Aantal particuliere beleggers stijgt 12%

Aantal particuliere beleggers stijgt 12%

Tussen 2020 en 2021 is het aantal particuliere beleggers toegenomen tot 1.9 miljoen beleggende huishoudens. De meerderheid belegt in ‘execution-only’, waarbij de belegger zelf verantwoordelijk is voor transacties en zijn portefeuille. Volgens de AFM loopt 12 procent van de beleggers het risico op financiële problemen door hun gedrag.

De beleggingsmarkt is in de afgelopen jaren substantieel veranderd, zoals te zien is in de toename van 12 procent in het aantal beleggende huishoudens. Regels die zelfstandige beleggers moeten beschermen zijn 15 jaar geleden opgesteld, waardoor de AFM zich afvraagt of die regelgeving actueel genoeg is en voldoende bescherming bieden bij execution-only.

De AFM voerde een onderzoek uit onder 850 execution-only-beleggers om een goed beeld te krijgen van de markt. Het onderzoek geeft inzicht in leeftijd, ervaring, belegd vermogen en beleggingsgedrag van de beleggers.

Beleggen niet meer voor mannen op leeftijd

Hoewel geld beleggen lange tijd het imago had dat het vooral door mannen op leeftijd werd gedaan, zijn in dit onderzoek alle leeftijdsgroepen aanwezig. Het merendeel van de beleggers is nog wel man (70 procent).

Daarnaast geeft 58 procent van de beleggers aan boven modaal te verdienen. Toch betekent dit niet dat de beleggers enorme bedragen beleggen. Meer dan 50 procent belegt namelijk minder dan 25.000 euro. Maar liefst 28 procent belegt minder dan 5.000 euro. Een kleine groep (12 procent) belegt 100.000 euro of meer.

‘Maar 12% wil professionele hulp bij beleggen’

Zo’n 24 procent van de ondervraagden belegt korter dan 2 jaar en gemiddeld hebben beleggers 13.5 jaar ervaring met beleggen. Meestal hebben ze als doel vermogensbehoud of vermogensgroei. Een deel van hen (ongeveer een kwart) doet dit met een specifiek doel, zoals het aflossen van een hypotheek of de aankoop van een auto.

Voor ruim een derde is het plezier in beleggen ook een doel van het beleggen zelf. Investeerders die in crowdfunding actief zijn, geven vaak aan dit te doen omdat zij bedrijven willen steunen die de wereld verbeteren. Dit lijkt niet te zijn opgenomen in het onderzoek.

Ruim een derde van de beleggers heeft plezier in beleggen als doel.

Dit is ook terug te zien in de redenen dat beleggers voor execution-only-dienstverlening kiezen. Maar liefst 21 procent geeft aan het fijn vinden zelf hun beleggingen te beheren via een online broker of mobiele app. Maar 12 procent van de ondervraagden zou professionele hulp willen krijgen met betrekking tot beleggen.

Grote meerderheid kijkt te vaak naar de koersen

De AFM raadt aan om aankoopmomenten over de tijd te spreiden, zodat de belegger de kans verkleint om op een hoogtepunt van de markt te kopen. Zo’n 32 procent van de ondervraagden stort periodiek geld op de beleggingsrekening. Het merendeel daarvan doet deze stortingen eenmaal per maand (24 procent).

Ook geeft de AFM aan dat minder vaak kijken naar de waarde van beleggingen het risico verkleint. Vaker kijken leidt namelijk tot overreageren op prijsschommelingen. Toch kijkt zo’n 70 procent van de beleggers minimaal wekelijks naar de waarde van de beleggingen.

Zo’n 70% kijkt wekelijks naar de waarde van hun beleggingen.

Dit leidt niet voor de hele groep tot frequente transacties. De AFM laat weten dat bijna de helft van de beleggers maximaal 5 transacties hebben uitgevoerd in het afgelopen jaar. Toch doet 26 procent meer dan 20 transacties per jaar en bijna al deze beleggers bekijken minimaal wekelijks de waarde van hun portefeuille.

32% van beleggers vertoont suboptimaal gedrag

Volgens de AFM betekent toont 32 procent van de beleggers suboptimaal gedrag. Zij spreiden te weinig, handelen te veel of beleggen meer dan 10 procent van hun vermogen in crypto-investeringen of CfD’s. Deze beleggers lopen onnodig risico of lopen zelfs rendement mis.

In ieder geval 12% is kwetsbaar door financiële positie en gedrag.

Zo’n 36 procent van de beleggers heeft een financiële positie waarbij de kans groot is dat zij hun vermogen nodig gaan hebben. In ieder geval 12 procent van de beleggers is kwetsbaar vanwege die financiële positie én hun gedrag. Bijna 40 procent gebruikt sociale media als informatiebron en denkt veel geld te kunnen verdienen met beleggen.

De AFM geeft nu al aan dat het de oorzaken van dit suboptimale handelsgedrag gaat onderzoeken. Het eerste vervolgonderzoek zal ingaan op in hoeverre beleggingsondernemingen het gedrag van beleggers beïnvloeden.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten