Beleggers minder interesse in eigen vastgoed

Beleggers minder interesse in eigen vastgoed

Vermogende Nederlanders beleggen vooral in aandelen, fondsen, obligaties en vastgoed. Al verliest eigen vastgoed wel haar aantrekkingskracht. Voor zakelijke hypotheken blijkt juist verrassend veel interesse. Dit blijkt uit onderzoek van Investeerders.nl in samenwerking met Mogelijk Vastgoedfinancieringen.

Traditionele beleggingen zoals aandelen, fondsen en obligaties werden het vaakst gekozen (respectievelijk 50, 34 en 21 procent). Al kan dit ook te maken hebben met de bekendheid van deze vormen. Zo geeft 64 procent van de investeerders aan zich niet te laten adviseren, en zelf investerings- en beleggingsdoelen te kiezen. 

Ook eigen vastgoed, traditioneel een populaire investeringsvorm bij vermogend Nederland, doet het nog altijd goed. Al lijkt deze vorm wel in aantrekkingskracht te verliezen.

Eigen vastgoed te bewerkelijk en/of risicovol

In 2023 verkochten particuliere beleggers 11.700 meer huurwoningen dan zij aankochten. Dit komt overeen met de bevindingen uit ons eigen onderzoek. Dat 18 procent van de vermogenden gestopt is met beleggen in eigen vastgoed, komt volgens de helft van hen doordat ze vastgoed te bewerkelijk, tijdrovend of risicovol vonden. Van alle ondervraagden vond 67 procent eigen vastgoed als investering maar niets. Van deze groep vond 34 procent deze manier van beleggen te bewerkelijk, tijdrovend of risicovol.

Bij het kiezen van een investeringsdoel is rendement voor de deelnemers de meest belangrijke factor. Ook financieel risico en risicospreiding werden vaak genoemd. Volgens Folkert Eggink, Algemeen Directeur bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen kunnen deze investeerders zakelijke hypotheken overwegen.

Interesse voor hypotheken als investeringsvorm

Uit het onderzoek blijkt dat maar 2 procent van de deelnemers op dit moment al actief investeert in zakelijke hypotheken. Hoewel deze vorm van beleggen minder vaak gedaan wordt, steekt de groep die dit al wel doet maar liefst 30 procent van het vermogen in zakelijke hypotheken.

Ook is de interesse voor deze vorm van beleggen verrassend hoog. Zo zei 17 procent van de deelnemers zich er nog niet in verdiept te hebben, maar wel van plan te zijn om dit te gaan doen. En nog eens 17 procent kent het al wel en vindt deze beleggingsvorm interessant.

17% kent beleggen in zakelijke hypotheken nog niet, maar wil zich erin verdiepen.

‘Zakelijke hypotheken bieden risicospreiding’

Bij Mogelijk sluiten ondernemers een zakelijke hypotheek af. Deze zakelijke hypotheek wordt gefinancierd met privaat geld van investeerders. Eggink: “Wij zien vanuit de investeerders een duidelijke behoefte aan risicospreiding, zeker nu er onrust is op de vastgoedmarkt. Daarom bieden wij naast het rechtstreeks financieren van een ondernemer, ook de mogelijkheid in te stappen in een van onze hypotheken fondsen.”

“Deze bieden, mede door de optimale spreiding, naast een aantrekkelijk rendement, relatief veel zekerheden, zoals het recht van eerste hypotheek. Dit valt in de smaak bij veel van onze beleggers, die ervoor kiezen om in meerdere fondsen deel te nemen. Zo hebben zij nog meer risicospreiding en dat geeft rust”, aldus Eggink.

‘Veel van onze beleggers kiezen ervoor om in meerdere fondsen deel te nemen, voor meer risicospreiding.’

Over het onderzoek

Het onderzoek werd in februari uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Investeerders.nl en Mogelijk. Aan 551 vermogende Nederlanders werden vragen gesteld over hun investeringsdoelen. De deelnemers hebben meer dan 100.000 euro eigen vermogen en/of verdienen meer dan 100.000 euro op jaarbasis. Van alle ondervraagden belegt of investeert 72 procent.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten