BambooLogic: “De markt voor Europese bamboe is enorm”

BambooLogic: “De markt voor Europese bamboe is enorm”

De vraag naar duurzame, in Europa geproduceerde bamboe is vele malen groter dan het aanbod – maar de kweek ervan staat nog in de kinderschoenen. Met hulp van crowdfunding hoopt het in Nijmegen gevestigde BambooLogic de Europese keten verder te ontwikkelen en uit te breiden.

De crowdfunding campagne bij Invesdor.com, met een streefbedrag van 3 miljoen euro, loopt tot 15 mei 2024.

Multi-inzetbaar gewas

Bamboe is een ongelooflijk veelzijdig gewas, maar om het in industriële hoeveelheden te kweken is een goede vermeerderingsmethode nodig. BambooLogic kan dankzij de kennis van aandeelhouder Jan Oprins, een Vlaamse bamboekweker met 40 jaar ervaring, snel jonge bamboeplanten vermeerderen. Vanaf 2020 startte de duurzame startup met het cultiveren en aanplanten van een bamboebos op 125 hectare verarmde grond in Alcoutim, Portugal.

‘Bamboe kan gebruikt worden als bouwmateriaal, voedsel, als grondstof voor textiel, meubels, vloeren en meer.’

Mede-eigenaar Kjell Tahon vertelt: “Daarna kwam het besef: nu zijn we bamboe aan het kweken, en dan? We legden contact met marktpartijen en kwamen erachter dat de markt voor Europese bamboe echt enorm is. Het kan overal voor gebruikt worden: als bouwmateriaal, als isolatiemateriaal, als voedsel, als grondstof voor textiel, voor vloeren en meubels, cosmetica… Er zijn oneindig veel toepassingen.” Dat inzicht zorgde ervoor dat BambooLogic in een hogere versnelling ging.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

Sindsdien verkoopt de startup ook bamboeplanten aan Europese boeren, voor wie de bamboeteelt een kans is. Tahon legt uit: “Bamboe heeft geen pesticiden nodig, kan verschraalde landbouwgrond weer gezond maken, en door de veelzijdige toepassing ervan ben je als boer niet afhankelijk van een enkele sector, zoals nu vaak het geval is. Bovendien neemt bamboe heel veel CO2 op, waardoor de boer ook carbon removal credits kan verkopen.” BambooLogic begeleidt inmiddels een netwerk van Europese bamboevelden, en heeft een platform opgezet om te bemiddelen in de CO2 handel.

‘Europa beweegt richting meer lokale productie, kortere ketens en meer transparantie.’

Aan de vraagkant zet BambooLogic testproducties op met aanbieders van o.a. textiel, eetbare scheuten en isolatiemateriaal. Tahon: “We vroegen ons af: wat is realistisch, wat zijn nu de meest waardevolle producten voor Europa? Waarop kunnen we concurreren met Azië?” Op dit moment komt bijna 100 procent van de bamboe uit China, waar bamboe in veel grotere volumes gekweekt wordt.

“Maar dat is niet de meest duurzame oplossing. Europa beweegt richting meer lokale productie, kortere ketens, meer transparantie. Bovendien zijn er twijfels over greenwashing: is de Chinese bamboepulp duurzaam geproduceerd of met belastende chemicaliën? Daar heb je veel minder zicht op.”

Financiering herstructureren

De crowdfunding-campagne biedt de investeerder rentedragende obligaties vanaf 250 euro, met een vast rendement van 8 procent en kwartaaluitkering, op een looptijd van 7 jaar. BambooLogic laat sinds 2021 een omzetgroei zien van 300 procent en de verwachting is dat die doorzet.

Met de financiering wil BambooLogic aandelen terugkopen en een tweede bamboebos aankopen.

In februari 2023 nam het Britse Hive Energy, een duurzaam investeringsfonds, een belang van 50 procent in BambooLogic. Die aandelen wil BambooLogic graag terugkopen. Tahon licht toe: “Hive Energy is gebaseerd in het Verenigd Koninkrijk, wat echt een andere wereld is dan de EU qua duurzaamheid, en hun focus ligt meer op energie. Daarom willen we de samenstelling van aandeelhouders graag hertekenen richting strategische partners. Hiervoor is reeds interesse getoond vanuit enkele belangrijke Europese spelers in de bamboeketen en industrie.”

De opbrengst van de crowdfunding-campagne wil BambooLogic daarnaast investeren in een tweede bamboebos in Portugal en een nursery in Noord-Spanje. Tahon: “Het starten van een bamboebos is kapitaalintensief. Na de aankoop van de grond en de planten duurt het zeven jaar voordat er geoogst kan worden. We hebben de mogelijkheid een farm van twaalf hectare te kopen met velden die zes jaar geleden aangeplant zijn. Onze huidige aanplant is nog maar twee jaar oud, dus dit is een mooie kans om een paar jaar eerder te starten met oogsten.”

Risico’s en kansen

Zijn er nog risico’s verbonden aan de investering? Tahon wijst de terug- en verkoop van aandelen aan als een cruciaal punt: “Nadat we Hive Energy’s aandelen hebben teruggekocht, gaan we ze herplaatsen. Op dat moment komt er weer kapitaal in het bedrijf en wordt het risico minder. Daar moet ik wel bij vermelden dat de obligaties 100 procent gedekt zijn door de activa van BambooLogic.”

‘Elk Europees huishouden heeft iets van bamboe in huis. De productie naar Europa halen is een enorme kans.’

Tahon benadrukt dat bamboe vooral kansen biedt, zowel voor de investeerder als voor de planeet. “De vraag is er: elk Europees huishouden heeft wel iets van bamboe in huis. Als we de productie ervan ook naar Europa kunnen halen is dat een enorme kans. Bovendien kan bamboe echt iets betekenen voor klimaatverandering, en voor de biodiversiteit in de landbouw.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten