Top 10 duurzame investeerders heeft Nederlands tintje

Top 10 duurzame investeerders heeft Nederlands tintje

Investeringsbedrijven uit Nederland horen tot de meest duurzame investeerders ter wereld. In een recente top tien van duurzame investeerders staan maar liefst vijf Nederlandse namen, waaronder Robeco, APG en Aegon.

Non-profitorganisatie ShareAction, dat een wereldwijde investeringssector wil die verantwoordelijk is voor haar impact op mens en planeet, heeft een lijst opgesteld van de 75 grootste en meest invloedrijke investeerders ter wereld. Vervolgens vroeg het die investeerders naar hoe zij verantwoord investeren en wat hun strategie is ten opzichte van klimaatverandering, mensenrechten en biodiversiteit.

Top 10 is Europees feestje geworden

Die antwoorden kregen een beoordeling en op die manier kon er een lijst worden opgesteld met de best presterende investeringsbedrijven op het duurzame vlak. En wat blijkt? De top tien is een volledig Europees feestje geworden. Sterker nog: de helft van de toptienspelers komt uit Nederland!

De helft van de top 10 komt uit Nederland.

In de top tien vinden we de Nederlandse investeringsbedrijven Robeco, APG, Aegon, NN en PGGM terug op respectievelijk de eerste, vierde, zesde, achtste en tiende plek. De rest van de top tien bestaat uit een Franse speler (BNP Paribas) en vier Britse investeerders.

Positie Assetmanager Rating
1 Robeco A
2 BNP Paribas Asset Management A
3 Legal & General Investment Management A
4 APG Asset Management A
5 Aviva Investors A
6 Aegon Asset Management BBB
7 Schroder Investment Management BBB
8 NN Investment Partners BBB
9 M&G Investments BBB
10 PGGM BBB

Zoals je hierboven ziet, scoren 5 bedrijven een A. Dat is op deze lijst de maximale score, maar in werkelijkheid konden ze maximaal een AAA-beoordeling behalen. Geen van de investeerders doet het dus echt optimaal wat betreft het duurzaam investeren.

Wel zijn er onderling enkele verschillen. Zo doet Robeco het goed op het gebied van biodiversiteit en mensenrechten en scoort BNP op verantwoord investeren.

‘Investeren gaat nog lang niet duurzaam’

Duurzaam Bedrijfsleven benadrukt dat de lijst van ShareAction helaas ook aantoont dat investeren nog lang niet duurzaam gaat. “De zes grootste fondsen ter wereld scoren allemaal ver onder de maat. BlackRock, de allergrootste, heeft in het verleden meermaals duurzame ambities uitgesproken, maar blijkt daar in de praktijk weinig mee te doen.”

Klimaatverandering geen prioriteit

En terwijl bijna drie op de vier bedrijven erkent dat de klimaatverandering een groot probleem is, zijn er slechts twee investeerders die hebben toegezegd om investeringen in lijn te brengen met de Klimaatafspraken van Parijs.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten