Hoe duur is duurzaam kapitaal?

Hoe duur is duurzaam kapitaal?

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid, ook op het gebied van ondernemerschap. Als duurzame ondernemer ben je niet alleen beter voor de planeet, ook heb je meteen een streepje voor bij de consument. Maar hoe kom je als ondernemer aan kapitaal voor je duurzame plannen? En wat levert duurzaamheid eigenlijk op?

Duurzaam ondernemen is voor sommige organisaties een onderdeel van hun ‘core business’. Een voorbeeld hiervan is de organisatie van onderneemster Esther Molenwijk. In 2014 begon ze met haar onderneming Dutch Harvest die thee maakt van de hennepplant. Hennepplantages zijn volledig onbespoten en het gewas is niet schadelijk voor de aarde. Daarnaast kan hennep in Nederland worden verbouwd, waardoor er geen import nodig is vanuit het buitenland.

Vanuit haar functie als duurzaamheidsadviseur kwam Molenwijk in aanraking met de hennepplant en sindsdien is ze vastbesloten om het duurzame gewas toegankelijker te maken voor de consument. Ze geeft aan dat ze zonder het duurzame karakter niet eens met haar onderneming zou zijn begonnen. Door de natuurlijk afbreekbare verpakking en het inpakwerk in een sociale werkplaats is dit met recht een van de meest duurzame theesoorten die er bestaan.

Esther Molenwijk met haar hennepthee. Bron
Esther Molenwijk met haar hennepthee.

Duurzaamheid sterk argument bij crowdfunding
Molenwijk vond al snel enkele afnemers en kon dus aan de slag. Uiteraard bleek dat wel een forse investering. Het geld voor die investering heeft ze in juli 2015 opgehaald met behulp van crowdfunding. “Het leuke daaraan was dat ik niet direct aandelen hoefde te overhandigen of een lening afsloot, maar een tegenprestatie verkocht. Ik hielp crowdfunders bijvoorbeeld met de voorverkoop en de grotere crowdfunders beloonde ik met wat extra’s zoals deelname aan het oogstfeest.”

Bank heeft voorkeur voor duurzame ondernemer
Als je investering groter is dan bijvoorbeeld een miljoen euro, is crowdfunding vaak niet het meest makkelijke kanaal. Bij die bedragen komt men al snel bij een bank uit en daar is meer nodig dan een voorverkoop of extra beloning. Een gunstige ontwikkeling voor duurzame ondernemers is dat banken steeds vaker de voorkeur lijken te hebben om te investeren in duurzame bedrijven. Wanneer een bedrijf in het bezit is van bijvoorbeeld een duurzaam keurmerk en/of groenverklaring, kunnen banken ervoor kiezen om een speciale lening beschikbaar te stellen met een gunstiger rentetarief. Hiermee worden bedrijven met een positieve impact op het milieu en de samenleving gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen.

Circulaire economie biedt kansen
De behoefte aan een beter, effectiever en efficiënter economisch systeem wordt steeds groter. Het principe van een circulaire economie, een economie waarin het hergebruik van restproducten centraal staat, lijkt in deze behoefte te kunnen voorzien. Het biedt daarnaast kansen voor het bedrijfsleven. Vooral bedrijven die zich bezig houden met innovatieve productketens en waardevolle grondstoffen kunnen hiervan profiteren. Zo kan het behoud van waarde door toepassing van circulaire principes binnen de EU volgens MVO Nederland elk jaar €500 miljard opleveren. Ook in de zakelijke dienstverlening kan er omzetgroei worden behaald en flinke besparingen worden gerealiseerd door circulaire principes als uitgangspunt te nemen bij het inkoopbeleid. In combinatie met meer gunstige financieringsmogelijkheden vanuit banken, worden er steeds meer mogelijkheden gecreëerd voor een duurzame economie.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten