Vrouwelijke beleggers nog steeds in minderheid

Vrouwelijke beleggers nog steeds in minderheid

Hoewel er steeds meer vrouwen starten met beleggen, investeren Nederlandse vrouwen nog altijd minder dan mannen. Van de vrouwen belegt 18 procent, tegenover 29 procent van de mannen. Van vrouwen die (nog) niet beleggen, geeft bijna de helft aan dit het komende jaar ook niet te willen. De belangrijkste reden hiervoor is dat zij niet weten waar ze aan beginnen.

Vrouwen serieuzer met financiën

In het kader van Internationale Vrouwendag, dat morgen wordt gevierd, onderzocht de Amsterdamse broker BUX het financieel gedrag onder 500 Nederlandse vrouwen. Hiervan gaf 14 procent aan dat zij met beleggen meer rendement verwachten te behalen dan met sparen.

Plezier vaak niet belangrijkste reden.

Slechts 4 procent van de vrouwelijke respondenten noemde plezier de belangrijkste reden om te beleggen. Ter vergelijking: bij mannen was dit 10 procent. Mogelijks is dit omdat vrouwen beter de risico’s van het beleggen inzien. Hierdoor handelen zij over het algemeen wat voorzichtiger.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Vrouwen realistischer beeld van benodigde inleg

Verder bleken Nederlandse vrouwen goed te kunnen inschatten hoeveel geld ze nodig hebben om regelmatig te beleggen. Gemiddeld kwamen zij uit op 638 euro per maand. Nederlandse mannen dachten met 1331 euro minimaal het dubbele nodig te hebben. De gemiddelde Europese vrouw dacht zelfs meer dan 3000 euro te moeten inzetten. Volgens BUX investeren hun klanten gemiddeld 200 euro per maand.

BUX-klanten investeren 200 euro per maand.

Strookt met eerder onderzoek

Het onderzoek laat vergelijkbare resultaten zien als de rondgang die Investeerders.nl afgelopen zomer maakte bij vijf populaire beleggingsplatforms. Hieruit kwam naar voren dat een kleine 19 procent van de online beleggers vrouw is bij DEGIRO, SAXO, BUX, eToro en Trade Republic. Door de content beter toe te spitsen op vrouwen hopen de online brokers deze doelgroep beter aan te spreken.

Ook recente cijfers van Trade Republic laten zien dat vrouwelijke beleggers hun risico’s meer spreiden, zoals door te beleggen in ETFs, waardoor zij betere resultaten behalen. Daarnaast investeerden vrouwen gemiddeld 37 procent minder geld in 2022. Dit is waarschijnlijk een weerspiegeling van inkomensongelijkheid, aldus Trade Republic.

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten