitcoin-Halving.

Nederlandse consumenten zijn er nog niet over uit, zo blijkt uit onderzoek van Investeerders.nl zelf. Wat zien de mensen, die wel in bitcoin investeren, dan in deze investeringsmogelijkheid? Martijn Rozemuller: “Bitcoin is volledig universeel en digitaal en daarbij een soort mix van voordelen van goud en contant geld. Het is schaars, overdraagbaar en draagbaar.”

Amerikaanse ETF’s: nieuwe kopers én verkopers

Het ontstaan van de bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten maakt het voor Amerikanen nog makkelijker om te beleggen in bitcoin, wat de doelgroep voor crypto sterk heeft uitgebreid. Beleggers hoeven daarbij namelijk niet zelf bitcoins op te slaan.

Amerikaanse beleggers konden al met bitcoin aan de slag via platforms als Coinbase. Maar grote institutionele beleggers werken vaak liever via gereguleerde producten zoals beursgenoteerde ETF’s. De komende weken wordt duidelijk welke grote, bekende spelers in het eerste kwartaal ETF’s hebben gekocht. Beleggers met meer dan 100 miljoen dollar in beheer moeten namelijk elk kwartaal bij de toezichthouder de beleggingen bekendmaken.

Soms is de invloed van ETF’s op de waarde van de bitcoin juist negatief.

Al is er door de nieuwe ETF’s ook een nieuwe doelgroep van verkopers ontstaan: door de nieuwe ETF-structuur kunnen investeerders van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die jarenlang een soort alternatieve bitcoin-ETF aanbood, deze nu eenvoudig verkopen. En op sommige dagen is die uitstroom vrij fors. Soms zelfs groter dan de instroom van alle andere ETF’s samen.

Daardoor is de invloed van de ETF’s op de waarde van de bitcoin op sommige dagen juist negatief. Maar over de hele periode hebben ze elke inschatting overtroffen. In totaal beheren de nieuwe ETF’s nu na drie maanden tijd voor zo’n 28 miljard dollar aan bitcoin en was de uitstroom bij GBTC zo’n 16 miljard dollar.

Instroom in Europese ETN’s nog beperkt

De Europese ETN’s, zoals ze hier heten, kunnen nog niet echt meeprofiteren van de toegenomen Amerikaanse interesse. Beleggers hier bestaan vooral uit particulieren die ook veel gebruikmaken van exchanges als Bitvavo, Coinbase of Kraken. Martijn Rozemuller, CEO bij VanEck Europe, dat verschillende crypto-ETN’s uitgeeft, laat weten dat hij wel had gehoopt dat een hoge inflow in Amerika ook zou zorgen voor een betere instroom van de Europese bitcoin ETN’s, maar dat hij nog genoeg tijd ziet om marktaandeel te winnen.

“We zien in Amerika dat de crypto asset class steeds meer wordt gebruikt door institutionele en professionele beleggers. Ik verwacht dat als deze groep in Europa actiever wordt, deze voor de ETN’s gaat kiezen.”

‘Grotere beleggers hebben tijd nodig’

De laatste weken zijn wisselend geweest, waarbij er dus zelfs dagen zijn geweest waarin de uitstroom van één ETF zo groot was dat het de instroom van andere ETF’s teniet doet. Toch is de verwachting van Rozemuller dat die nog maar net begonnen zijn. “We zijn er vrij zeker van dat een aanzienlijk aantal instellingen en meer conservatieve professionele beleggers nog geen blootstelling heeft aan crypto. Bij de meeste grote instellingen, zoals commerciële banken, hebben we de interesse zien groeien, maar dat kost tijd.”

‘In Europa merken we effecten van gereguleerde producten voor de waargenomen volwassenheid van de cryptomarkt.’

“Bedrijven zijn nu bezig om strategieën te ontwikkelen, de juiste mensen aan te nemen en compliance aan boord te krijgen voor dergelijke beslissingen. Ook in Europa merken we de effecten van gereguleerde financiële producten voor de waargenomen volwassenheid van de cryptomarkt”, aldus Rozemuller.

Bitcoin-Halving kan nieuwe impuls brengen

Rond 20 april vindt de Bitcoin-Halving plaats. Dat betekent dat het aantal bitcoin die miners ontvangen vanaf die dag wordt gehalveerd. Door deze halvering blijft het aantal bitcoin dat in omloop is, beperkt. Uiteindelijk kunnen er hierdoor nooit meer dan 21 miljoen bitcoins ontstaan.

Doordat miners er minder ontvangen, komen er ook minder bitcoins op de markt. Daarnaast is de kans groot dat miners ze duurder verkopen. Zo verwachten experts dat miners minimaal 80.000 dollar per bitcoin willen om nog break-even te kunnen draaien. Dat kan weer een volgende koersstijging meebrengen.

‘Het halveren van miners-vergoedingen heeft zeker effect op de koers.’

Rozemuller denkt dat het halveren van miners-vergoedingen zeker effect heeft op de koers: “Dat de hoeveelheid bitcoin die in omloop komt afneemt, creëert schaarste. Het is vooral een bevestiging dat bitcoin inderdaad een zeer beperkte voorraad heeft, in tegenstelling tot elke andere activaklasse. In feite is er geen andere asset die zo’n harde limiet heeft op zijn aanbod als bitcoin, zelfs niet onder andere cryptocurrencies.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten