Aantal vrouwelijke beleggers stijgt 59%

Aantal vrouwelijke beleggers stijgt 59%

Van de Nederlandse vrouwelijke beleggers is 59 procent minder dan twee jaar geleden begonnen met beleggen. Het aantal vrouwelijke beleggers is sterk toegenomen, want een kwart (24 procent) begon drie tot vijf jaar geleden.

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door online broker eToro onder 9.500 vrouwelijke beleggers, waarvan 500 Nederlandse respondenten. In november 2021 voerde het platform een soortgelijk onderzoek uit, dat uitwees dat ruim 30 procent van de vrouwelijke beleggers in Nederland in de twee jaar daarvoor gestart was met beleggen.

‘Zo’n 22% van Nederlandse vrouwelijke beleggers belegt een derde of meer van maandelijks inkomen.’

Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwelijke beleggers leggen minstens een keer per maand geld in om te beleggen (73 procent). Dit komt overeen met het gedrag van vrouwelijke beleggers wereldwijd (72 procent). Zo’n 22 procent van de respondenten uit Nederland beleggen een derde of meer van hun maandelijkse inkomen, wat juist meer is dan het wereldwijde gemiddelde (16 procent).

Gevolgen pandemie

De gevolgen van de pandemie zijn voor de respondenten een aanjager om te starten met beleggen. Ongeveer een derde (32 procent) voelt door de pandemie meer druk om de financiële situatie te veranderen. Zo’n 27 procent beseft een spaarpotje nodig te hebben, terwijl 22 procent door de pandemie een financieel doel voor de langere termijn voor ogen heeft.

‘Door de pandemie voelt 32% van de Nederlandse respondenten meer druk om de financiële situatie te veranderen.’

Beleggen is dus voor een groot deel van de respondenten een manier om het inkomen aan te vullen. De lage rentetarieven zorgen er ook voor dat het een aantrekkelijke manier van sparen is. Ook is het bereiken van financiële onafhankelijkheid voor veel vrouwen belangrijk. Deze resultaten komen overeen met eerder onderzoek van DIW Econ, waaruit bleek dat 72 procent van de beleggers investeert voor de lange termijn.

“Vrouwen zien beleggen als een belangrijke manier om hun toekomst veilig te stellen, hun inkomen aan te vullen en hun nettovermogen op te bouwen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke beleggers hun eigen toekomst uitstippelen en bouwen aan de lange termijn, dat is iets wat toegejuicht moet worden”, zegt eToro’s Global COO Dr. Hedva Ber.

Manieren van beleggen

Wanneer vrouwelijke beleggers op zoek zijn naar informatie over hoe en waarin te beleggen, luisteren ze vooral naar persoonlijke aanbevelingen. Zo’n 42 procent geeft aan naar aanbevelingen van familie, vrienden of collega’s te luisteren.

‘Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwelijke beleggers investeert in cryptoassets.’

De Nederlandse vrouwelijke beleggers proberen vooral met cryptoassets meer geld te genereren (55 procent). Ook internationale aandelen (32 procent) en Nederlandse aandelen (31 procent) zijn populaire manieren van beleggen. Daarna volgen alternatieve beleggingen (21 procent), internationale obligaties (19 procent), Nederlandse obligaties (19 procent), grondstoffen (13 procent), cash (11 procent) en valuta’s (11 procent).

Toekomstige beleggingen

Een groot deel van Nederlandse respondenten gaven aan dat ze in de toekomst ook gaan beleggen in cryptoassets (48 procent), gevolgd door internationale aandelen (29 procent). Ook Nederlandse aandelen (27 procent) werden vaak genoemd. Hierna volgen alternatieve beleggingen (25 procent), grondstoffen (21 procent), Nederlandse obligaties (19 procent), internationale obligaties (17 procent), valuta’s (13 procent) en cash (13 procent). Daarnaast viel op dat vrouwelijke beleggers denken dat de branches groene energie en duurzame energiebronnen (27 procent) en technologie (25 procent) de beste beleggingskansen in de komende 3 maanden bieden.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten