Ruim 30% nieuwe vrouwelijke beleggers

Ruim 30% nieuwe vrouwelijke beleggers

Sinds de pandemie telt Nederland flink meer vrouwelijke beleggers: ruim 30 procent van de vrouwelijke investeerders is gestart in de afgelopen twee jaar. Nederlandse vrouwen hebben internationaal gezien meer vertrouwen in hun beleggingen. Daarbij stoppen zij vooral geld in sociale en duurzame projecten, waar mannen zich laten leiden door winstbejag.

Dat blijkt uit onderzoek van investeringsplatform eToro, die daarvoor 500 particuliere beleggers in Nederland bevroeg. De broker noemt de verbeterde economische positie van vrouwen als mogelijke aanjager. De toestroom van vrouwelijke beleggers is mooi, want vrouwen zijn nog veruit in de minderheid in de financiële wereld.

Meer nieuwe vrouwelijke investeerders

Dat het aandeel vrouwelijke beleggers is toegenomen, blijkt ook uit het feit dat ruim 70 procent van de mannen aangeeft al vijf jaar of langer te investeren. Onder vrouwen is dit maar zo’n 40 procent. Bovendien is 24 procent van de vrouwen ten opzichte van 20 procent van de mannen bereid meer geld in te leggen het komende jaar.

De opkomst van de vrouwelijke belegger past in een lange-termijntrend.

“Wat we momenteel zien is dat steeds meer vrouwen beleggen en dat zij ook beleggen met grotere inleg, dit wijst er op dat de opkomst van de vrouwelijke belegger een lange-termijntrend is,” zegt marktstrateeg Ben Laidler van eToro. Onderzoek van investeringspartij Fidelity in de Verenigde Staten laat dan ook een soortgelijk beeld zien: in 2021 belegt daar bijna 70 procent van de vrouwen. Drie jaar geleden was dit nog zo’n 40 procent.

Mannen investeren vaker op basis van het nieuws

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrouwelijke investeerders een andere aanpak hebben. Waar 60 procent van de mannen hun investeringskeuzes op de nieuwsmedia baseert, gaat dit slechts op voor een derde van de vrouwen. In plaats daarvan gaan vrouwelijke investeerders vaker af op aanbevelingen van bekenden, zoals familie, vrienden of collega’s.

Vrouwen beleggen meer sociaal en duurzaam

duurzame investeringNaast een andere bron voor beleggingsadvies, stellen vrouwen ook andere prioriteiten bij het investeren. Zij vinden ESG-criteria (Environment, Social en Governance) dan ook de belangrijkste factor voor een investering. Dit slaat op milieu- dan wel maatschappijbewuste investeringen. Mannen, daarentegen, vinden dividenduitkering het zwaarste wegen wanneer zij een bedrijf analyseren.

Nederlandse vrouwen zijn zelfverzekerder

Verder is opvallend dat wereldwijd minder dan 80 procent van de vrouwelijke investeerders vertrouwen heeft in hun beleggingen, aldus het onderzoek. In Nederland gaat het daarentegen om 92 procent, bijna evenveel als de mannen (95 procent). Vrouwelijke beleggers uit eigen land zijn dus zelfverzekerder in hun beleggingen dan het wereldwijde gemiddelde.

Vrouwelijke belegger presteert beter

Het zijn met name jonge vrouwen die zich interesseren voor beleggen, ziet Laidler. Bovendien is de aanpak van vrouwen fundamenteel anders: “Onze resultaten wijzen erop dat vrouwen een andere beleggingsaanpak hebben dan mannen. Het groeiend aantal vrouwelijke beleggers zou daarom een directe invloed kunnen hebben op de dynamiek in de beleggingswereld.”

Vrouwelijke beleggers presteren beter dan hun mannelijke collega’s.

Eerder onderzoek laat bovenal zien dat vrouwelijke investeerders dankzij een langetermijnaanpak beter presteren dan hun mannelijke collega’s. Laidler: “Uit wereldwijde gegevens blijkt dat vrouwen betere spaarders zijn en een beter beleggingsrendement genereren. Ze beleggen voor de langere termijn, nemen minder risico en richten zich meer op de niet-financiële zaken, zoals ESG en educatie.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten