Actieve ETF’s groeien hard in Europa

Actieve ETF’s groeien hard in Europa

Beleggen in exchange traded funds (ETF’s) krijgt steeds vaker een actieve variant. Vermogensbeheerders zoals het Britse Abrdn lanceerden onlangs ETF’s die ze actief beheren. Hiermee spelen ze sneller en flexibeler in op koersbewegingen.

Door te investeren in een ETF, ook vaak tracker genoemd, beleg je in meerdere producten. De samenstelling van het ETF is bepaald door een index. Het rendement van een ETF hangt dus ook af van de waarde van de index.

Actief beheerde ETF’s

Onlangs lanceerde investeringsmaatschappij Abrdn een actieve variant van een ETF. De Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco en het Franse Axa deden dit eerder al. “Het was hoog tijd om de markt te betreden. We zijn niet de eerste en niet de enige op deze markt, dat weten we. We bieden nu, zeer bescheiden, vier ETF’s aan. Dat zullen er nog veel meer worden”, aldus Olivier Paquier, hoofd ETF-verkoop bij Axa Investment Managers.

‘Het idee achter de ETF-verpakking heeft een evolutie doorgemaakt.’

Volgens de vermogensbeheerder vragen klanten hierom. “Maar er speelt nog iets. We zijn op een andere manier naar ETF’s gaan kijken. Het idee achter de ETF-verpakking heeft een evolutie doorgemaakt.”

‘Vergelijkbaar met beheerd beleggingsfonds’

Na het ontstaan van de eerste ETF’s kwamen beheerders al met trackers rond een bepaald thema. Er bestaat bijvoorbeeld een duurzame ETF of juist een crypto-ETF. “De actief beheerde variant kun je zien als ETF 3.0”, vertelt Ciarán Fitzpatrick, hoofd ETF Solutions Europe bij State Street. “Dit is niet het traditionele ETF waar de sector groot mee is geworden. Het is vergelijkbaar met een beleggingsfonds met een professioneel beheerde portefeuille en strategie, verpakt als ETF en verhandelbaar op de beurs.”

‘Bij een actieve ETF kan een aandeel worden verwijderd.’

Bij een actief beheerd ETF gebruiken fondsbeheerders ook een index als maatstaf, net als bij andere ETF’s. Maar de beheerder kan sneller en flexibeler reageren op koersbewegingen door bijvoorbeeld een aandeel te verwijderen uit het ETF, wanneer deze keldert. Bij een passieve ETF gebeurt dit pas als het aandeel ook uit de index valt.

ETF-markt Europa 1400 miljard dollar waard

Binnen Europa is de ETF-markt goed voor 1400 miljard dollar. Dit jaar stroomde er al 81 miljard dollar naar deze markt, wat gelijk is aan drie vierde van het totaal in 2022. Vooral pensioenfondsen, private banks en grote banken beheren actieve ETF’s. In de actieve trackers binnen Europa zit 26 miljard dollar.

‘In de actieve ETF’s binnen Europa zit 26 miljard dollar.’

“Een klein deel van de markt dus, maar wel het deel dat het hardst groeit van allemaal. In de meerderheid van onze klantgesprekken gaat het over twee dingen: duurzame ETF’s en actieve ETF’s. En vaak worden die twee ook nog gecombineerd.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten