Investeren crowdfunding kost 20 euro
Een investeerder die duizend euro stopt in een Nederlands crowdfundingproject draagt daar gemiddeld 20 euro voor af aan het desbetreffende crowdfundingplatform. Duurzaaminvesteren en Collin Crowdfund vragen de grootste bijdrage, terwijl vier platforms geen kosten direct bij de investeerder in rekening brengen.
Dit blijkt uit een onderzoek van Crowdfundmarkt. Het onderzocht wat een investeerder moet afdragen aan een crowdfundingplatform wanneer het duizend euro in een crowdfundingcampagne steekt. Het ging hierbij uit van een investering met een looptijd van zestig maanden en met een maandelijkse aflossing. Het keek hierbij naar de totale kosten over die gehele looptijd. Ook nam het alleen de bij de AFM aangesloten crowdfundingplatformen mee die minimaal vijf projecten hadden lopen in 2018.
Vier crowdfundingplatformen rekenen niks
Zoals duidelijk te zien is in de grafiek zijn er van de negentien onderzochte platformen vier die geen kosten in rekening brengen. Het gaat om Crowdaboutnow, Greencrowd, Investormatch en Lendahand. De rest vraagt wel geld en bedragen variƫren hier tussen de 9 euro (Crowdestate en Kapitaalopmaat) en zelfs 30 euro (Collin Crowdfund en Duurzaaminvesteren).
‘Rendement kan 1% lager uitvallen dan geboden rente’
De impact die dit heeft op het werkelijk rendement voor een investeerder hangt dus af van het moment dat de kosten geĆÆnd worden. “Het werkelijke rendement voor een investeerder kan ongeveer 1 procent lager uitvallen dan de aangeboden rente”, zo legt Crowdfundmarkt uit.
In Nederland bieden ondernemers gemiddeld 8,5 procent rente op crowdfundingleningen. Voor investeerders is het dus goed om te kijken naar de kosten per crowdfundingplatform, want die kunnen soms flink verschillen.
Reacties